Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 26 Şubat 2016

İstanbul’un AK Kadınları ‘Hocalı Katliamı’nı unutmadı, unutturmadı!

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları, 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Hocalı Kasabası’nda yaşanan katliama dikkat çekmek için Türkiye genelinde bir dizi anma etkinliği düzenledi. Bu anlamda da İstanbul İl Başkanlığı’nda İl Kadın Kolları Başkanı Av. Şeyma Döğücü ekibiyle birlikte Hocalı Katliamı’ unutturmamak adına basın açıklaması yaptı.

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Av. Şeyma Döğücü, İl Başkanlık Binasında yaptığı basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Başkan Döğücü konuşmasının bir bölümünde: “Bizim için dün Srebrenitsa’da Halepçe’de, bugün Hama’da, İdlib’de Türkmen Dağı’nda yaşananlar ne ise; tam 24 yıl önce Hocalı’da yaşananlarda odur. Bugün haince ve kalleşçe bomba yüklü araçlarla asker, sivil, kadın ve çocuk demeden insanların katleden zihniyetle Hocalı’daki zihniyet birebir aynıdır.” dedi.

ERMENİLER, 83 ÇOCUK, 106 KADIN VE 70 YAŞLI OLMAK ÜZERE 613 KİŞİYİ KATLETMİŞTİR

Basın toplantısında Hocalı katliamından dolayı üzgün olduğu görünen İl Kadın Kolları Başkanı Av. Şeyma Döğücü, “26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda Ermeni Kuvvetleri, Sovyetler Birliğinin (Rusya) desteği ile yüzlerce Türkü katletmiştir. 21. yüzyılın eşiğinde, dünyanın gözü önünde kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapılmadan eşine az rastlanır bir katliam gerçekleşmiştir. 10 Bin nüfuslu Hocalı’da 3 bin civarında Azeri bulunmaktadır. Ermeniler 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecede 83 çocuk, 106 kadın ve 70 yaşlı olmak üzere 613 kişiyi katletmiştir. O kara gecede yaşananlar maalesef yalnızca insanların katledilmesinden ibaret değildir. Cesetler üzerinde yapılan incelemede birçoğunun yakılmış ve gözlerinin oyulduğu tespit edilmiştir. Hamile kadınların ve çocuklarında bu vahşete maruz kaldıkları belirtilmiştir” diye konuştu.

“BU KATİAM TÜM İNSANİ ANLAŞMA VE SÖZLEŞMELERE GÖRE SUÇTUR”

Başkan Av. Şeyma Döğücü, “Hocalı katliamının üzerinden tam 24 yıl geçmiştir. Ermenilerin ve Ermenilere destek olan Sovyetler Birliği’nin yaptıkları insan haklarına ve uluslararası hukuki anlaşmalara, Cenevre sözleşmesine, insan hakları beyannamesine, vatandaş ve siyasi haklar konusunda uluslararası sözleşmeye, ateşkes zamanında ve askeri çatışmalar sırasında kadın ve çocukların korunması beyannamesine karşı işlenmiş bir suçtur.

Geçen yıllar içerisinde o kara gecede yaşananlar uluslararası kamuoyu, uluslararası kuruluşlar ve batı tarafından bu katliam görmezden gelinmiştir. Oysa Hocalı da yapılan katliam Azerbaycan’daki kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm insanlık nezdinde işlenmiş bir suçtur. Biliyoruz ki masum bir insana kıymak inancımıza göre suçların en büyüğüdür. Bu insanlık suçunun uluslararası arenada yankı bulamaması da ayrıca kınanması gereken bir durumdur. Ancak aynı çevrelerin ülkemizde ve yakın coğrafyamızda yaşan katliamlara da umursamaz ve ikiyüzlü tutumları bizlere seneler sonrasında hiçbir şeyin ahlaki ve hukuki anlamda değişmemiş olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.

“BİZİM İÇİN DÜN SREBRENİTSA’DA HALEPÇE’DE, BUGÜN HAMA’DA, İDLİB’DE TÜRKMEN DAĞI’NDA YAŞANANLAR NE İSE; TAM 24 YIL ÖNCE HOCALI’DA YAŞANANLARDA ODUR”

Konuşmasına devam eden Başkan Av. Şeyma Döğücü, “Azerbaycan bizim için sadece devletlerden bir devlet, Azerbaycanlı kardeşlerimizde bizim için sadece milletlerden bir millet değildir. Biz aynı dili konuşan, aynı inanca mensup ortak bir payidar da geçmişi paylaşan sözde değil, özde kardeş iki milletiz. Hocalı’da zulme kalan Azerbaycanlı kardeşlerimizi Anadolu halkı yüreğinde hissetmiştir ve acısını ilk günkü tazeliğiyle korumaktadır. Bu katliamın failleri gerekli cezayı almadığı sürece de acımız tazeliğini korumaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti bugüne kadar bir ananın iki oğlu olarak ilişkilerini sürdürmüştür. Bundan sonrada sürdürmeye devam edecektir. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları olarak, İstanbul İl Kadın Kolları olarak, yurt içi ve yurt dışı tüm teşkilat üyelerimizle birlikte 26 Şubat 1992 tarihinde Karabağ Hocalı’da yapılan katliamı kınıyoruz. Bizim için dün Srebrenitsa’da Halepçe’de, bugün Hama’da, İdlib’de Türkmen Dağı’nda yaşananlar ne ise; tam 24 yıl önce Hocalı’da yaşananlarda odur. Bugün haince ve kalleşçe bomba yüklü araçlarla asker, sivil, kadın ve çocuk demeden insanların katleden zihniyetle Hocalı’daki zihniyet birebir aynıdır” dedi.

“BUNU UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Yeryüzünde insanlığını kaybetmenin ve katliamlar yapmanın hiçbir mazereti yoktur diyen Başkan Döğücü, “Uzak yakın farketmeden gönül coğrafyamızda yaşanan her olay AK Parti olarak bizlere insani ve vicdani sorumluluklarımız tekrar tekrar hatırlatmaktadır.

Hocalı katliamında ölenleri duayla anıyor, bu vesileyle yakınlarına, Azerbaycan halkına tekrar tekrar başsağlığı diliyoruz. Bunu unutmayacağız, unutturmayacağız.

Bugün burada bu olaya parmak basmak istedik. Bir sürü katliamlar yapıldı üzeri örtüldü, ama bunun üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. İnşallah bu etkinlikleri de düzenlemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

selyus