Ana Sayfa YAŞAM 14 Ocak 2016

Akademi Nisa’da kültür faaliyetlerine devam

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve her hafta farklı konuk ve konularla yoğun ilgi gören Akademi Nisa’nın bu haftaki konukları Yrd. Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar ve Prof. Dr. Mahmut Çamdibi’ydi.

Eğitim ve kültür faaliyetleriyle ilçedeki her yaştan vatandaşa hitap eden Ümraniye Belediyesi, Ümraniyeli hanımları birbirinden değerli hoca ve akademisyenle buluşturmaya devam ediyor. Öne çıkan eğitim faaliyetlerinden olan Akademi Nisa’nın 10. Haftasında Hz. Ayşe ve Çocuklarda Moral Eğitimi konuşuldu. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen derslere, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın eşi Saliha Can’ın yanı sıra, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu’nun eşi Tülay Çakıroğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, Belediye Başkan Yardımcıları Serap Eşit Elveren ve Türkân Öztürk ile çok sayıda Ümraniyeli hanım katıldı.

Dersten önce Akademi Nisa’nın 10. haftası münasebetiyle bir konuşma gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk, “Haftalardır Akademi Nisa’ya göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim, inşallah beraber nice programda bir araya geleceğiz” diyerek, katılımcılara ve hocalara teşekkür etti.

“Hz. Ayşe her baktığımda hayran olduğum bir şahsiyet” diyerek derse başlayan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar’ın, “Kadın Muhaddise Hz. Ayşe” konulu dersi yoğun ilgi gördü. “Peygamberlerin eşleri müminlerin anneleridir” ayetine atıfla Hz. Ayşe’nin şahsiyetinin önemi ve nitelikleri hakkında bilgi veren Şahyar: “Hz. Ayşe ilmi ve zekâsının yanı sıra hitabet, yetenek ve cesaretiyle de dikkat çekmiştir” dedi. Hz. Peygamber döneminde en çok hadis rivayet eden sahabelerden bahseden Şahyar, bunlardan çeyreğinin kadın olduğunu ve kadın ravilerin çoğunun Hz. Ayşe tarafından yetiştirildiğini anlattı. Hz. Ayşe’nin çok sayıda yetim kız yetiştirdiğini, Arap şiirine vakıf, dikkatli ve insanları dinleyen biri olduğunu dile getiren Şahyar; muhaddis ve muhaddiseler hakkında tafsilatlı bilgiler verdi. Şahyar, Hz. Ayşe’nin hadis rivayet edenler arasında en önemli şahsiyetlerden olduğunu ve diğer muhaddislerin rivayetlerini tashih edecek bilgiye sahip olduğunu dile getirerek, düzelttiği hadislerden örnekler verdi. Ders, Ayşe Esra Şahyar’ın dinleyicilerin sorularını cevaplamasıyla son buldu.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mahmut Çamdibi’nin, manevi yaşamın psikoloji ilmiyle alakalı olan yönlerini anlattığı Çocuklarda Moral Eğitimi semineri; tesbihat, namaz ve zikrin önemi konusuyla başladı. İnsanların hayatlarını doğru yönlendirebilmeleri için, çalışmanın bir ibadet ve şükür olduğunu kendilerine hatırlatmaları gerektiğini söyleyen Çamdibi, tembelliğin insana zarar verdiğini dile getirdi. “Allah’a çevrilmiş bir yüzde asıklık olmaz, tebessüm vardır” diyen Çamdibi, öfke kontrolünün İslâmî açıdan önemini anlattı. Bu mefhumların, insanlara çocukluktan itibaren anlatılması gerektiğini dile getiren Çamdibi, “Çocuklar, oldukları gibidirler; onları yönlendiren ve nasıl olmaları gerektiğini anlatan aile ve öğretmenleridir. Burada çocuk eğitiminde yetişkinlerin durumlarının ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Çocuklarda moral eğitimini moralsiz bir yetişkin gerçekleştiremez” diyerek hâl dilinin öneminden bahsetti. Teorik ve pratik birçok bilgiyi örneklendirerek veren Çamdibi, hanımların sorularını yanıtlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Akademi Nisa, alanında uzman akademisyen ve hocalarla Ümraniyeli hanımları buluşturmaya devam edecek.

selyus