Sultan II. Abdülhamid’in Şehzadelik yıllarına gittiler

Sultan II. Abdülhamid’in Şehzadelik yıllarına gittiler

Esenlerliler, İstanbul Dersleri’nde Sultan II. Abdülhamid’in şehzadelik yıllarını geçirdiği Maslak Kasırları’nı ziyaret ederek tarihe tanıklık ettiler.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği İstanbul Dersleri kapsamında Esenlerliler, 170 dönümlük orman arazisi içindeki tarihi Maslak Kasırları’nı ziyaret ettiler. Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan eşliğinde Sultan II. Abdülhamid’in şehzadelik yıllarını geçirdiği Maslak Kasrı’nı ziyaret eden vatandaşlar tarihe tanıklık ettiler.

TARİHİN İÇİNDE GEZDİLER

Mabeyn-i Hümayûn, Limonluk ve Çadır Köşkü’nü tek tek gezen ziyaretçiler, II. Abdülhamid’in veliahd olarak yaşamını sürdürdüğü ve daha sonra tahta davet edildiği Kasr-ı Hümayûn’u görmekten büyük mutluluk duydular. Osmanlı konut mimarlığının seçkin örneklerini de yakından inceleme fırsatı bulan katılımcılar, kasrın bahçesinde ve Limonluk’ta kamelyalarla bol bol fotoğraf çektirerek yaşadıkları tarihi anları ölümsüzleştirdiler. Ziyaretçiler, gezinin sonunda Çadır Köşkü’nün bahçesinde güneşli havanın tadını çıkararak çay içip sohbet ettiler.

PADİŞAHLIĞI BURADA TEBLİĞ EDİLDİ

Maslak Kasırları’nın tarihi öneminden bahseden Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, “Sultan II. Abdülhamid, 8 yıl boyunca şehzadeliğini burada geçirdi. Padişahlığı kendisine burada tebliğ edildi. Osmanlı Devleti’nin 100 sene önceki ahşap mimarisinin en seçkin örnekleri Maslak Kasrı’nda mevcut. II. Abdülhamid’in, usta marangozluk faaliyetleri, merdiven işçilikleri, tasarım ve çizimleri hepsi kendine aittir. Çivi kullanmadan, geçirme tekniğiyle muazzam ahşap çalışmalar yapmıştır. Burada estetiğe, ustalığa, padişahlığa ve tarihe tanıklık ediyoruz” diye konuştu.

25 YILLIK MARANGOZUM, USTALIĞINA HAYRAN KALDIM

25 yıl marangozluk yaptığını söyleyen 69 yaşındaki Esenlerli Selahattin Pakırdaş, II. Abdülhamid’in el işçiliğine hayran kaldığını söyledi. Pakırdaş, “Sultan II. Abdülhamid’in marangozluk işine bu denli bağlı olduğunu ilk kez burada öğrendim. O’nun gibi büyük bir sultanın bu işe gönülden bağlı olmasından dolayı ben de mesleğime bir kez daha aşık oldum. Kendimi işimde hep başarılı görürdüm, kimseye söz ettirmezdim ama Abdülhamid’in eserlerini görünce ustalığına hayran kaldım ve ‘Ben marangoz değilmişim, bu eserlerin bir parçasını yapamam’ dedim” şeklinde konuştu. Pakırdaş, kendilerine tarihle buluşturdukları için Esenler Belediyesi’ne teşekkür etti ve tarih gezilerinin devam etmesinden mutluluk duyacaklarını söyledi.

selyus