Ana Sayfa BASKETBOL 5 Temmuz 2015

Milliler dünya üçüncüsü!

U19 Dünya Şampiyonası’nda 3. olan Türkiye U19 Basketbol Milli Takımı’na madalyalarını Uluslararası Basketbol Vakfı Başkanı Yvan Manini verdi. U19 Genç Milli Takımımız, bu başarıya U19 Dünya Şampiyonası tarihindeki ilk madalyamızı kazandı.

U19 Dünya Şampiyonası’nda 3. olan Türkiye U19 Basketbol Milli Takımı ülkemize gurur yaşattı. Karşılaşmayı TBF Genel Sekreteri Celal Arısan, TBF Yönetim Kurulu Üyesi Alper Arıkoğlu ve A Milli Takım Menajeri Haluk Yıldırım da izledi.

Türkiye karşılaşmaya Berk Uğurlu, Tolga Geçim, Ege Arar, Okben Ulubay ve Egemen Güven beşiyle başladı. Maçın ilk dakikalarında iki takımda bulduğu şut imkanlarını sayıya çevirmekte zorlandı.  Ay Yıldızlılarımızın ilk sayıları maçın üçüncü dakikasında Egemen Güven’den geldi. Bu sayının arkasından ritim kazanan Genç Milliler, Ege Arar’ın da devreye girmesiyle ilk beş dakikayı 7-4 önde kapattı. Bu dakikadan sonra Yunanistan’da Mitoglou daha fazla öne çıkmaya başladı ve takımını öne geçirdi. Yunanistan son dakikaya 16-12 önde girdi. Son dakikada ise sahneye Furkan Korkmaz çıktı. Enerjisi ile Türkiye’yi ateşleyen Korkmaz’ın performansı sonucunda çeyrek 16-16 eşitlikle sona erdi.

İkinci çeyrek karşılıklı isabetler ile başladı. Türkiye enerjisi ve içeri penetreleri ile hücum ederken, Yunanistan boyalı alandan skor üretmeyi sürdürdü. Ayberk Olmaz’ın oyunun iki yanında da öne çıktığı çeyreğin ilk yarısını 25-23 önde kapattık. Alan savunmasıyla rakibi top kaybına ve zor atışlara zorlayan Ay Yıldızlılar, devrenin son üç dakikasına 28-23 önde girdi ve Yunanistan’ı mola almak zorunda bıraktı. Mola dönüşü karşılaşma karşılıklı sayılarla sürdü ve Milliler soyunma odasına 36-31 önde gitti.

Maçın üçüncü çeyreğinin ilk dakikalarında Türkiye’nin pas organizasyonu, arka arkaya sayılar getirdi. Berk Uğurlu ve Egemen Güven’in enerjisinin yarattığı fark ile Yunanistan’ı durduran Ay Yıldızlılar, çeyreğin bitimine 05:48 dakika kala farkı 11 sayıya çıkardı: 44-33. Çeyreğin ikinci yarısında Berk’in dört faul ile kenara gelmesiyle Türkiye hücum ritmini kaybetse de çift hanelerdeki farkı korumayı başardı. Genç Milliler son çeyreğe 56-44 önde girdi.

Dördüncü çeyreğin ilk dakikalarında Türkiye’de Tolga Geçim’in sahneye çıkması farkı korumamızı sağladı. Son periyodun ilk dört dakikasını Türkiye 63-49 önde tamamladı. Yunanistan’ın bu noktada savunmayı sertleştirmesi ve ribauntlarla hızlı hücuma çıkması, farkı tek hanelere indirdi. Ancak Berk’in oyuna geri dönmesiyle tempo kazanan ve zamanı daha akıllıca kullanmaya başlayan Türkiye, 03:13 dakika kala 69-55’e getirdi. Furkan Korkmaz’ın kusursuz bir performans gösterdiği bu dakikalar sonunda Türkiye üstünlüğünü korudu ve 81-70 kazanarak U19 Dünya Şampiyonası bronz madalyasını kazandı.

