Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 31 Mayıs 2016

Kadir Topbaş, “Yerel yönetimler için büyük mücadele verdik”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Dünya Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın başkanlığında düzenlenen UCLG-MEWA toplantısında konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünyada yerel yönetimlere önem verilmesi için büyük mücadeleler verdiklerini ve BM’nin artık UCLG’ye ve yerel yönetimlere ciddi itibar ettiğini söyledi.

UCLG-MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı – Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı) 2. Çevre Komitesi Toplantısı, “Paris Anlaşması Sonrası ve Habitat 3 Yolunda Yerel Yönetimler” konusuyla İstanbul’da toplandı. Swiss Otel’de yapılan toplantıya Türkiye ve yurt dışından çok sayıda belediye başkanı ve yerel yönetim temsilcisi katıldı.

Ev sahibi sıfatıyla toplantının açılışında konuşan UCLG ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş, geçmişteki hızlı sanayileşme sürecinde çevrenin ihmal edildiğini ve sadece yaşam hedeflendiğini belirterek, yaşam mücadelesinin çevreye olan hassasiyeti unutturduğunu söyledi.

Bugün teknolojik gelişmelerle küçülen dünyada ekolojik kıyametin konuşulduğunu ve çevre hassasiyetinin ön plana çıktığını hatırlatan Kadir Topbaş, internette milyonlarca işlemin yapıldığı 15 saniyelik kısa zaman diliminde bile yağmur ormanlarında yüzlerce ağacın kesildiğini, dünyanın çeşitli coğrafyalarına tonlarca bomba yağdığını, onlarca insanın hayatını kaybettiğini ve binlerce metreküp buzulun eridiğini belirtti.

Bu toplantıda yaldızlı sözler yerine gerçekçi ve sonuca ulaşacak cümleler beklediğini ifade eden Başkan Topbaş, BM’nin yerel yönetimlere önem vermesi için büyük mücadeleler verdiklerini ve geldikleri noktada BM’nin artık UCLG’ye ve yerel yönetimlere çok önem verir hale geldiğini aktardı.

Kendi başkanlığı döneminde UCLG’nin ilk defa AB ile bir stratejik anlaşma imzaladığını da hatırlatan Topbaş, şehirlerin ve sorunların merkezinde olan yerel yönetimlerin mutlaka BM’nin ve AB’nin ve merkezi hükümetlerin çözüm ortağı olması gerektiğini söylediklerinin altını çizdi.

Başkan Topbaş, bir rekabet içinde olmadan ortak hareket edilerek çözüme ulaşılabileceğini belirterek, şehirlerdeki yoğunluğun teknolojik gelişmelere öncü olurken, çarpık kentleşme nedeniyle aynı zamanda gelecekte insan sağlığını ve yaşam kalitesini çok daha ciddi etkileyecek noktaya doğru gittiğini söyledi.

Savaşlar, açlık ve terör nedeniyle çok ciddi yüzergezer nüfusun oluştuğu dünyada çevreyle ilgili hassasiyetler çok daha fazla dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Kaybettiğimiz çevreyi yeniden kazanmak adına bir ekolojik restorasyona ihtiyaç var. Hükümetler, yerel yöneticiler ve hatta vatandaşlar ve firmalar bu hassasiyeti mutlaka düşünmesi gerekiyor. Üretici ve tüketici bilinçlendirmesi yapılması da önemli. Tedbir alınmazsa yakın gelecekte insanlar, kırsalda kalmış üç beş şehirde insanların nasıl yaşadığını merak edip belki oraya yerleşecekler.”

Şehirlerin dünyanın sadece yüzde 2,5’unu kaplamasına rağmen plansız yapılaşma, savaşlar ve terör nedeniyle şehirlerin ciddi sıkıntı içinde olduğunu ve ulaşım, çevre gibi master planların yerle bir olmaya başladığını dile getiren Topbaş, İstanbul’da çok ciddi çevre yatırımları yaptıklarını ve ‘Daha neler yapabiliriz’ düşüncesiyle çevreci yatırım ve hizmetlere büyük önem verdiklerini kaydetti.

Başkan Topbaş, bu ay çevreyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşayan Çin’e yaptığı ziyarette, fosil yakıtların kullanımının azaltılmasına ve elektrikli araç kullanımını teşvik edilmesine yönelik tedbirler aldığını gördüğünü aktararak, Türkiye’de de bu konuda ciddi tedbirler alınmasına gerek duyulduğunu anlattı. Topbaş, yerel yönetimler arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımı ile tedbirlerin alınmasına öncü olması nedeniyle UCLG-MEWA toplantısını çok önemsediğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda İran’ın Tebriz Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı Sadegh Najafi de Türkçe yaptığı konuşmasında İstanbul’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “İstanbul benim şehrim. Kadir Topbaş kardeşimin İstanbul’daki çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Tebriz de İran’ın en eski İslami şehri. Ortak kültürümüz ve medeniyetimiz var. UCLG-MEWA’nın 2018 yılı toplantısının İstanbul’un kardeş şehri olan Tebriz’de yapılmasını aruz etmekteyiz. Bütün katılımcıları da Tebriz’e davet ediyorum” diye konuştu.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri ve Başkan Topbaş’ın Danışmanı Mehmet Duman, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı Ahmet Çakır, AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ile Seferihisar Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Çevre Komitesi Eş Başkanı Tunç Soyer de toplantıda birer konuşma yaptı.

Açılış toplantısının sonunda UCLG TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) ve İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. Toplantı aile fotoğrafıyla son buldu. İki gün sürecek UCLG-MEWA toplantısında “Paris Anlaşması’nın Yerel Yönetimlere Yansımaları”, “Habitat 3: Yeni Kentsel Gündemin Belirlenmesinde Yerel Yönetimler” konulu oturumlar ile UCLG-MEWA Çevre Komitesi Toplantısı, Yerel Yönetimler Platformu ve Dünya Çevre Günü Ortaklar Platformu da yapılacak.

selyus