Ana Sayfa YAŞAM 19 Ağustos 2015

“Devletin ve Milletin Varlığına Sıkılan Her Kurşunun Hesabı Sorulacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı devir teslim törenine katıldı. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Atatürk Kültür Sitesi’nde gerçekleşen ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in 4 yıldır yürüttüğü görevini Org. Hulusi Akar’a devrettiği törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adı, yöntemi ve söylemi ne olursa olsun, her türlü paralel devlet yapılanmasıyla mücadele etmekte kararlıyız” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda Atatürk Kültür Sitesindeki komuta devir-teslim törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katıldı. Düzenlenen devir-teslim töreninin Silahlı Kuvvetler, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Türk milletinin gözbebeği olan bir kurum olduğunu belirtti.

Bu kurumu yönetmenin, hem büyük bir şeref, hem de büyük bir sorumluluk olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin bekası bakımından kritik günlerden geçilen bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Hulusi Akar’ı kutladığını söyledi. Org. Akar’ın, sınır güvenliği, terörle mücadele harekâtı ve kurumsal gelişim projeleri gibi alanlarda önemli bir birikimi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde de özverili çalışmalarına bizzat şahit olduğu Orgeneral Hulusi Akar’a yeni görevinde başarılar diledi.

“TÜRKİYE ÇOK KÖKLÜ DEVLET GELENEĞİ OLAN BİR ÜLKE”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen dört yıl içinde Genelkurmay Başkanı olarak, ‘samimi bir saygı ve güçlü bir sorumluluk duygusu içinde’ görev yaptıklarını ifade ettiği Org. Necdet Özel’e de, verdiği hizmetler için teşekkür etti.

Türkiye’nin 92 yıllık Cumhuriyet geçmişine sahip bulunsa da, çok köklü devlet geleneği olan bir ülke olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu geleneğin en önemli unsurlarından birinin de devlette devamlılık ilkesinin olduğunu söyleyerek şöyle dedi: “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar gibi siyasi yönü de bulunan makamlar dahil olmak üzere, tüm kurumlarımız çalışmalarını bu ilke çerçevesinde yürütmektedir. Devlette devamlılık, kesinlikle değişimi reddetmeyen, değişimin dışında olmayan bir kavramdır. Hiç şüphesiz hayatın içinde, daha iyiye, daha güzele, daha doğruya, daha faydalıya ulaşma konusunda kesintisiz bir çaba söz konusudur.”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, bu ilkenin en canlı şekilde yaşatıldığı kurumlarımızın başında geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşanan hiçbir sıkıntı, hiçbir farklı değerlendirme, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, devletimizin ve milletimizin bekası için taşıdığı önemi azaltmaz, bunun üzerine gölge düşüremez” dedi.

SAVUNMA SANAYİİ ALANINDA YAPILAN REFORMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgemizde ve yurt içinde yaşanan hadiselerin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, insan gücü ve donanımıyla, her türlü tehdit ve tehlikeye karşı ülkesini ve milletini korumak için hazır olması gerektiğini bir kez daha gösterdiğini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilindiği gibi, Başbakanlığım döneminde en çok önem verdiğim konuların başında, savunma sanayimiz içinde yerli üretimin ve tasarımın geliştirilmesi konusu geliyordu. Bugün de Cumhurbaşkanı olarak, savunma sanayi alanındaki gelişmeleri yakından izliyor, sürmekte olan projeleri takip ediyor, yeni çalışmaları teşvik ediyorum. Bu anlayışla, savunma sanayinde, yüzde 80’ler düzeyinde olan dışa bağımlılığımızı, 12 yılda, yüzde 45’e kadar indirdik. Hedefimiz, 2023 yılında, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılıktan tümüyle kurtulmasıdır.”

