Ana Sayfa YAŞAM 29 Kasım 2015

O bir emekli dostu…

Yıllar sonra Türkiye’ye dönen, emeklilikte sıkıntı yaşayan anne ve babasını hatırlayıp kolları sıvadıktan sonra Üsküdar Emekliler Derneği’nin başına geçen Fatma Önerge şimdi tüm vaktini eksiklerini giderip dertlerini dinlemek için emeklilerle geçiriyor. Kısaca hayatını adeta emeklilere adadı.

Emekli olup kendine ve ailesine vakit ayırmak herkesin hayali… Kimi çalışma hayatının yoğunluğundan fırsat bulamadığı uzun seyahatleri gerçekleştirmek isterken, kimi de ‘uzun yıllar çalıştım, dinlenmek benim de hakkım’ diyerek emekli olacağı günleri sayar. Ama bazıları vardır ki boş durmak onlara zulüm gibi gelir. Çalışmadan duramazlar. Emekliliği de bu yüzden bir fırsata dönüştürürler. Fatma Önerge de böyle düşünenler arasında… Aslen Giresunlu olan 60 yaşındaki Önerge, Samsun’da doğmuş. Almanya’da çalışan anne ve babasının yanına giden Önerge evlenip bir çocuk sahibi olduktan sonra Avrupa’da yaşayan Türklere kötü davranıldığını düşünerek ‘burada çocuk büyütülmez’ diyerek Türkiye’ye dönüş yapmış.

Şimdiyse ömrünün geri kalanını kendi gibi emekli olanlara hizmet etmeye adadı ve Emekliler Derneği Üsküdar Şube Başkanı oldu. Önerge aynı zamanda Üsküdar Belediyesi İkinci Bahar Emekliler Kahvesi’nde de emeklilerle ilgileniyor. Onların eksiklerini giderip, dertlerini dinliyor. Emekliliğin kendisine göre olmadığını söyleyen Önerge, “Boş oturmak yerine insanlara faydalı olup hayır duası almak çok güzel. Bu insanları bırakmayı hiçbir zaman düşünmüyorum” diyor.

“FAYDALI İŞLER PEŞİNDEYİM”

Bitip durmayan çalışma hayatı karşısında neden gerçekten emekli olmadığını sorduğumuz Önerge “Anne babama yaşatamadığım huzurlu yaşlılığı buraya gelenlere yaşatmak istiyorum. Onlardan gelen tepkiler sonucunda da iyi ki evde oturup vakit öldürmüyorum diyorum. Altın günlerine katılmak, dedikodu yapmak bana göre değil. Faydalı olacak işler yapmak istedim hep” diyerek emekliliğin neden ona göre olmadığını açıklıyor.

10 BİN ÜYESİ VAR

Aktif çalışmalarından dolayı Emekliler Derneği Üsküdar Başkanlığı görevine getirilen Önerge derneğin içini sıfırdan inşa ettirmiş. Küçük bir odanın faturalarını ödeyemeyen derneği Önerge, şimdi kendi dairesine sahip, büyük etkinliklere imza atan ve Üsküdar ‘da 10 bin üyesi olan bir dernek haline getirmiş. Emeklilerin yanı sıra yaşlıları da düşünen Önerge onlar için çalışıp duruyor. Zaman zaman çocuklar ile yaşlıları buluşturan etkinlikler de yapıyor. Nesillerin buluşması adı altında dede torun, yaşlı ve kimsesiz çocukları buluşturup kaynaştırıyor.

HAYIR DUALARIYLA ENGELLERİ AŞIYOR

1998 yılında dernek başkanı olmasından itibaren yaşlı, genç, emekli demeden çalışan Önerge, darda olduğu zamanları yaşlıların hayır dualarıyla atlattığına inanıyor. Üsküdar’da tanınan biri olan Önerge kiminin kızı, kiminin annesi, kiminin de Fatma ablası… Tek başına yaşıyan Önerge “Kendimi onlara adamaktan çok mutluyum. Geceleri kafamı yastığa koyduğumda huzur içinde uyuyorum” şeklinde konuşuyor.

HİLMİ BAŞKANIN HEDİYESİ…

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’den seçim çalışmaları sırasında başkan olması halinde Üsküdarlı emeklilerin vakit geçirebileceği bir yer talep ettiklerini söyleyen Önerge, “Başkanımız sözünü tuttu ve başkan olunca İkinci Bahar Emekliler Kahvesini açarak beni buranın sorumlusu yaptı. Emeklilerimiz de onun bu sözünün erliği karşısında hayır dualar edip duruyorlar” diyor.

İKİNCİ BAHAR KAHVESİ’NDE HUZUR BULUYORLAR

Emeklilerin uğrak yeri olan İkinci Bahar Kahvesi geçtiğimiz mart ayında hizmete girdi. Kahve Üsküdar Belediyesi tarafından 60 yaş üstü yaşlıların yararlanacağı ve zaman geçireceği bir yer olarak hayata geçirildi. Uncular Caddesi üzerindeki kahvede emekliler sık sık buluşup sohbet ediyor, birlikte hoşça vakit geçiriyor. Sohbetlere Üsküdar Emekliler Derneği Başkanı Fatma Önerge de zaman zaman eşlik ediyor. Kahve sabah saatlerinde açılıyor ve tüm gün ziyaretçilerini ağırlıyor. Sık sık kahvede buluşan emekliler burada huzur bulduklarını söylüyor.

Kaynak: Fatma Çelik – Yeni Şafak

selyus