Ana Sayfa YAŞAM 12 Mayıs 2017

Yenikapı’da ‘Ok yaydan çıktı’!

“Ok Yaydan Çıkıyor” temasıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 4 gün sürecek festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler hayat buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Etno Sporları Konfederasyonu’nun birlikte düzenlediği 2. ETNOSPOR Festivali, Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda düzenlenen görkemli törenle başladı.

“Ok Yaydan Çıkıyor” temasıyla Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 4 gün sürecek festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler hayat buldu. Festival alanını gezen Bilal Erdoğan, geleneksel kıl çadırlardaki oba yaşamını, tarihi el sanatları atölyelerini ve geleneksel lezzetlerinin yer aldığı çadırları inceledi.

Festivalin açılışında konuşan Dünya Etno Sporları Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da Anadolu’nun geleneksel sporlarını güçlendirmek, popülerleştirmek ve tanıtmak istediklerini belirterek, şöyle söyledi: “Etnospor yolculuğuna çıkışımız, 5 seneyi aşkın süre önce Okmeydanı’ndaki Okçular Vakfının ihyasıyla başladı. Okmeydanı’nda gençlerimizi geleneksel okçulukla tanıştırdığımızda onların değerlerimizle ilgili daha duyarlı, bilinçli yetiştiğine şahit olduk. Sporun rakibini ezmek, bitirmek için değil, kendi kişisel fiziki ve ruhsal gelişimi için, Rab’bine yakınlaşması için, daha iyi bir kul olabilmek için yapıldığı bir ortamda bu işi yapmaya başladık. Hamd olsun geldiğimiz noktada merkezi Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki bir vakfı konfederasyona çevirerek, çalışmaları uluslararası alana taşıdık.”

Geleneksel sporların birçok olimpik spora göre daha çok kişi tarafından takip edildiğine dikkat çeken Bilal Erdoğan, “Anadolu’nun geleneksel sporlarını kendi milletimiz nezdinde güçlendirmek, popülerleştirmek ve tanıtmak istiyoruz. Bu sporlarımızın olimpik sporların gördüğü ilginin arkasında kalma gerçeğinin değişmesini istiyoruz. İşte cirit sporumuz, yağlı güreşlerimiz Anadolu’nun birçok yerinde 10 binler tarafından seyrediliyor. Arkasında olimpik sporlara nazaran çok daha fazla inanç zenginliğinin, çok daha fazla felsefi derinliğin olduğu sporlardır. Sporları, sadece bir rekabet, fiziksel aktivite, oyun değil bir gelişim, bir karakter inşası, bir şuurlandırmak aracı olarak düşünmek lazım. Etnospor Kültür Festivali’ndeki geleneksel sporlarımızı canlandırma gayretimizin bir diğer doğal paydaşı da kültürümüzün bütün sahalarında bir kültürel devrimin başlatılması. O da kendi kültürümüzün, geleneğimizin yeniden bu topraklarda egemen olmasıdır. Müzikten spora, sanattan geleneksel çocuk oyunlarına kadar bize ait olanla geleceğimizi kurmamız lazım.”

“Global markalar, kültürel sahaları topuyla tüfeğiyle kuşatmış durumda” ifadesini kullanan Erdoğan, Dünya üzerinde Batı uygarlığının ekonomik hakimiyetini izliyoruz. Bu ekonomik hakimiyetin sadece ekonomi sahasında kalmadığını, bütün kültür sahalarına yayıldığını görüyoruz. Türkiye olarak, 21. yüzyılda bağımsız, kendi ayakları üstünde duran, kendi istikametini çizen, kendi kaderi için kendi kendi kararlarını veren bir millet olacaksak ki ecdadın mirası böyle olması gerek, Batı’dan ödünç aldığımız kültürel renklerle boyanmamalıyız. Kendi kültürel renklerimizle boyanmalı ve şekillenmeliyiz” diye konuştu.

Törende konuşan Bakan Akif Çağatay Kılıç ise, sadece sportif değil, kültürel birçok değerin de geleceğe taşınması için çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “Özellikle büyük şehirlerimizde cirit, geleneksel okçuluk ve birçok farklı geleneksel spor dalının icra edilebileceği alanların kazandırılması konusunda yerel yönetimlerimizle iş birliği yapıyoruz. Aynı zamanda bu geleneksel spor branşlarının uluslararası değerini arttırmak üzere de uluslararası spor camiasını yönetenlerle görüşmeler yapıp, onlara da bunları hatırlatıyoruz” diye konuştu.

“Geleneksel sporlarımıza daha fazla ilgi göstermeleri için kulüplerimizi şevklendirecek çalışmalar yapıyoruz” ifadesini kullanan Bakan Kılıç, “Bu sadece spor değil, aynı zamanda kültürel bir aktivitedir. Kültürel aktiviteler sporla beraber geleceğe gidecektir. Burada geleneksel yemeklerimizle alakalı örnekler de sergilenecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirdiği gibi geleneklerimizden, köklerimizden almış olduğumuz güçle geleceğe yürüyüşümüzün kuvvetli bir şekilde olması için, buradaki çalışmaların en iyi şekilde hayat bulması gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yenikapı Etkinlik Alanı’nda 4 gün sürecek festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler hayat bulacak. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan gösterileri, atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yer alacak. Orta Asya’dan çok sayıda misafirin de katıldığı festival, Türki devlet ve topluluk çadırları, yöresel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, çocuk tiyatroları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, halk oyunları, Orta Asya geleneksel toylarıyla bir şölene dönüştü. Organizasyonda geleneksel sporlardan aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, atlı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu olmak üzere toplam 11 branşta 843 sporcu mücadele ediyor.

Fetih yağlı güreşlerinde 45’i başpehlivan olmak üzere toplam 295 sporcu er meydanına çıkacak. Festivalde engelli vatandaşların katılacağı mangala, mas güreşi ve geleneksel okçuluk müsabakaları da yapılıyor

İlginizi çekebilir

Erenköy’de Peygamber sevgisi

Erenköy’de Peygamber sevgisi

selyus