Ana Sayfa YAŞAM 30 Mart 2016

Mahkemeden “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun iptali için AYM’ye başvuru

Cumhurbaşkanına hakaret suçundan yargılanan iki öğrencinin davasında mahkeme Anaysa Mahkemesi’ne başvurdu.

Cumhurbaşkanına hakaret suçundan iki sanığın yargılandığı davada mahkeme, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunun Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunu da kapsayan Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verdi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Fen Fakültesi’nin giriş kapısına Türkçe ve Arapça şekilde Cumhurbaşkanına hakaret içeren pankart astıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan üniversite öğrencileri Özgür Yılmaz ve Nuray Uçar’ın davasına devam edildi.

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar adına avukatları Şerif Özgür Urfa hazır bulundu. Duruşmanın başlamasının ardından hakim, önceki celsede sanık avukatı tarafından ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçunun Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirterek, bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmasını istediğini hatırlattı. Talebin mahkemece değerlendirmeye alındığını aktaran hakim, talebi karara bağladıklarını ifade etti.

Mahkeme tarafından verilen kararda, “5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘Cumhuriyetin Nitelikleri’ başlıklı 2. maddesine ve ‘Kanun Önünde Eşitlik’ başlıklı 10’uncu maddesine aykırı düzenleme içerdiği kanaatine varıldığından, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 152’nci maddesi gereğince, Anayasa Mahkemesi’ne, mahkememiz başvurusunun itiraz olarak kabul edilerek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin iptaline karar verilmesi hususunda başvuruda bulunulmasına karar verilmiştir” denildi.

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruya ilişkin kararın sonucunun beklenmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

selyus