Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 8 Ekim 2016

Ümraniye’de 60 bin kişiye aşure

Ümraniye Belediyesi, geleneksel olarak 12 yıldır sürdürdüğü ve bu yıl da 60 bin kişiye dağıtılacak olan aşure programını yoğun katılım vardı. Belediye, 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda ilk etapta yoğun katılım gösteren yaklaşık 10 bin kişiye aşure dağıttı.

Ümraniye Belediyesi, 12 yıldır geleneksel hale getirdiği aşure programını bu yıl da sürdürüyor. Ümraniye’nin 20 ayrı noktasında 55-60 kazan dolusu 60 bin kişiye dağıtılacak olan ve 10 bin kişilik aşurenin ilki Sufi Devran Topluluğu’nun duasıyla 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda kaynatılarak, vatandaşlara ikram edildi.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa; Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, Ümraniye Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Hüseyin Erdoğdu, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, Ümraniye İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor İşleri Müdürü Muhammet Kılıç, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÜMRANİYE, VAROŞ OLARAK ANILAN ÜMRANİYE’DEN BUGÜNKÜ ÜMRANİYE’YE GELDİ

Müslüman âleminin hicrî yeni yılını kutlayarak konuşmasına başlayan AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu, “Birileri belediyelerin imkanını hendek kazmak için, Türkiye’nin kuyusuna kazmak için kullanırken, birileri de Ümraniye’de 12 yıldır, Ümraniye Belediyesi’nin bütün imkanlarını Ümraniyeliler için seferber eder. Ümraniye’yi kötü bir şekilde ve varoş olarak anılan Ümraniye’den bugünkü Ümraniye’ye getiren, sosyal belediyecilik anlamında da en iyi örneklerden birini temsil eden aşure dağıtım programında bir araya geldik. Belediyemiz yaptığı çalışmaların ödüllerini evvela sizlerden oy olarak ve sonrasında birçok anket ve yarışmada ilk sırada gelerek alıyor. Ben kıymetli belediye başkanımıza bu hizmetlerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  

BAŞKAN ÇAKIROĞLU, “PLANLARI TUUTMADI”

Bugünlerde Türkiye’miz çok zor günlerden geçiyor. Bugün Türkiye, işgal etmek isteyenler ve onların işbirlikçileri ile büyük bir mücadele veriyor. Biliyorsunuz 7 Haziran’da ortaya bir plan koydular. 7 Haziran’da bu ülkeyi koalisyona mahkûm ederek Türkiye’ni bölgede işlevsel olmasını engellemeye çalıştılar. Hamd olsun ki o plan tutmadı. 1 Kasım’da AK Kadrolara destek veren milletimizin sayesinde bu plan tutmadı. Arkasından Türkiye’mizin bazı bölgelerinde yok yere hendekler kazmaya, Türkiye’nin demokrasisini hendeklere mahkûm etmeye çalıştılar ama 1,5 yıldır terörle amansız mücadele eden güvenlik güçlerimizin sayesinde o planları da tutmadı. Arkasından bu planımız tutmadı, Türkiye daha güçsüz kılmak için arkasından Suriye’de sınırımızda bir terör koridoru, terör kalkanı oluşturalım dediler. Biz Fırat Kalkanı ile onların üzerine gittik ve Hamd olsun ki o planları da tutmadı.” dedi.  

Başkan Çakıroğlu, Müslümanların birlik ve beraberliğinin önemine vurgu yaparak Muharrem Ayı’nın ve yeni hicri yılın Müslüman âlemine hayırlar getirmesi duasıyla konuşmasını sonlandırdı.

BAŞKAN CAN, “KERBELÂ TÜM ÂLEM-İ İSLÂM’IN MESELESİDİR”

Programdaki konuşmasında Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Mübarek Muharrem ayında, mübarek Cuma günü bir araya gelelim ve dualar edelim istediğimiz için, ilk aşure programımızı bugün gerçekleştiriyoruz. Ümraniye’nin birçok noktasında aşure yapım ve dağıtımlarımız sürecek. Şehirleşme sonucu birçok geleneğimiz unutulmaya başlıyor, biz belediye olarak her zaman geleneklerimizi yaşatmak ve devam ettirmek için elimizden geleni yaptık ve yapacağız. Aşure geleneğimizi de 12 yıldır sizlerle birlikte idrak etmenin mutluğunu yaşıyoruz. İnşaAllah bu gelenek her zaman devam eder. Hicrî takvimin ve tarihteki olayların hicrî günlere göre bilinmesinin önemini anlatan Başkan Hasan Can, hicrî aylardaki önemli günlerden bahsetti. Muharrem ayında yaşanmış olan Kerbelâ hadisesini, “Yüreğimizin yarası olan Kerbelâ hadisesi bir acının hadisesidir. Kerbelâ mazlumun haykırışının sesini duyduğumuz yerdir, Kerbelâ Peygamberimiz (SAV)’in göz nuru torunları Hasan ve Hüseyin’in şehid edildiği yerdir. Allah, Peygamber, vatan ve millet yolunda hayatını kaybeden tüm şühedaya rahmet olsun. Kerbelâ tüm âlem-i İslâm’ın meselesidir, acıyı unutmayacak, birliğimize kastedenlerin Kerbelâ hadisesini Müslümanlar arasında bir tefrika unsuru olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.  

“BOSNA-HERSEK’TE DE AŞURE DAĞITIMIMIZ VAR”

Aşure gibi geleneklerin yaşatılmasının önemini anlatan Başkan Hasan Can, Ümraniye’de gerçekleştirilecek aşure programlarından bahsederek; “Ayrıca Bosna’da da yaşattığımız bir aşure geleneğimiz var. Salı günü inşallah; kültür merkezimizin bulunduğu Fojnica kasabasında ve Saraybosna- Gazi Hüsrevbey Camii’nin bahçesinde de aşure programımız olacak” dedi. Nafile oruçların öneminden de bahseden Başkan Hasan Can, Muharrem ayının ve yeni hicrî yılın hayırlara vesile olması duasıyla konuşmasını sonlandırdı.

Ardından bir konuşma gerçekleştiren AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, “Zamanı hizmete dönüştüren, belediyecilik kavramını değiştiren, patlayan çöplerin olduğu Ümraniye’nin adını değiştirmeyi reddedip kaderini değiştiren; ayrıca klasik belediyecilik faaliyetlerinin yanı sıra geleneklerimizi devam ettirme ve canlandırma noktasında da önemli çalışmalara imza atan Başkan Hasan Can’a teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Sufi Devran Topluluğu’nun duaları eşliğinde aşure pişirildi ve aşureler protokol tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Başkan Hasan Can vatandaşlara elleriyle aşure dağıttı.

selyus