Türkiye’de Furkan Korkmaz 28 sayı-8 ribaund ile maçın yıldızıydı. Egemen Güven 16 sayı-8 ribaund ile maçı tamamladı. Ege Arar 7 sayı-8 ribaund, Berk Uğurlu 6 sayı-4 ribaund-3 asist, Tolga Geçim 5 sayı-6 asist ile zaferde rol oynadı.

DÜNYA ŞAMPİYONU ABD!

U19 Dünya Şampiyonası’nın final maçında Hırvatistan’ı 79-71 yenen ABD şampiyon oldu. Normal süresi 67-67 sona eren karşılaşmanın uzatma periyodundan net bir üstünlük kuran ABD, altın madalyanın sahibi oldu.

Üçüncü çeyrekte çift hanelerde geriye düşmesine rağmen kısa sürede geri dönüş gerçekleştirmeyi başaran Hırvatistan, maçın bitmesine 4 saniye kala Bozic’in elinden serbest atış çizgisinde ikide bir isabetle oynayınca, şampiyonluğu kaçırdı ve uzatma periyodunda favoriye direnemedi.

ABD’de Brunson 14 sayı-7 asist, Tatum 13 sayı-6 ribaund, Giles 13 sayı-16 ribaund ile oynadı.

Hırvatistan’da Slavica’nın 23 sayı-5 ribaund-6 asistlik ve Zubac’ın 12 sayı-13 ribaundluk performansı galibiyete yetmedi.

“BİZLERE BÜYÜK BİR GURUR YAŞATTILAR”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  FIBA 19 Yaş Altı Erkekler Dünya Basketbol Şampiyonası’nda ev sahibi Yunanistan’ı mağlup ederek bronz madalya kazanan U19 Genç Milli Takımı’nı tebrik etti.

Bakan Çağatay Kılıç, tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Yunanistan’ın Girit adasında düzenlenen FIBA 19 Yaş Altı Erkekler Dünya Basketbol Şampiyonası’nda üçüncü olarak madalya kürsüsünde yer almayı başaran milli takımımızı kutluyorum. Gençlerimiz, organizasyon boyunca sergiledikleri harika performansla dünya üçüncüsü olarak bizlere büyük bir gurur yaşattı. Geçmiş yıllarda istikrarlı bir şekilde madalya kürsüsünde yer almayı başaran milli sporcularımızın, ülke basketboluna daha nice büyük zaferler kazandıracaklarına inanıyorum. Bu büyük başarıda emeği geçen bütün sporcularımızı ve teknik heyeti tebrik ediyorum. “

“GENÇ SPORCULARIMIZ ÜLKELERİNİ BİR KEZ DAHA GURURLANDIRDI“

Genç Milli Takımımızın U19 Dünya Şampiyonası üçüncülük maçında Yunanistan’ı 81-70 mağlup ederek turnuva tarihindeki ilk madalyamızı kazanma başarısını göstermesinin ardından, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Harun Erdenay bir tebrik mesajı yayınladı.

Harun Erdenay yayınladığı mesajda, Genç Milliler’in birçok uluslararası şampiyonada Türkiye’yi gururlandırdığının altını çizdi ve daha büyük başarıları A Milli seviyede kazanacaklarına inancını belirtti.

TBF Başkanı Harun Erdenay’ın açıklaması şu şekilde:

“Ömer Uğurata’yı, ekibini ve bütün oyuncuları bu tarihi başarı için tebrik ediyorum. Türk Basketbolu için harika bir gün. Genç sporcularımız ülkelerini bir kez daha gururlandırdı.

Yıllardır onları takip eden birisi olarak bu başarının son olmadığını, daha büyük zaferlerin bizi beklediğini biliyorum. 2012 FIBA U16 Avrupa Şampiyonası’ndan bu yana Türkiye’nin göğsünü kabartan genç sporcularımız, A Milli düzeyinde de Ay Yıldızlı formaya şampiyonluklar yaşatacak ve kendilerinden sonra gelecek olanlar için yeni başarı kriterleri yaratacaklardır.

Başta TBF Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, Erkek Milli Takımlar Teknik Altyapı Koordinatörü Nihat İziç, Başantrenör Ömer Uğurata, teknik ekip ve oyuncular olmak üzere bu gurur verici tarihi başarıda emeği olan herkesi kutlarım.”

Etiketler:
selyus