Ana Sayfa YAŞAM 11 Aralık 2018

Ertuğrul Müyesseroğlu’na ‘Dijital Seçim Kampanyası’nı sorduk!

Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanı Ertuğrul Müyesseroğlu ile önümüzdeki yerel seçim döneminde gerçekleşecek “dijital seçim kampanyası” konusunu ele aldık.

Merhaba Ertuğrul Bey, biliyorsunuz bu sizinle gerçekleştireceğimiz üçüncü röportaj fakat yinede sizi tanımayan okuyucularımız için kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba, hemen hemen 10 senedir dijital pazarlama uzmanı olarak kişi ve kurumlara danışmanlık ve eğitim hizmeti vermekteyim. Bunun yanında dijital dünyada ki gelişmeleri yorumladığım bir blog sayfam (ertugrulmuyesseroglu.com) ve çeşitli platformlarda kaleme aldığım dijital içeriklerim bulunuyor.

Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart’ta gerçekleşecek olan yerel seçimlerde görüntü kirliliği ile israfa yol açan parti bayrak ve afişlerinin kullanılmayacağını açıkladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Konuya bir vatandaş ve seçmen gözüyle baktığımda bu karar için geç bile kalındığını söyleyebilirim. Geleneksel seçim kampanyalarında kullanılan bu malzemeler için kullanılan bütçeler toplum için çok daha yararlı alanlarda kullanılabilir.

Geleneksel seçim kampanyası araçları olarak kabul edebileceğimiz bayrak, afiş vb. propaganda araçlarının siyasi partilere hiç faydası yok mu?

Muhakkak bir faydası vardır fakat kullanılan bütçeye oranla verimliliğin oldukça düşük kaldığını söyleyebilirim. Bunun yanında bu malzemeler benim gibi birçok seçmen gözünde israf olarak görülüyor.

Hatta hatırlayın, geçmişte bir milletvekilinin seçmenlerine tebrik kartı göndermesi sonrasında TBMM tarafından ödenen 1 milyon 189 bin TL’lik fatura vatandaşların büyük tepkisini çekmişti.

Daha önce dijital bir seçim kampanyasının içerisinde bulundunuz mu?

Evet, yer aldım ama sadece dijital tarafta değil! Daha önce hem yerel hem de genel olmak üzere birçok geleneksel ve dijital seçim kampanyasında aktif bir şekilde yer aldım.

Peki, iki tarafı da deneyimlemiş bir uzman olarak geleneksel seçim kampanyası yürütmenin dijital seçim kampanyasına göre dez avantajlarından bize bahsedebilir misiniz?

Burada tek bir örnek vermem diğer tüm geleneksel tanıtım çalışmaların verimliliğine ışık tutacaktır. Seçim boyunca dağıtılan broşürleri ele alalım. Bu broşürlerin çoğu posta kutularına, apartman girişlerine bırakılır ya da sokakta seçmenin eline tutuşturulur. Apartman girişlerine ve posta kutularına konan broşürlerin %99’u seçmene ulaşamadan çöp olurken seçmenin eline tutuşturulanların büyük bölümü de yine seçmen tarafından çöpe atılmaktadır. Siz bu örneği afiş, pankart, bayrak vb olarak çoğaltabilirsiniz.

Bunun nedeni nedir?

Bunun nedeni değişim! Özellikle son on yılda internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber hepimizin alışkanlıkları değişti. Ülke olarak günde ortalama 7 saatimizi internet ortamında geçiriyoruz. Artık gazete almıyoruz haberleri mobil uygulamalardan anlık olarak takip ediyoruz. Yeni nesil özellikle “Z Kuşağı” TV’den çok youtube’da kendi tercih ettiği videoları izliyor. Dijital iletişim araçları insanlara tercih seçeneği sunarken geleneksel iletişim araçları ise dayatma sunuyor ve bu da günümüzde kabul görmüyor.

Peki, dijital seçim kampanyası yürütmenin geleneksel seçim kampanyasına göre avantajları nedir?

En önemli avantajlarından biri maliyet, dijital kanallar vasıtası ile çok daha düşük bütçelerle çok daha fazla seçmene ulaşabilmeniz mümkün. Bunun yanında dijital mecraların ölçümlenebilir olması yine çok büyük avantajlardan bir tanesi, banner ya da post olarak tabir edilen dijital broşür, pankart ya da afişinizin kaç kişi tarafından görüldüğünü, kaç kişinin etkileşime geçtiğini ya da reklamınızı tıkladığını, bunların yaş aralığını, cinsiyetini ve bulunduğu konumları dahi rapor olarak alabilmektesiniz. Bu imkanı geleneksel mecralarda bulamazsınız..

Yine bunun yanında reklamınızın hangi mecrada kime gösterileceğini aday ya da parti kendi belirleyebiliyor. X yaş aralığında cinsiyeti y olan İstanbul, Kadıköy’de ve hatta Erenköy mahallesinde bulunan ve sadece istanbultakipte.com sitesini ziyaret edecek olan kişilere adayların dijital afiş ve pankartlarını göstermesi mümkün. Bu durum özellikle yerel seçimlerde nokta atışı yapmak isteyen belediye başkan adayları, belediye meclis üyesi adayları ve hatta muhtar adaylarına büyük bir imkan ve fırsat sunuyor.

Dijital seçim kampanyası yürütecek siyasi parti ve adaylara neler önerirsiniz?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Önceki seçimlerde birçok aday dijital kanallara yatırım yaptı fakat seçim sonrası yapılan bu yatırımların devamı getirilmedi ve birçok site ve sosyal medya sayfası ya atıl kaldı ya da kapandı. Bu durum tekrar aday olacaklar için seçmende bir negatif algı oluşmasına sebep oluyor. Bu yüzden dijital kanallarda yapılacak çalışmaların süreklilik arz etmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Seçimden seçime yapılacak bir çalışma düşünülmemeli..

Bunun yanında seçimlere 108 günlük bir süre kaldı. Kalan bu sürede başarılı olmak isteyen adayların çalışmalara şimdiden başlaması gerekir.. Son bir ay kala yapılamaya başlanacak çalışmalar kurulum, planlama vs. ile geçeceği için yetişmeyecektir. Seçime en geç 45 gün kala her şeyin hazır olması gerekiyor. Şimdiden başlayanların bu seçimlerde şimdiden birkaç adım önde olduğunu söyleyebilirim.

Ertuğrul bey, İstanbul Takipte ekibi olarak bize ayırdığınız vakit için teşekkür ediyor başarılarınızın devamını diliyoruz.

selyus