Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 4 Nisan 2016

Kudüs sizi bekliyor

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, IPCC Uluslararası Barış ve İşbirliği Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ‘Kudüs’ konulu bir panel düzenleyecek.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), IPCC (International Peace and Cooperation Center) Uluslararası Barış ve İşbirliği Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen “Yolların Kesişim Noktasında Kudüs, Kudüs Sizi Bekliyor” paneli ve “Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” sergisi düzenleyecek.

6 Nisan Çarşamba, 14.00’te Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliğin açılış konuşmalarını FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Numan, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı Suphi Saatçi’nin yapacak. Panelin moderatörlüğünü Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğr. Üye. Yrd. Doç. Dr. Alidost Ertugrul üstleniyor.

Panelde, Prof. Dr. Omar Yousef/Kudüs Kültürel Miras ve Kent Tarihi, Mühendis Amaal Abu Ghoush/Kudüs’te Yaşamak: Bölünmüş ve Parçalanmış Kudüs, Dr. Rami Nasrallah/Kudüs’e Dair Bir Gelecek Vizyonu başlıklarında konuşacak.

Panelin ardından açılışı yapılacak “Kutsal Kent Kudüs’ün Geçmişi, Bugünü ve Geleceği” sergisi, FSMVÜ ve Kudüs merkezli IPCC’nin ortaklığının bir ürünü. Türkiyeli katılımcılara geçmişi, bugünü ve geleceğiyle Kudüs hakkında bütüncül bir resim sunmayı amaçlayan sergide, FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve IPCC tarafından ortak düzenlenen yaz okulu kapsamında Filistinli ve Türkiyeli öğrencilerin çalışmaları da yer alıyor.

Filistinlilerin bakış açısıyla Kudüs’teki hayatı aktaran sergi, gündelik sıkıntıların yanı sıra bu muhteşem şehrin kültür ve tarihinin resmini çiziyor. Sergi, Türk ve Müslüman dünyasına şehrin tarihi ve kutsal yönünün yanında partizan ve mevcut hayat olmak üzere şehrin iki yüzünü göstermeyi amaçlıyor. Şehrin mimari ve arkeolojik yapısı, kentsel ve ekonomik dokunun bozulmasına yol açan ayrımcılık ve taraflı planlama sistemi üzerinden sunuldu. Sergi bir yandan mevcut durum hakkında farkındalığı arttırırken bir yandan da bu durumun üstesinden gelmeye yönelik seçenekleri ortaya çıkarmaya çalışıyor. Doğu Kudüs’ün Filistin Devleti’nin başkenti olmasını da içeren bir gelecek inşasına yönelik IPCC tarafından geliştirilen yaratıcı kentsel planlama önerilerini vitrine çıkartıyor.

Sergi, Filistinli sakinlerin Kudüs’teki gündelik hayatlarının gerçekliğine dair ilgiyi ve bu alandaki bilgi birikimini arttırmak, akademinin ve profesyonellerin bu meselelere tanışma fırsatı oluşturmak ve son olarak İstanbul ve Kudüs arasında iş, akademi ve sosyal alanda işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Sergi, 6-13 Nisan tarihleri arasında Ali Emiri Kültür Merkezi’nde görülebilecek.

selyus