Ana Sayfa ÇEVRE 14 Nisan 2015

Kadıköy Belediyesi’nde düşük karbon ödülü

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından, Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Düşük Karbon Ödülleri’ II. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sahiplerini buldu.

Karbon yönetimi konusunda emek verenleri ve iklim değişikliği ile mücadele edenleri desteklemenin yanı sıra konunun yaygın bilinirliğini artırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, yönetimler, sivil toplum örgütleri, kişiler ve firmalardan, üçü yurtdışından olmak üzere 32 proje aday oldu.

Yerel yönetimlerde üç belediyenin ödül aldığı törende, Kadıköy Belediyesi, ‘İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sera Gazı Salımlarının Azaltımı Projesi’ ile Düşük Karbon Kahramanı ödülüne layık görüldü. Ödülü Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Aynur Şule Sümer aldı.

Sümer, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne layık görüldükleri için mutlu olduklarını ifade ederek, “İklim değişikliği ile mücadele çalışmalarını sürdüren bizim müdürlüğümüzde ve diğer müdürlüklerde çalışan teknik elemanlar olarak bu işi çok önemsiyoruz. Belediyemiz yeni 4 yıllık Stratejik Planı’na da koyulan hedeflerle 2020 yılına kadar Kadıköy’de karbon emisyonunu en aza indirebileceğimiz çalışmalar devam edecek ”diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Kadıköy Belediyesi Türkiye’de ilk kez, yerel düzeyde bir belediye olarak kurumsal sera gazı salımlarını hesapladı.  İklim değişikliği ile mücadele etmek, enerji ve su verimliliğini sağlamak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını desteklemek ve sürdürülebilir kentsel planlama başlıklarında projeler gerçekleştirdi.

Kadıköy Belediyesi,  çöp toplama hizmetinde ilk kez bir yerel yönetim olarak elektrikli araç kullanımını başlattı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmanın yanında “Yeşil Bina-Yeşil Mahalle” kriterleri belirleyerek,  kentsel dönüşüm kapsamında bina ve ada ölçeğinde yenilemelerde binalardan kaynaklanan karbon salımlarının azaltımına ve su verimliliğine yönelik çabalarda bulundu.

Hizmet birimlerinde enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik projeler uygulanırken, bu kapsamda bir yıl içinde 135,86 ton karbondioksit salınımı azaltıldı.

Kadıköy Belediyesi, Belediye Başkanları Sözleşmesine (Covenant of Mayors) dâhil olarak, Kadıköy için Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı kapsamında İlçe Sera Gazı salımlarının 2020 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltılmasına yönelik taahhütte bulunuyor.

Etiketler:

İlginizi çekebilir

Tramvay yoldan çıktı

Tramvay yoldan çıktı

selyus