Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 12 Mart 2015

Üsküdar’da tarihi bir an yaşandı

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ‘Süleyman Şah Türbesi’ kitabının tanıtımını yaparken tarihi bir an yaşadıklarını dile getirerek, “Biz belediyeler yol yaparız, park yaparız, meydan yaparız fakat bunların hepsi bir şekilde unutulur gider! Ama bu eserin unutulacağını hiç zannetmiyorum” dedi.

Üsküdar Belediyesi önemli bir çalışmaya daha imza atarak Üsküdarlılara tarihi bir anı yaşattı. ‘Şah Fırat Operasyonu’ ile gündeme gelen, Türkiye’nin yurt dışındaki tek toprak parçası hakkında merak edilenlere yanıt veren ve pek çok bilinmeyen yönleri ortaya çıkartan, Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun kaleme aldığı ‘Süleyman Şah Türbesi’ kitabının tanıtımı 12 Mart Perşembe günü Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı Kız Kulesi Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.

Tanıtım programına; Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Eski milletvekili ve 13. Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç ile kitabın yazarı Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun yanı sıra akademisyenler ve bilim adamlarının katıldı.

“ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATMIŞ OLDUK”

Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediyesi olarak tarihin aydınlanmasında önemli bir katkı sağlandıklarına vurgu yaparak, “Süleyman Şah Türbesi’ isimli eser Üsküdar Belediyemizin bir yayını olarak hizmete girmiştir. Elle tutulur kaynak bir belge yok idi. Ne arşivlerde ne devlet kurumlarında. Bizim eserimiz bu sahada bir ilk oldu. Önemli bir açığı inşallah bu yayınımız, bu eserimiz kapatmış olur” dedi.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ HAKKINDA EN SAĞLAM KAYNAK

Başkan Türkmen, Üsküdar’ın İstanbul’un fethini gören,  Türklerin tarihi serüvenine tanıklık etmiş bir şehir olduğuna değinerek, “Üsküdar ile Süleyman Şah Türbesi arasındaki bağ buradan geliyor. Süleyman Şah Türbesi ile Üsküdar’ın ortak noktası ilçemizin özelliklerini dikkate aldığımızda ortaya çıkıyor. Türk tarihi, Osmanlı tarihi açısından önemli bir eser. Aynı zamanda ilk olma özelliği taşıyan bu kitabın tanıtımını yapıyoruz. Bu kitap Süleyman Şah Türbesi ile ilgili hem ilk ve hem de en sağlam bilgileri içerisinde barındıracak” diye konuştu.

HERŞEY UNUTULUR BU ESER KALIR

Başkan Hilmi Türkmen, ‘Süleyman Şah Türbesi’ kitabının tanıtımını yaparken tarihi bir an yaşadıklarını dile getirerek, “Biz belediyeler yol yaparız, park yaparız, meydan yaparız fakat bunların hepsi bir şekilde unutulur gider! Ama bu eserin unutulacağını hiç zannetmiyorum” dedi.

DEAŞ TEHDİDİ YÜZÜNDEN TAŞINMIŞTI

Türkiye Devleti’nin Türkiye sınırları dışında kalan tek kara parçası olan ve Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu yere Suriye’de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve DEAŞ tehdidi nedeniyle bir operasyon düzenlenmişti. Operasyonun ardından türbenin yerinin değiştirilmesi başta olmak üzere birçok konuda sıkça tartışmalar yaşanmıştı.

Türbe ile ilgili bilinmeyen tarihi gerçekler, belge ve fotoğrafların yer aldığı kitabın tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Süleyman Şah Türbesi ile ilgili gizli tutulan belgelerin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getirerek, 1939 yılında türbe ilgili herhangi bir nakil iddialarının gerçek olmadığını belirtti.

“SÜLEYMAN ŞAH İLE İLGİLİ DERLİ TOPLU BİR BELGE YOK”

Prof. Dr. Afyoncu, Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu alanla ilgili daha önce hiçbir çalışma olmadığını belirterek, “Daha önce 2 defa operasyon yapılmış türbe nakledilmiş fakat dağınık belgeler dışında herhangi bir belge yok. Geçtiğimiz 2014 yılında bu terör tehlikesi türbeye olduğu zamanda ben araştırma yaparak Osmanlı arşivine ve cumhuriyet arşive girdim. 1 yıl süren bir çalışma çok geniş bir araştırma yaparak bu kitabı ortaya çıkarttık. Bu konuyla ilgili ulaşabildiğimiz belgeleri derledik” dedi.

“1939 YILINDA BİR NAKİL SÖZ KONUSU DEĞİL”

Daha önce türbenin 1939 yılındaki nakli ile ilgili iddialara cevap veren Afyoncu, “1939 yılında herhangi bir nakil olmadığını biz araştırmalarımız sonucu anladık. Çünkü dönemin kaynaklarında herhangi bir bilgi yok. Sadece 1939 yılında bir karakol yapılmış. 1975 Eylül’ünde yeni bir türbe yapılıyor. Ancak işin ilginç tarafı haberler Türk basınına 1974 yılında ufak haber olarak giriyor. Gazete haberine göre Şubat ayında nakil yapıldığını sanacağız ancak belgelerde 1973 Aralığı olarak geçiyor” şeklinde konuştu.

“DEVLETİN ELİNDEKİ BELGELER GÜN YÜZÜNE ÇIKMALI”

Dönemin fotoğraflarının siyah beyaz olmasına rağmen 1973 Aralık fotoğrafların renkli olarak kaydedildiği değinen Afyoncu, “Devletin elinde çok büyük miktarda resim ve belge olması lazım ama bunlar hangi kurumlarda dağınık bunların ortaya çıkarılması lazım. Çünkü bizde bir iş tutanak altına alınmadan yapılmaz. Çok miktarda türbe ilgili, Milli Eğitim Bakanlığına, Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Vakıflar Müdürlüğü’ne, Bayındırlık Bakanlığı’na, Başbakanlığa, Milli Savunma Bakanlığı’na kadar her kurum karışmış. Elimizdeki belge ve bilgiler dağınık. Şimdiye kadar bir araya getirilmemesi de çok büyük eksiklik. Fakat benim ulaşamadığım birçok belge ve resim olması lazım. Bunların artık gün yüzüne çıkarılması lazım” diye konuştu.

“SÜLEYMAN ŞAH’IN YANINDA BİR ÇOCUK KABRİ VARDI”

1973 yılında gerçekleştirilen nakil sırasında görevli olan dönemin Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Tayyar Altıkulaç türbenin nakil sırasında yaşananları anlatarak, “ Süleyman Şah olarak itibar edilen yerde 2 veya 3 kabir daha bulundu. O kabirlerden birisi çocuk kabri idi ve her birinin kemikleri muntazam vaziyetteydi. Ahşap tabutlar içindeydiler. Tabutlar tamamen çürümüştü ve dokunduğun zaman dökülecek dağılacak vaziyette idi. Tabutların muntazam vaziyette açılması mümkün olmamış. Ben bunu bir er ile birlikte yaptım. Çünkü o mahzene bodruma inen benimle birlikte bir er idi” dedi.

Etiketler:
selyus