Bu hedefe, sanayisiyle, üniversitesiyle, araştırma-geliştirme kuruluşlarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilgili tüm birimleriyle iş birliği içinde yürütülen çalışmalar sayesinde ulaşılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu konudaki müktesebatını ve vizyonunu bildiğim Orgeneral Hulusi Akar’ın, Genelkurmay Başkanlığı döneminde daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“DEVLET İÇİNDE PARALEL DEVLET YAPILANMALARINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Türkiye’nin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kast eden iç ve dış tüm güçlere karşı, diğer devlet kurumları ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de teyakkuz halinde olmaya devam edeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum: Devlet içinde paralel devlet yapılanmalarına asla izin vermeyeceğiz. Adı, yöntemi ve söylemi ne olursa olsun, her türlü paralel devlet yapılanmasıyla mücadele etmekte kararlıyız. Ülkemiz ve milletimiz tarih boyunca, üzerinde oynanan nice oyunların üstesinden gelmiş, kurulan nice tuzakları paramparça etmiştir. Bugün de, arkalarına aldıkları güçlerle Türkiye’nin bütünlüğüne, milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine saldıranlar, hak ettikleri cevabı almaktadırlar. Güvenlik güçlerimizin, masum insanların canlarına, mallarına zarar gelmemesi için gösterdikleri hassasiyeti istismar ederek ortada dolaşanlar, kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaklardır. Dün de ifade ettiğim gibi, bunlara hangi dilden anlıyorlarsa o dilden konuşulacaktır. Devletin ve milletin varlığına karşı sıkılan her kurşunun, atılan her bombanın, kazılan her çukurun hesabı sorulacak, cezası mutlaka verilecektir.”

“DEMOKRASİYE İNANANLAR GÜCÜNÜ TERÖR ÖRGÜTLERİNDEN ALMAZ”

Demokrasi ve kalkınma yolunda atılan adımların önünü şiddetle, tehditle, boylarını ve hadlerini aşan söylemlerle kesmeye çalışanların kurduklarını sandıkları tuzakların, kendi başlarına geçeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer, demokratik parlamenter sistem içerisinde sandık denilen, halkın iradesini yansıtan böyle bir yerden gücünü almıyorsan bilesin ki er veya geç yok olacaksın. Çünkü hiçbir zaman demokrasiye inananlar gücünü terör örgütlerinden almaz, halkın iradesinden alır. Bunun için, askeriyle, polisiyle, istihbaratıyla, korucusuyla, hepsinden önemlisi top yekun millet olarak ele ele vererek mücadelemizi sürdürmek mecburiyetindeyiz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’yi, mevcut kazanımlarından etmek ve 2023 hedeflerinden uzaklaştırmak isteyenleri bir kez daha hüsrana uğratmak, hepimizin boynunun borcu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu değerlendirmelere yer verdi: “Bu bakımdan Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Hulusi Akar’a ve kuvvet komutanlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Anayasamıza göre ‘Başkomutanlık’ sıfatıyla, kendimi de mensubu olarak gördüğüm Silahlı Kuvvetlerimizin, demokratik hukuk devleti sınırları içinde yürüttüğü çalışmalarda sonuna kadar yanında olduğumu ve olacağımı bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

Konuşmasının sonunda, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehitlere rahmet, gazilere şifa ve köy koruyucularına da Allah’tan yardım dileyen Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Org. Hulusi Akar’a başarılar, görevini başarıyla tamamlayan Org. Necdet Özel’e de tekrar teşekkür ederek ailesiyle ömür boyu mutluluklar diledi.

Özel, paralel yapıyla mücadeleye ilişkin, “Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademeleri konunun önemi ve ciddiyetine vakıftır. Gereğini yapmıştır ve yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devleti olduğu her zaman göz önünde tutulmuş ve işlemler bu çerçevede yürütülmektedir” şeklinde konuştu.

Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin anayasal düzen içinde, yasalarla belirlenmiş tek bir emir komuta yapısı olduğunu ifade ederek, “Ordumuzun teşkilat ve faaliyetlerinde yasal hiyerarşi dışında hiçbir kişi ve oluşumun etkisi söz konusu olamaz” diye konuştu.

 

selyus