Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 29 Aralık 2016

Ümraniye Belediyesi, engelli yakınlarına eğitim projesi

Ümraniye Belediyesi’nin hayata geçirdiği Engelli Yakınlarına Eğitim Projesi (EYEP) ile engelli yakınları mesleki, teknik ve soysal alanlarda eğitim görerek, iş sahibi olabilecek.

Ümraniye Belediyesi ve Türkiye Beyazay Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Engelli Yakınlarına Eğitim Projesi’nin (EYEP) toplantısı yapıldı. Engelli Yakınlarına Eğitim Projesi kapsamında Gülden Soyak Tüfekçi Kültür ve Eğitim Merkezi’nde çalıştay toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 23’üncü dönem görme engelli Milletvekili Lokman Ayva ile engelli yakınları katıldı.

Bir Avrupa Birliği projesi olan EYEP’te, engelli bireylerin bakımını üstlenen ve bu yüzden gerek eğitimine gerekse iş hayatına ara vermek zorunda kalan bireylere yeni fırsatlar üretilmesi planlanıyor. Ümraniye Belediyesi ile Türkiye Beyazay Derneği’nin ortaklaşa uygulayacağı proje ve çalıştaylar sonucunda belirlenecek olan dallarda 180 engelli yakınına mesleki, teknik ve soysal alanlarda sertifikalı eğitim verilecek. 60 engelli yakınına staj ve 18 engelli yakınına istihdam sağlanacak.

Projede resim, takı tasarım, el sanatları, aşçılık ve pastacılık, yaşlı refakatçisi, yaşlı bakım elemanı, zihinsel engelliler için öz bakım, işaret dili tercümanı, hasta ve yaşı öz bakımına destek, görme engelliler için bilgisayar öğreticiliği, engelli bakım elemanı, Braille alfabesi eğitimleri yer alıyor.

BAŞKAN HASAN CAN PROJEYİ ANLATTI

Proje hakkında bilgi veren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Bugün engelliler için önemli bir projeyi hayata geçiyoruz. Türkiye Beyazay Derneği’nin bir projesiydi. Avrupa Birliği’nden fon ile desteklenen aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen proje. belediyelerimizde partner olarak bu projenin uygulanma alanındaki muhataplarını bulup onların eğitilmesiyle alakalı destek veriyor ve bu destek kapsamında bu projenin bir partneri olarak Ümraniye Belediyesi bu çalışmayı yapıyor ve yapacak inşallah” diye konuştu.

2017 yılının eğitim döneminin sonuna kadar projenin devam edeceğini söyleyen Belediye Bakanı Hasan Can, “EYEP, Engelli Yakınlarını Eğitme Projesidir. Ne var bu projede? Engelli yakınlarını sıkıntıları varsa sıkıntılarını daha rahat nasıl atlatabilir. Engelli evladına, engelli eşine, engelli yakınına daha fazla fayda sağlamak adına neler yapılabilir. Yetenekleri nasıl geliştirilebilir. Bütün bunların cevabı işte bu proje kapsamında verilecek eğitimlerde. Ne var bu proje kapsamında? Mesela körler içini, körler alfabesi var. Körler alfabesini öğrenirse ona katkı sağlar. Hem kör kardeşimizin bu alfabeyi öğrenmesi hem de yakının öğrenmesi fayda sağlar. İşitme ve konuşma engeli olan kardeşlerimizle alakalı işaret dili. işaret diliyle her şeyi anlatmak mümkün. İşitme engeli olan kardeşimiz bunu biliyor. Onu yakınlarının da bilmesi lazım ki ona işaret diliyle anlatmaları gerek şeyi rahat anlata bilsinler. Ve bunun benzeri daha birçok engelli kardeşimizin ihtiyacı olan meslekler var. İşte bu meslekleri öğreteceğiz biz bu eğitim projesi kapsamında” dedi.

“PROJE KAPSAMINDA 180 ENGELLİ YAKININA DA İŞ BULMA GARANTİSİ VAR”

Proje kapsamında sertifika verileceğini belirten Başkan Can, “Sonunda da sertifika vereceğiz. Ve sonunda kardeşlerimiz iş sahibi olacak. Çünkü bu proje kapsamında 180 engelli yakınına da iş bulma garantisi var. Öğrenmiş olduğu kurslardaki bilgiler ışığında hem engelli yakınına daha faydalı olacak hem de aldığı eğitimle bir iş bularak o dalda çalışacak ve ekmek parası kazanacak” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir

Kadir Topbaş imzayı attı

Kadir Topbaş imzayı attı

selyus