Ana Sayfa EĞİTİM 21 Ekim 2015

Sancaktepe Belediyesi’nden İTÜ’ye destek

Sancaktepe Belediyesi’nin katkıları ile Engelli bireylere özel giysilerin tasarlanacağı ve numunelerinin üretileceği “İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açıldı.

Sancaktepe Belediyesi’nin katkıları ile Engelli bireylere özel giysilerin tasarlanacağı ve numunelerinin üretileceği “İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi”nin 19 Ekim Pazartesi günü İTÜ Gümüşsuyu yerleşkesinde gerçekleşen açılışa Emine Erdoğan’ın yanısıra Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan,  İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri, tasarımcılar, engelli derneği temsilcileri ve tekstil sektöründen temsilciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında Engelli haklarını korumak adına en önemli vazifenin devlete düştüğünü ve Bugüne kadar engellilerle ilgili çok sayıda sosyal sorumluluk projesine destek verdiğini belirterek “Hep söylediğim birşey var; zihinlerdeki engeli kaldırırsak, fiziksel engelleri de daha kolay aşabiliriz. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuda duyarlı olması gerekir. Kuşkusuz engelli haklarını korumak adına en önemli vazife devlete düşüyor. Bu anlamda, son 13 yılda devletimizin devrim sayılabilecek adımlar attığını söyleyebilirim. Mesela, ülkemizde Engelliler Kanunu ilk kez 2005’te çıkarıldı. 1500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturuldu. 2007’de, bağlayıcı nitelikteki tek uluslararası belge olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine ilk imza koyan ülkeler arasında yer aldık. 2010 yılında ise, engellilere pozitif ayrımcılık ilkesi, anayasal güvence altına alındı.” şeklinde konuştu.

 Emine Erdoğan, yasa yapmakla işin bitmediğini, uygulama alanında da devletin çok sayıda proje geliştirdiğini vurgulayarak, Engelliler Destek Programı ile ülke sathında toplumsal duyarlılığı artırmak üzere çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Belediye Başkanı İsmail Erdem ise yaptığı açıklamada Sancaktepe Belediyesi olarak Engelli vatandaşlarımıza yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve böylesine anlamlı bir projede katkılarının bulunmasından ötürü büyük mutluluk yaşadıklarını ifade ederek “İTÜ öncülüğünde Sancaktepe Belediyesinin de katkıları ile bugün hizmete açılan “Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi Projesi ile engelli vatandaşlarımızın rahat kullanabileceği, kolay giyilebilir, bakımı kolay, konforlu ve estetik değer taşıyan giysiler tasarlanacak ve numuneleri üretilecek” dedi

Tekstil Tasarım Merkezi’nin çalışmaları sayesinde engelliler için kolay temizlenebilir, rahat ve estetik giysilere ulaşmanın kolaylaşacağını kaydeden Başkan Erdem, böylesine anlamlı bir projeye sağladıkları katkılardan ötürü emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gelişmiş bir altyapıya ve son teknoloji üretim cihazlarına sahip merkez, 180 metrekare alan üzerine kurulu merkezde Engelli, özel gereksinimli birey ihtiyaçlarına yönelik akıllı tekstiller ve yeni teknolojiler için araştırma ve uygulama çalışmaları da yapılabilecek merkezde 3 boyutlu vücut tarama sistemi ile vücut ölçülerinin alınması sağlanacak. Tasarlanan kumaş ile giysilerin talep edilen konfor ve kalite testleri de merkezdeki mevcut teknoloji ile yapılabilecek.

selyus