Ana Sayfa YAŞAM 25 Mart 2017

Ümraniye Belediyesi’nden uluslararası sempozyum

Ümraniye Belediyesi 15 Temmuz’la ilgili çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek; süreçte yaşananlara maruz kalan çocukların yaşadığı travmaya ışık tutuyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumu’nun açılışı yoğun katılımla gerçekleşti.

2 gün boyunca Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde sürecek programa; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak’ın yanı sıra, Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları, Türkiye Yeşilay Cemiyeti temsilcileri, akademisyenler, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 15 Temmuz gecesi yaşananlardan ve o gecenin yöneticilerin ve milletin iradesiyle bastırıldığından bahsetti. O gecenin ülkemize ve toplumumuza etkilerinden bahseden Başkan Hasan Can, çocuklara etkisinin en aza indirilebilmesi için neler yapılabileceğinin 15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumu’nda gerçekleşecek oturumlarda tartışılacağını ve daha sonra bu sempozyumun bildirilerinin kitaplaştırılacağını söyledi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz’un unutulmaması adına yaptığı hatırlatmaya atıf yapan Başkan Hasan Can, belediye olarak 15 Temmuz’la ilgili birçok çalışmaları olduğunu dile getirdi ve hazırlığı içinde oldukları Evlat isimli çizgi filmleri ile belediye binası bahçesinde sergilenen o gece tankın ezdiği araçtan bahsetti.

Başkan Hasan Can, ardından katılımlarından dolayı Sayın Esra Albayrak’a, sempozyum noktasında gösterdiği çabalardan dolayı Sayın Mücahit Öztürk’e, yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılar ile sempozyuma katılan herkese teşekkürlerini sunarak, sempozyumun hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

“15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma Sempozyumuna hepiniz hoşgeldiniz’’ diyerek konuşmasına başlayan TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak; sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulundu. ‘’Çocukluk hepimizin gözünde tüten bir memleket, bazen çekmecede unutulmuş sararmış bir resim, belli belirsiz hatıralar ve geride kalmış bir masumiyet çocukluk. Elbette hepimiz çocukluğumuzdan bir güne gitmeyi istemişizdir’’ diyen Albayrak, bazı çocuklar içinse çocukluğun acılı bir ülke, korkunun ve gözyaşının kuşattığı bir tel örgü olduğunu dile getirerek ‘’Suriye’nin, Yemen’in, Filistin’in çocuklarıdır çocukluk. Savaşlar, darbeler en çok çocukları, onların hayallerini, masumiyetlerini ve umutlarını vurur. Ama bir yandan da buna kafa tutmaya cesaret eden yalnızca çocuklardır. Hangimiz savaş yıkıntılarının arasında top oynayabilir ya da savaş uçaklarına ‘Sizi Allah’a şikayet edeceğim’ diye kafa tutabilir’’ dedi.

“Biz çocuklarımıza layık bir dünya inşa edemedik ve insanlık olarak sınıfta kaldık. Tayyip Olçok, Uhud Kadir, Mutlu Can ve Engin Tilbaç çocukluk ülkesinin şehitleridir” diyen Esra Albayrak; o geceden çıkan çocuklarınsa hâlâ o geceye anlam vermeye çalıştıklarını ve güvenlerinin sarsıldığını söyledi. Sonrasında yaşanan demokrasi nöbetlerinin milletimiz için rehabilitasyon modeli olduğunu ve bu nöbetlerin dünyanın en barışçıl direnişlerinden biri olduğunu dile getiren Albayrak; çocukların sadece TV’lerde izledikleri olayları yaşamalarının ve güven duydukları askerlere güvenlerinin sarsılmasının ardından nöbetlerde tekrar iyi insanların olabileceğine inanarak yaşadıkları dönemin kahramanlıklarını dinlediklerini dile getirdi. Kendi neslinin tarihteki kahramanlıkları dinleyerek büyüdüklerini dile getiren Albayrak; şimdiki çocukların bu kahramanlıkları görmelerinin ya da görmek zorunda kalmalarının, travma sonrası büyüme durumu gereğince de, çocukları daha güçlü bireyler yapabileceğine inandığını söyledi. 15 Temmuz Direnişi’nin, 1789 Fransız Devrimi gibi toplumu dönüştüren bir süreci peşinden getirdiğini ve bu sürecin çocukları da etkilediğini dile getiren Albayrak; yapılan sempozyumun bu etkiler konusunda olumlu sonuçlar doğurması temennisinde bulunarak Ümraniye Belediyesine ve emeği geçen herkese etkinlikten dolayı teşekkürlerini sundu. Esra Albayrak konuşmasında ayrıca 16 Nisan günü yapılacak referandumla ilgili görüşlerine de yer verdi.

Sempozyumun açılış oturumu ise; Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı ve Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün moderatörlüğünde ve Australia Catholic University’den Monique Toohey, Birleşik Krallık-Leicester University’den Prof. Panos Vostanis, Kanada-Toronto Narrative Therapy Centre’dan Angel Yuen, Güney Afrika-Dulwich Center’dan Ncazelo Ncube Mlilo, Avustralya’dan Dr. Senem Eren ve ABD-Center Of Cumulative Trauma Studies’ten Dr. İbrahim Aref Kira’nın “15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Uluslararası Çocuk ve Travma” konulu konuşmalarıyla gerçekleşti.

selyus