Ana Sayfa YAŞAM 12 Şubat 2024

Türkiye’nin ilk astronotu ve gururumuz Alper Gezeravcı yurda döndü

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ile Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Bakan Kacır, “Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama son olmayacak. Türkiye için uzay bilimi ve teknolojilerinde yeni bir sayfa açılmıştır.” dedi. Baısn toplantısında konuşan Gezeravcı ise, “Bugünlere devletimin bana vermiş olduğu eğitimle ve bana kazandırmış olduğu imkânlarla geldim. Bundan sonra da devletimin emrindeyim, ne emredilirse yerine getirmek için hazırım.” ifadelerini kullandı.

Akşam’ın haberine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ile Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

“GEZERAVCI’YA VATANINA HOŞGELDİN DİYORUM”

Bakan Kacır’ın açıklamalarından satırbaşları:

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ülkemizin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştirdi ve önce dünyaya, sonrasında bugün ülkemize döndü. Sizlerin huzurunda bir kez daha Alper Gezeravcı’ya ‘vatanına hoşgeldin’ diyorum. Millet olmak acıda ve kederde olduğu gibi, sevinçte, heyecanda ve gururda da bir ve beraber olmaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz Milli Uzay Programındaki adımlarımızdan biri olan İnsanlı ilk uzay bilim misyonumuz, Türk milleti için mutluluk ve iftihar kaynağı olmuştur.

Astronotumuz Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşen fırlatma ile başlayan, 36 saatlik yolculuk süresinin ardından vardığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 18 gün devam eden ve 47 saatlik dönüş yolculuğunun ardından 9 Şubat 2024 tarihinde dünyaya varış ile tamamlanan bilim misyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

Misyon kapsamında, Türk bilim insanlarının hazırladığı on üç bilimsel deney, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki laboratuvar altyapısında mikroyerçekimi koşullarında, Astronotumuz tarafından başarıyla tamamlandı. İnsanlı ilk uzay bilim misyonumuz, biyoloji, tıp, genetik, fizik, malzeme bilimi disiplinlerinde bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalara önemli kazanımlar getirecektir.

Astronotumuzca gerçekleştirilen deneylerde, uzaydaki mikroyerçekimi ve diğer koşulların insan sağlığı, fizyolojisi ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri araştırıldı.

Yeni nesil alaşımların geliştirilmesine; uzayda elektronik kart üzerine bileşen montajına, uzay aracı motorlarını daha verimli hale getirmeye yönelik araştırma projeleri yürütüldü.

Bitkilerle, alglerle, propolisle uzay yaşam destek sistemlerinde yapılacak çalışmalara yönelik araştırmalar yapıldı. Bilim insanlarımızın yürüttüğü projelerin her birinin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz.

Esasen, sadece bu görev kapsamında yürütülen onüç bilimsel deney için değil; ülkemizde bilime ve bilim insanlarımıza verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkanı apaçık göstermesi açısından da bu misyon bizce çok kıymetlidir.

“DEVLETİMİN EMRİNDEYİM”

Karşılamanın ardından, Esenboğa Havalimanı’nın VİP salonunda basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gezeravcı, şunları kaydetti;

Maneviyatı yüksek olan bir ülkenin içten samimi insanlarıyla Türk vatandaşlarıyla tekrar bir araya gelmek bu yolculuğun en güzel sonlanan kısmıydı.

Ben görevin ilk başlangıç anından itibaren konulan hedef, bugüne kadar hayallerimizin sınırını teşkil eden gökyüzündeki gözümüzle görebildiğimiz sınırları bertaraf eden hedeflere erişebilmiş olmanın mutluluğu ile ülkeme döndüm.

Bu hedefin gerçekleştirilmesinde bana düşen sorumluluk ülkenin bugüne kadar bana sağlamış olduğu eğitimle, bana kazandırmış olduğu kabiliyetlerle ülkeme borçlu olduğum bütün bu imkanları seferber ederek gerçekleştirdiğimiz görevin gerisinde, görevin hazırlık sürecinde bugünlere kadar gelmesini sağlayan öncelikle ortaya koymuş olduğu güçlü irade ile Sayın Cumhurbaşkanımız, devletimizin bütün kurumları, görevin icrası sürecinde bir çarkın mükemmel işleyen dişlileri gibi hiçbir aksaklığa mahal vermeksizin hazırlık sürecini çok kolay hale getiren ve görevin icrasında hiçbir aksaklığa mahal vermeyecek şekilde bütün hazırlık sürecini yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansı’mız ve TÜBİTAK’ın değerli çalışanlarına minnettar olduğumu ifade etmek isterim.

Benim odaklandığım husus sadece bu 20 günlük sürecin içerisinde icra edilen görevler değildi. Beni mutlu eden husus, tarihimizde bu alanda herhangi bir görev yapmamış olmamıza rağmen hazırlık sürecinden itibaren görevin sonlandığı bu noktaya kadar bu derece mükemmel bir ahenk içerisinde kurumlarımızın müthiş sinerjisiyle harika bir hazırlık süreci geçirdik .

Bugünlere devletimin bana vermiş olduğu eğitimle ve bana kazandırmış olduğu imkânlarla geldim. Bundan sonra da devletimin emrindeyim, ne emredilirse yerine getirmek için hazırım.

GEZERAVCI YURDA DÖNDÜ

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Alper Gezeravcı yurda döndü.

Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’yı, Esenboğa Havalimanı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yanındaki 13 çocukla birlikte karşıladı.

Uçaktan elindeki Türk bayraklarıyla inen Gezeravcı, kendisini karlılaşan çocuklarla tek tek görüştü.

Karşılamada, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye’nin 2. Astronotu Tuva Cihangir Atasever ve geniş bir heyet de hazır bulundu. Kaynak: aksam.com.tr

selyus