Ana Sayfa YAŞAM 30 Kasım 2017

Ömer Şahan’dan koruma kuruluna teşekkür, Belediye Başkanı Nuhoğlu’na tepki geldi

Kadıköy Rıhtım’a yapılacak 20 bin kişilik cami projesine Koruma Kurulu’ndan onay. İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda ‘yeşil alanı ve spor alanı’ olarak belirlenen, Çevre Bakanlığı tarafından 2015’te yapılan değişiklikle ‘cami alanı’ olan Kadıköy Rıhtım’da Başbakanlık, Diyanet ve İstanbul Müftülüğü talebi doğrultusunda yapılacak ‘Kadıköy Ulu Cami’ projesine onay verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Koruma Kurulu’nun ‘Kadıköy Ulu Cami’ projesine verdiği onaydan sonra bir açıklama yapan İBB Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Başkan Vekili Meclis Ömer Şahan, bakanlık yetkililerine teşekkür ederken, caminin yapılmasına karşı olan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na tepki gösterdi.

ÖMER ŞAHAN, KORUMA KURULUNA TEŞEKKÜR ETTİ

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun cami rahatsızlığına sert tepki veren İBB Meclis Üyesi ve AK Parti Grup Başkan Vekili Meclis Ömer Şahan, “Kadıköy İskelesi’ni ve çevresindeki mekânları her gün yüz binlerce vatandaşımız kullanmaktadır. Ancak bu kadar yoğun olan bir alanda bir Caminin olmaması vatandaşlarımızın ibadet özgürlüğünü kısmak zorunda bıraktırıyor. Fakat biz Kadıköy’de, Kadıköylü vatandaşlarımızın ibadetlerinin uzaklara gitmeden yapabilmeleri için koruma kurulunun onayladığı Kadıköy İskele Camii Projesi’nin bir an önce başlamasını ve kısa zamanda bitmesini temenni ediyoruz. Bakanlığımıza ve koruma kuruluna Kadıköylülerin haklı isteğini onayladığı için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Şahan, “Bu arada Cuma günü gelin hep beraber Osmanağa Camii’nde Cuma Namazı kılalım, bakın bakalım Kadıköy İskelesi’nin yeni bir Camiye ihtiyacı var mı görürsünüz? Ayrıca Başlan Nuhoğlu yeni yapılacak cami çevresinde 9 ibadet hane var diyerek Kadıköylüleri yanıltıyor. Yapılacak bu caminin çevresinde sadece iki tane küçük cami var” dedi.

ÖMER ŞAHAN, DAHA ÖNCE KADIKÖY MECLİSİNDE KONUYA SAHİP ÇIKMIŞTI

Ömer Şahan’ın konuşması üzerine söz alan CHP Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ söz alarak Camiler üzerinden halkın kutuplaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Sağ, Kadıköy İskelesi’nin bir Camiye ihtiyacı olmadığını, dolgu alanının jeolojik anlamda Cami projesi için uygun ve gerekli bir yer olmadığını ifade etti. Hüseyin Sağ’ın konuşmasının ardından yeniden söz alan Ömer Şahan, Camilerin insanları kutuplaştırmadığını aksine birleştirici ve bütünleştirici bir özelliğe sahip olduğunu ifade ederek Hüseyin Sağ’ın iddiaları üzerine, Şahan’ın Şağ’ın elinde bir jeolojik raporun olup olmadığı sormasının ardından mecliste karşılıklı tartışmalar oluştu.

İNŞAATÇI NUHOĞLU, KADIKÖY’DE İNŞAAT YOĞUNLUĞUNDAN BAHSEDİYOR

Şahan, Kadıköy Belediye Meclsi’ne geldiği yıl yapılan tartışmalarda “Bir cami yaparlar bir de işleri güçleri inşaat” diyen Nuhoğlu’na cevap vererek: “Bunu söyleyen bir sosyolog, bir halk bilimci, bir sanat tarihçisi olsa anlarız. Bun söyleyen müteahhit. Bu müteahhit başkan, şehre bir çok bina yapıp beton yığını bırakmış”

BELEDİYE BAŞKANI AYKURT NUHOĞLU CAMİDEN RAHATSIZ

Nuhoğlu şöyle konuştu:

“2 yıllık süreçte bu bölgede 33 bin 559 metrekarelik bir inşaat yapısına dönüştü. İmar planında ibadet yeri olarak görünen bir alan değilken, il müftüsünün aklına dolgu alanına cami nereden geldi. Bu süreçte Kadıköy halkı bilgilendirilmedi. Bilirkişi raporları bizden yana. Kurul kararı iptali için açılan davada, 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Ama dava devam ediyor. İhtiyaç olup olmadığı kararını Kadıköylülerin vermesi gerekiyor. Bu kadar geniş yapıya ihtiyaç olup olmadığı tartışılmalı. Kıyı kanununa göre, yapılaşma alanın yüzde üçünü geçemez, yükseklik 5.5 metreyi aşamaz. Bu kadar hızlı bir şekilde niye ihtiyaç duyuldu? Çevresinde 9 tane ibadet yeri var.” dedi.

BAŞKAN NUHOĞLU CAMİLERİ İKİDEN DOKUZA NASIL ÇIKARDI?

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun yeni yapılacak caminin çevresinde ‘9 tane ibadet yeri var’ diyerek gerçeklerden uzaklaşıyor. Kadıköy merkezde sadece iki küçük cami var.

KORUMA KURULU RAPORU DETAYLARI

İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihli kararı doğrultusunda, projenin uygulanacağı yaklaşık 30 bin metrekarelik tescilsiz dolgu alanında, cami, şadırvan ve hizmet birimleri için 11 bin 232 metrekare taban oturumlu ve toplamda 33 bin 559 metrekarelik inşaat alanı oluşturuldu. Peyzaj ve çevre düzenlemesi olarak 19 bin 730 metrekarelik alan ayrıldı. Projede, 3 bodrumkatlı ve yaklaşık 1200 araç kapasiteli yeraltı otoparkı da var.

İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun 9 Kasım 2017 tarihli kararı doğrultusunda, projenin uygulanacağı yaklaşık 30 bin metrekarelik tescilsiz dolgu alanında, cami, şadırvan ve hizmet birimleri için 11 bin 232 metrekare taban oturumlu ve toplamda 33 bin 559 metrekarelik inşaat alanı oluşturuldu. Peyzaj ve çevre düzenlemesi olarak 19 bin 730 metrekarelik alan ayrıldı. Projede, 3 bodrumkatlı ve yaklaşık 1200 araç kapasiteli yeraltı otoparkı da var.

selyus