Ana Sayfa YAŞAM 27 Ağustos 2016

2010 KPSS’nın asıl mağdurları kimler?

2010 yılında yapılan ve yüzbinlerce kişinin devlet memuru olma hayaliyle ter döktüğü Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarının açıklanmasının üzerinden 6 yıl geçmiş olmasına rağmen, gerek sınav öncesi yapılan usulsüzlükler, gerekse şu an gelinen noktada sınavın asıl mağdurlarının seslerini duyuramamasından dolayı gündemdeki yerini hala koruyor.

2010 yılında yapılan ve soruların sınavdan günler önce FETÖ üyeleri tarafından sızdırıldığı tespit edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçların açıklanmasının ardından tartışmalara konu olmuştu. Daha önce bu sınavdan düşük puanlar almalarına rağmen 2010KPSS de ‘üstün başarı gösteren’ ve soruların tümüne doğru cevap veren kişilerin soruşturma derinleştikçe aralarındaki akrabalık bağları deşifre olmuş ve sınav sorularının sınavdan önce FETÖ üyelerince yandaşlarına servis edildiği anlaşılmıştı. Aynı yıl sınavın eğitim bilimleri bölümünü iptal eden Ankara İdare Mahkemesi 2016 Ağustos ayında mağdurların açmış olduğu davayı karara bağlamış ve 2010KPSS sınavının Genel yetenek, Genel Kültür bölümünün de iptaline karar vermişti.

Gelinen son noktada işler çok karmaşık bir hal aldı. Sınavın iptal olması ile 2010 KPSS puanıyla atanan tüm memurlar tekrar gündeme geldi.

Puanlar artık yok hükmün de mi olacaktı? Yani atanan tüm memurların işine son mu verilecek ti?

Yoksa kopya çekenler belirlenip görevlerine son verilecek ve suça bulaşmamış adaylar hakkıyla kazandığı memuriyete devam mı edecek ti?

Devlet yetkilileri en yüksek ağızdan konuyla ilgili açıklamalar yapıp kopya çekenlerin tespit edilip cezalandırılacağını ve kopyaya bulaşmamış tüm memurların memuriyetinin devam edeceğini söyleyerek bir kısım masum insanın yüreğine su serpmişti.

Peki sorunun gerçek çözümü bu muydu? Tüm mağdurların hakları bu sayede verilmiş mi oluyordu?

Şüphesiz hayır!

SINAVDA KOPYAYA BULAŞMAMIŞ VE YÜKSEK NETLER YAPIP ATANAMAYANLARIN DURUMU

2010 KPSS mağduru Tuğba Saylem Gürel, şu açıklamaları yaptı: “Bu sınavın birde gerçek mağdurları vardı aslında şu ana dek isimlerinin anılmadığı binlerce gerçek mağdur… Bu insanlar gece gündüz ders çalışıp maddi manevi her türlü zorluğa katlanıp sınava hazırlanmış ve yüksek netler yapmalarına rağmen FETÖ militanlarının kadroları haksız yere işgal etmesinden dolayı hayallerini kurdukları memuriyet kadrolarına atanamamıştı. Hayalleri, umutları, hayatları çalınan sağlıkları bozulan bu insanlar 6 yıldır hukuk mücadelesi veriyor ve bunca yıla rağmen devlet büyüklerine ve yargıya güvenmekten asla vazgeçmiyorlar. Sosyal paylaşım sitesinde kurdukları ‘2010KPSS Mağdurları Toplanıyor’ sayfasından sayıları her gün artan bir kalabalıkla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Hükümet yetkililerinin; hiçbir suçu olmayan ve binlerce farklı hikayesi olan bu yıkıma uğramış insanlara, 6 yıl boyunca yaşamış oldukları onca sıkıntıdan sonra hak ettikleri kadroları vermesi şüphesiz ki mağduriyetlerin tam olarak giderilmesinin tek yolu olacaktır. Aksi halde çok daha büyük mağduriyetlerin doğacağı ve telafisi artık mümkün olmayan bir çözümsüzlük ortamı olacağı kesindir.”

selyus