Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 5 Aralık 2015

Topbaş İklim Zirvesi’ne Başkanlık Yaptı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Yerel Liderler İklim Zirvesi”ne başkanlık yaptı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kadir Topbaş, 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında düzenlen “Yerel Liderler İklim Zirvesi”ne başkanlık yaptı.

Dünyanın önde gelen büyük şehirlerinin belediye başkanlarını bir araya getiren zirve Paris Belediye Binası’nda gerçekleştirildi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’ün himayesinde düzenlenen etkinliğe Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da onur konuğu olarak katıldı.

Hidalgo ve Bloomberg’in ardından belediye başkanlarına hitap eden Kadir Topbaş, konuşmasında şehirlerin de iklim zirvesine katkı sunmasının önemine değindi. Başkanı olduğu UCLG’nin yerel liderleri buluşturan ve halkı doğrudan etkileyecek kararları alan bir teşkilat olduğunu hatırlatan Topbaş, “UCLG halklara en yakın yönetim birimidir” dedi.

İklim değişikliğine karşı mücadelede zihniyet değişikliğine gidilmesinin önemine değinen Topbaş, “Küresel ekolojik kıyametin beklendiği dönemde tüm yurttaşlar davranışlarını yeniden gözden geçirmeli ve kendilerine çevreye uygun yaşam tarzı belirlemelidir” diye konuştu.

İklim değişikliğine karşı mücadelenin başarılı olmasının ancak yerel yönetimlerle mümkün olabileceğine dikkati çeken Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre hassasiyeti olan bir yapılanmaya gittiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü;

 “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki İstanbul’un havası dünya standartları üzerinde bir temizliğe sahip. İstanbul günde 16 bin ton çöp çıkarmasına rağmen dünyanın temiz kentlerinden bir tanesi. İstanbul’un plajları artık İstanbullular tarafından kullanılabilir hale geldi ve içilebilir su kaynakları açısından da İstanbul yine kendi imkanını sağlayabilen bir kent.”

Küresel kirlenmenin tehlikeli boyutlara ulaştığının altını çizen Topbaş, vatandaşların çevre bilinciyle davranışlar ortaya koyması ve şehirdeki yapıların çevrenin korunmasına uygun şekilde inşa edilmesi gerektiğini söyledi. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’inin kentlerde yaşamasının beklendiğine dikkati çeken Topbaş, bu bağlamda yerel yönetimlere önemli bir görev düştüğünü kaydetti.

İstanbul ve UCLG’nin COP21’e yoğun destek verdiğini hatırlatan Topbaş, “UCLG teşkilatı olarak da tüm yerel yönetimler olarak sürdürülebilir gelecek adına çevrenin çok önemli olduğunun ve desteklenmesi gerektiğinin bilincindeyiz” ifadesini kullandı.

UCLG TOPLANTISI DA PARİS’TE YAPILDI

UCLG ve İBB Başkanı Kadir Topbaş, Paris’te UCLG Ana Tüzük Toplantısı’na da başkanlık yaptı. Çok sayıda yerel ve bölgesel yöneticinin katıldığı toplantıda konuşan Kadir Topbaş, UCLG’de 2 dönem üst üste başkanlık yaptığını hatırlatarak, Ekim 2016’da Bogota’da yapılacak seçimlerde UCLG’nin yeni başkanını belirleyeceğini söyledi.

Katılımcılar Başkan Topbaş’a UCLG’deki hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek, “UCLG ve yerel yönetimler, sizin başkanlığınızda büyük mesafeler kat ederek BM’de bir temsil kabiliyeti kazandı ifadelerini kullandı.

selyus