Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 26 Şubat 2016

Kadir Topbaş Büyükelçilerle buluştu

Büyükelçilerle bir araya gelerek uluslararası mülteci krizini görüşen Başkanı Başkan Kadir Topbaş, özellikle Ortadoğu’daki sorunlar nedeniyle dünyada büyük bir göç ve kaçak göçmen sorunun yaşandığını söyledi.

Büyükelçilerle “Uluslararası Mülteci Krizleri ile Karşı Karşıya Kalan Yerel Yönetimlerin Dayanışması” konulu toplantıda bir araya gelen UCLG ve TBB Başkanı Kadir Topbaş, AB veya BM bünyesinde kriz merkezi kurulmasını teklif etti.

Toplantıya katılan 80 ülkenin büyükelçilerine hitap eden UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı) ve TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) Başkanı Başkan Kadir Topbaş, özellikle Ortadoğu’daki sorunlar nedeniyle dünyada büyük bir göç ve kaçak göçmen sorunun yaşandığını söyledi.

Dünyada ciddi bir sığınmacı krizinin yaşandığını ve dünya yerel yönetimleri olarak bundan kendilerini sorumlu tuttuklarını ifade eden Kadir Topbaş, Afrika ve Ortadoğu’daki sıkıntılara sessiz kalındığı taktirde insanlığın daha büyük sıkıntılarla yüz yüze kalacağını dile getirdi.

TOPBAŞ; “İNSANİ DEĞERLER ÖLÜYOR…”

 “Savaşların doğurduğu göçler nedeniyle dünyada insanlık ve insani değerler ölüyor. Denizde ölümü göze alarak savaştan kaçmaya çalışan bu insanlar, çekilen tellere rağmen engel tanımıyor” diyen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Şehirlerimizi gelişmelere göre doğru bir şekilde düzenleyebilirsek, huzur ve mutluluk kentleri ortaya çıkartabiliriz. Şehirlere gelen göç dalgaları doğru yönetilebilirse olumlu etkiler görülebilir. Çünkü kültürleriyle şehirlere zenginlik katan bu insanlar, tutunabilmek için çok daha fazla çalışıyorlar. Şehrin durağan hale gelmiş yaşamını ve kültürünü hareketlendiriyor. Sonradan gelenler, bir iki nesil sonra o şehrin yerlilerini birçok konuda geçiyor. Şehirler inovasyon merkezleridir. Mutlaka yeni gelişmelere göre düzenlemeler yapmak zorundasınız. Yerleşim yerleri dünyanın kara alanlarının sadece yüzde 2,5’unu kaplıyor. Bu dünya 10-15 milyar nüfusu da barındırır. Göçün önüne geçemiyorum diye bu insanları şehrin çeperlerinde sıkıştırırsak, gettolar oluşur. Başka problemler ortaya çıkar.”

AB VEYA BM KONUYA EL ATMALI…

Konuşmasında göç sorunlarının önüne geçmek için AB veya BM bünyesinde bir masa, bir kriz merkezi kurulmasını teklif eden Topbaş, “Bu insanlara nasıl yeni yaşam alanları kurabileceğimizi tartışalım. Hükümetler ve yerel yönetimler olarak bir kriz yönetimi gibi bu soruna aktif olarak eğilirsek, samimiyetimle söylüyorum sığınmacı sorununun üstesinden gelebiliriz. Küresel sorunlara hep birlikte küresel çözümler bulmalıyız. UCLG olarak bu alanda aktif rol alırız. Suriye’de de güvenli bölge oluşturulmalı. Uluslararası gözlemciler kontrolünde buraya yardım edebiliriz. Dünya genelindeki sıkıntılar nedeniyle şu anda yoğunlaşan bir yüzer gezer, ülkesi olmayan nüfus var. Önlem almazsak bu nüfusun 2050 yılında 250 milyonu bulacağından bahsediliyor. Her türlü olumsuzluk oluşabilir. Dünyadaki 7 milyar insanın sofrasından artanlarla 2 milyar insanın daha doyacağı tespit edilmiş. Unutulmamalıdır; geçmişte insanlığı katledenler, zulüm yapanlar da öldü. Dünya kimseye kalmıyor” diye konuştu.

İstanbul’da toplanacak “Dünya İnsanlık Zirvesi” çok önemsediklerini kaydeden Topbaş, “Arzumuz insani değerlerin yeniden hatırlanması, sahip çıkılması. Doğuştan var olan kutsal yaşam hakkının korunması lazım. Başkanlığını yaptığı UCLG bütün yerel yönetimleri temsilen dünyadaki şehirlerin gelişmesine katkı sunuyor. UCLG halka yakın olduğu için şehirlerin yeniden güç kazandığı günümüz dünyasının sorunlarının çözümü için bir umut” dedi.

İBB VE TBB DÜNYAYA YARDIM ELİNİ UZATIYOR

TBB olarak da Türkiye’nin doğusunda göçmenlere hizmet veren belediyelere 20 milyon dolar civarında araç gereç yardımı yaptıklarını, gıda yardımı yapmaya devam ettiklerini anlatan Topbaş, “Türkiye’nin sınır ötesine de gıda yardımları yapıyoruz. TBB bünyesinde oluşturacağımız bir birim, Türkiye genelindeki bir afet durumunda hangi şehirden ne kadar miktarda, ne gönderildiğini tespit edecek ve yardımları ihtiyaçlara göre yönlendirecek. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak da dünyanın neresinde bir doğal afet, bir kriz olursa hiç ayrım yapmadan mutlaka yardım ekibi gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Kadir Topbaş’tan sığınmacılara yönelik barınma, eğitim ve istihdam faaliyetleri konusunda bilgiler de alan büyükelçiler, Türkiye’nin sığınmacılara yönelik yardım ve çalışmalarını taktirle karşıladıklarını ve Topbaş’ın kriz merkezi kurulması teklifini hükümetlerine ileteceklerini söylediler.

selyus