Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 20 Şubat 2015

Starbucks’ın Ermeni tercihi

Kafelerine ülkelere yönelik tanıtımları asan Starbucks’taki Türkiye bayrağı Ermenileri rahatsız etti. Diyaspora, Starbucks kafelerindeki Türk bayraklı posterleri kaldırttı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talimatı üzerine, zabıta ekipleri, kentin çok sayıda noktasında faaliyet gösteren Starbucks Kafe’lere Türk bayrağı astı.

Bu yıl 24 Nisan’da sözde soykırımın 100’üncü yıldönümünü anmaya hazırlanan ve ABD Hükümeti’ne baskıda bulunan Ermeni Diyasporası, bu kez Starbucks’a taktı. Bulunduğu ülkelerdeki yerel temaları işleyen posterleri kafelerine asan dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks’ın Türkiye bayrağı Ermeni Diyasporası’nı harekete geçirdi. Olay, ABD’de en fazla Ermeni nüfusa sahip eyaletlerinden Kaliforniya’nın Los Angeles kentinde yaşandı. Satış yaptığı ülkelerin tanıtımlarına destekte bulunan ABD’li kahve zinciri Starbucks, Türkiye’yi ise Los Angeles’taki mağazalarında kullandı. Los Angeles’taki Woodland Hils bölgesi başta olmak üzere birçok mağazadaki posterlerde Anadolu’ya özgü geleneksel kıyafetler giymiş elinde Starbucks bardağı bulunan kadınların yanında Türk bayraklı balonların yer alması Ermeni Diyasporası’nı kızdırdı. Kadınların üstündeki geleneksel kıyafetlerin kendilereni ait olduğunu iddia eden Ermeniler, harekete geçti.

STARBUCKS ERMENİLERİN BASKISIYLA GERİ ADIM ATTI

ABD’deki Ulusal Ermeni Komitesi (Armenian National Comittee of America-ANCA), sosyal medya üzerinden yürütülen bir kampanya başlattı. Facebook ve twitter üzerinden kampanyada 3.7 milyonluk nüfusa sahip Lns Angeles’ta 446 bin Ermeni’nin yaşadığı, hatırlatılarak, Starbucks’ın bilerek bu kampanyayı başlattığı kaydedildi. Starbucks, başlatılan kampanyada geri adım attığını ve Türkiye bayraklı posterlerin kaldırıldığını açıkladı.

UTANMADAN ERMENİLİLERDEN ÖZÜR DİLEDİLER

Starbucks yetkilileri turizme dayalı kampanyada sadece Türkiye değil, dünya üzerindeki tüm ülkelerin işlendiğini vurgulasa da geri adım attı. İngiltere basınında da yer alan haberlerde şirket yetkilileri, bulunduğu ülkelerin geleneksel özelliklerini tanıtmak için böyle bir kampanya hazırladıklarını kaydederek, “Ermeni müşterilerimize verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz” dedi ve Starbucks, Türkiye’ye yönelik tanıtımı kaldırma kararı aldı.

BAŞKAN SÖZLÜ’NDEN ÖNEMLİ HAMLE

Tüm bu gelişmelerin üzerine Adana’dan misilleme geldi.  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talimatı üzerine, zabıta ekipleri, kentin çok sayıda noktasında faaliyet gösteren Starbucks Kafe’lere Türk bayrağı astı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talimatı üzerine, zabıta ekipleri, kentin çok sayıda noktasında faaliyet gösteren Starbucks Kafe’lere Türk bayrağı astı. Zabıta ekipleri, Real M1 Tepe Alışveriş Merkezi, Optimum Alışveriş Merkezi, Turgut Özal Bulvarı, Kenan Evren Bulvarı gibi noktalarda faaliyet gösteren Starbucks Kafe’lerin en görünen noktasına Türk bayrağı astı.

Starbucks zincirinin Türkiye’de ve Adana’da da çok sayıda şubesi bulunduğunu hatırlatan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Her yıl olduğu gibi, bu yıl da 24 Nisan’da, ülkemize ve Türk milletine yönelik haksız suçlamalarda bulunmaya hazırlanan Ermeni Diasporası, Los Angeles’ta yaşayan kalabalık Ermeni nüfusunun yapabileceği baskıyı kullanarak, bu şehirdeki Starbucks’lardan bayrağımızın yer aldığı posterleri kaldırtmıştır. Ermenilerin tepkisini kabul ederek bu haksızlığa ortak olunmasını da doğru bulmuyoruz. Bu yıl 24 Nisan’da, Ermeni Diasporası, Türk milletine ve Türkiye’ye karşı her zaman olduğundan daha fazla saldırıda bulunacaktır. Sözde Ermeni soykırımının 100. yılı olarak gördükleri bu yılda, işe böyle bir bayrak kaldırma kampanyasıyla başladılar. Biz de Adana’da faaliyet gösteren Sturbucks şubelerine şanlı Türk bayrağımızı asarak, bu saldırıya karşılık verdik. Bayrağımız bizim için kutsaldır ve bu ülkemizin her noktasında, sonsuza kadar dalgalanacaktır” dedi. 

Ziyapaşa Starbucks’a Türk bayrağı asılması sırasında Adanalılar da alkışlarla zabıta ekibine destek verdi.

Etiketler:
selyus