Ana Sayfa YAŞAM 8 Aralık 2018

Fahri Kol, “Medeniyet özgürlüktür”

“Engelsiz Yarınlara Sevgi Seli İle Yolculuk Balon Uçurma Şöleni” ve “Engellilikte Dayanışma ve Ailenin Güçlendirilmesi” konulu sempozyumda bir konuşma yapan Sevgi Seli Engelliler Derneği Başkanı Fahri Kola, “Bu bir farkındalık günüdür ve bizler sadece bir gün değil bunu bir aya yaymak için 6 aralıkta bu günü düzenledik. Çünkü bu bir günlük iş değildir, yıllardır uğraşıyoruz. “Medeniyet özgürlüktür” ve eğer bir ülke engelleri aşamamışsa orası medeniyete ulaşamamıştır” dedi.

Sevgi Seli Engelliler Derneği ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin birlikte gerçekleştirdiği “Engelsiz Yarınlara Sevgi Seli İle Yolculuk Balon Uçurma Şöleni” ve “Engellilikte Dayanışma ve Ailenin Güçlendirilmesi” konulu sempozyum programını İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirildi.

Programda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Mehter Takımı misafirleri karşılarken gösterdikleri performans büyük beğeni topladı. Engelli Farkındalık Programında yüzde yüz yerli malı olan “Akıllı İnek Dijital Ayran Süt Makinası projesinin tanıtımını Sevgi Seli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Tangüroğlu tarafından tanıtıldı. İlgi ve merakla makinayı izleyen misafirlere sıcak süt, ayran ve kurabiye ikram edildi.

Bir süre mehteran takımı eşliğinde üniversite bahçesine çıkarak Genel Başkan Fahri Kol’un basın açıklaması ardından Engelli Bireyler için dilek tutup balon uçurdular. Daha sonra Medeniyet Üniversitesi öğrencileri ve öğretim görevlilerinin Sevgi Seli Engelliler Derneği yönetim kurulu üyeleri ile birlikte hazırladıkları “Engellilikte Dayanışma ve Ailenin Güçlendirilmesi” konulu sempozyum için okulun konferans salonuna geçildi.

Saygı duruşu İstiklal Marşı ile açılış yapıldıktan sonra Ankara’da ki yoğun programlarından dolayı sempozyuma katılamayan Milletvekilleri Serkan Bayram, Bülent Turan’ın gönderdikleri mesajlar okundu.

Açılış konuşmasını üniversitede rektör olarak son günü olduğunu belirten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman yaptı.

Rektör Karaman, dört yıldır görev yaptığı okulda son gününün böyle anlamlı bir güne denk gelmesinden ve böyle anlamlı bir etkinliğin okulunda yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yönetimi adına bir plaket sunumu yapıldı.

Plaket sunumundan sonra sempozyuma geçildi.

“MEDENİYET ÖZGÜRLÜKTÜR

Sempozyumda ilk konuşmayı Sevgi Seli Engelliler Derneği Başkanı Fahri Kol yaptı.

Fahri Kol;” 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 1992’den beri Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen uluslararası bir etkinliktir. Dünya Engelliler Günü, engellilik konularının anlaşılmasını teşvik etmeyi ve engelli kişilerin haysiyetini, haklarını ve esenliğini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanında entegrasyonundan elde edilecek kazanımların farkındalığını artırmayı amaçlamaktadır. Bu bir farkındalık günüdür ve bizler sadece bir gün değil bunu bir aya yaymak için 6 aralıkta bu günü düzenledik. Çünkü bu bir günlük iş değildir, yıllardır uğraşıyoruz. “Medeniyet özgürlüktür” ve eğer bir ülke engelleri aşamamışsa orası medeniyete ulaşamamıştır. Bizler bu sempozyumu bir aylık yoğun bir çalışma ile hazırladık ve bu gün sizlerle birlikteyiz. Bu gün Meclis Başkanımız da bizlerle birlikte olacaktı ancak yoğun Ankara gündemi nedeniyle aramızda olamadı. İnşallah bir dahaki programımızda sizleri Meclis Başkanımız ile buluşturacağız.

Engellilik hiç bir insanın kendi isteği ile olan birşey değildir, varoluşumuzun nedenlerindendir. Engelli de olabiliriz engelsizde ama aslolan insan olup insan gibi yaşayabilmektir” dedi.

Fahri Kol konuşmasının devamında Sevgi Seli Engelliler Derneği ile ilgili bilgiler verdi ve engelli sorunları ve çözümlerine dair önerilerini paylaştı.

Sempozyuma katılan konuşmacılar engellilikte dayanışmanın önemi, ailenin güçlendirilmesi, engelli istatistikleri, engelli sorunları, çözümleri ve engelli bireylerin sosyal hayata aktif katılımları üzerine konuşmalar yaptılar, konuklardan gelen soruları cevapladılar.

selyus