Ana Sayfa ÇEVRE 2 Ekim 2016

Kazasız kul olmaz

“Kazasız Kul Olmaz” tiyatro oyununun ekibi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde eğitsel amaçlı bir trafik kontrolü yaparak, sürücülere ünlülerin trafik kazalarıyla ilgili duygu düşüncelerini içeren broşürler dağıttılar.

İstanbul Gelişim Sanat tarafından sahnelenen “Kazasız Kul Olmaz” tiyatro oyununun ekibi, iş ve trafik kazalarına dikkat çekmek adına bayram boyunca trafik kazaları ve trafik kurallarına uyma alışkanlıklarıyla ilgili çeşitli araştırmalarda bulundu. Ülkenin kanayan yarası olan trafik kazalarına dikkat çekmek adına dünyada bir ilke imza atan Kazasız Kul Olmaz ekibi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün izniyle eğitsel amaçlı bir trafik kontrolü yaparak, sürücülere ünlülerin trafik kazalarıyla ilgili duygu düşüncelerini içeren broşürler dağıttılar.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Zahrettin Çelik, Sanat Danışmanlığını Şevket Çoruh ve Vatan Şaşmaz Proje Danışmanlığını Ali Yücel Güler, Oktay Gündoğdu ve Av. Adnan Tüzün Mehmet Ali Nalbant Yusuf Erbaş üstlendi. Etkinliğe; Erdal bakır, Orhan Gidiş, Ali Yücel Güler, Piramit İş Güvenliği ve Motosella Hasan B. Turhan katılım sağladılar.

Etkinlik süresince bazı sürücülerin sevgi göstergesi olarak el salladıkları ve etkinliği yol kenarından dakikalarca hayranlıkla izledikleri dikkat çekti.

KAZALARIN SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK PROFİLİ ÇIKARILDI

Sürücüler, uygulamadan çok memnun kaldıklarını ve bu kazaların minimuma indirilmesinde çok etkili olacağını söylediler. Zahrettin Çelik ve ekibi, kendi keşifleri olan özel yöntemlerle bayram boyunca kavşak ve tali yollarda trafik gözlemleri yaptılar ve ortaya çarpıcı veriler çıktı. Çelik, “İstanbul gibi yoğun bir şehrin kavşak ve tali yollarında kazaların nedenlerini kurum ve kuruluşların sayesinde araştırdık ve araştırmaya devam ediyoruz. Türkiye de ilk defa kazaların psikolojik ve sosyolojik haritasının profilini çıkarıyoruz. Pilot il olarak da İstanbul’u seçtik. Araştırma başlıklarımıza bazı örnekler verecek olursak; kimler emniyet kemeri kimler kullanıyor; en çok hangi saat ve mevsimde; en çok hangi modeldeki, renkteki ve araç yaşındaki sürücüler; sürücülerin mesleği ve yaşı gibi bir çok ölçütü temel alarak çalışmamızı 39 ilçede gerçekleştirdik. Ayrıca 142 destekçi firma sayesinde bu projeyi yürütüyoruz. Hepsine bu eğitsel farkındalık projesine katkı sağladıkları için ekibim adına müteşekkirim. Hepsine geleneksel hale getirdiğimiz ‘’İyilik Ödülleri’’ takdim edildi” dedi.

selyus