Volkan ÖZTÜRK

Dünden Bugüne

MESİH DİZİSİ

Açıklama;

Mesih (Aramice: ܡܫܝܚܐ Mşiho, Arapça: المسيح El-Mesih, İbranice: מָשִׁיחַ Maşiah, Yunanca: Μεσσίας Mesias); “kutsal yağ ile ovulmuş, meshedilerek kutsanmış”, “ayrıca birtakım inanç grupları tarafından kurtarıcı olarak beklenen” kişi. Ayrıca Hz. İsa’nın isimlerinden biri.

Ahir zaman diye tarif edilen kıyamete yakın dönemde gelecek bir kurtarıcı beklentisi bir çok inanç sisteminde mevcut.

İslamiyet’te Hz. İsa’nın ölmediği, başka bir boyuta geçtiği ve kıyamete yakın, ahir (son) zamanda gelip dünyaya barış ve huzur getireceği inancı var.

Hristiyanlık ve Yahudilikte de benzer bir inanç var. Hatta mezheplerde dahi buna benzer bir beklenti vardır. Misal, Alevilikte 12. İmam gibi…

Dünyada barış ve huzurun her geçen gün azaldığı, kaos ve karmaşanın sürekli arttığı, savaşlardan insanların bunaldığı, ahlaksızlığın zirve yaptığı, hak, hukuk, adalet gibi kavramların inandırıcılığını kaybettiği bir dönemde Mesih inancının canlanması çok doğaldır aslında. Bunun farkında olan, sinema-dizi-film sektörünün bunu kullanmasına da şaşmamak gerekiyor. Arz talep meselesi yani.

MESSİAH dizisi de böyle bir sürecin sonucu olarak karşımıza çıkıyor.

Dizinin 1.1.2020 de gösterime girmesi ilginç bir detay, yeni bir başlangıç, yeni bir dünya…

Zamanın ahirinde Mehdi/Mesih söyleminin artması bir tesadüf olarak görülmemeli. İlahi dinlere göre, O’nun gelmesine yakın bu söylentilerin artacağı haber verilmiştir!

Dizide Mesih’i oynayan Fas’lı arkadaşın adının Mehdi Dehbi olması ise ayrı bir konu. Ve Mehdi Dehbi’nin şu ifafeleri çok ilginç: “ 3 yaşındayken bir Katolik okuluna gidiyordum ve kiliseye giderdik ve İncil’in sahnelerini oynadık ve hayatımda ilk oynadığım rol İSA “.

Dizinin yapımcısı Michael Petroni’ye destek verenlerden birinin Trump’ın arkadaşı Mark Burnett’in olduğu iddia ediliyor. Bunlar Hristiyan siyonistler ve bunlar dünya siyaseti için çok şey ifade ediyor. Ve bu adamlar plansız adım atan bir kadro değil.

İran’ın eski başkanlarından Ahmedinejad 2020’nin başında: “Bu yıl, İsa mesih’in desteklediği imam Mehdi gelip insanlara yardım edecek, adaletsizliği bitirecek ve dileklerimizi gerçekleştirecek” demişti. 2015’de de şöyle demişti: “ABD, Hz. Mehdi ile irtibatta olabilecek herkesle iletişime geçiyor. Onlarla buluşup fikirlerinden faydalanıyorlar. Dini üniversitelerimizde Mehdi konusunda yapılan araştırmaların binlerce katı ABD üniversitelerinde yapılıyor. Onlar, bizim Mehdi’nin peşinde olduğumuzdan daha çok O’nun peşindeler. ABD, Hz.Mehdi gelirse işinin bittiğinin farkındadır”.

Dizide ki bir diğer ayrıntı, Müslümanların gerçek hayatta olduğu gibi birbirine düşmüş olarak gösterilmesidir.

Dizide Mesih, ben Mesih’im demiyor. Gerçekte de gelecek Mesih, Mesih olduğunu söylemeyecek.

İslam’a göre, Hz. İsa geldiği vakit, herkes onun hakiki İsa olduğunu bilmeyecek. O’nu bilecek kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecektir.

Semavi dinlere inanların görevi, O’nun yeryüzüne inmesi öncesinde, yeryüzünü O’na hazırlamaktır.

Önemli bir nokta da, teknolojinin kutsala hizmet edeceğini unutmamaktır. Yapay zeka veya robot çağı gibi meseleleri Hz. İsa’dan ayrı düşünmemektir. Mecid Mecidi’nin o meşhur sözünü tekrar hatırlayalım: “Peygamberlik devam etseydi, Peygamberler tebliğini sinema ile yapardı”.

selyus