Ertuğrul Müyesseroğlu

Dijital Dünya

Alışveriş Poşeti Paradoksu!

01 Ocak 2019 itibari ile daha önce marketlerin ücretsiz bir şekilde müşterilerine verdiği naylon poşetlerin israf derecesinde kullanımı ve çevre kirliliğini arttırması gerekçesi ile ücretli hale getirildi.
Alınan bu karar biz tüketiciler tarafından hoş karşılanmasa da işin özü itibari ile doğru bir karardı.
Üstelik bu vesile ile onlar gibi olmak istediğimiz batı ülkelerinde bu uygulamanın bizden çok daha önce başladığını öğrenmiş olduk.
Yalnız yılın ilk günü benim gibi market alışverişi gerçekleştiren tüketiciler bir kurnazlıkla karşılaştı.
Daha önce yani naylon poşetler ücretsizken marketler tarafından verilen poşetlerde market logosu yani reklamı bulunuyordu.
Tüketiciler ücretsiz olarak faydalandığı bu durumdan şikayetçi değildi sonuçta kazan kazan durumu bulunuyordu. Fakat yeni yıl ile birlikte poşetlerde bulunan reklam görsellerinin durması poşetler için ödeme yapan tüketicilerde haklı bir rahatsızlığa neden oldu.
Özellikle sosyal medyada duruma tepki gösteren tüketiciler hem bizden para alıyor hem de bizi reklam panosu olarak kullanıyor gibi paylaşımlarda bulunmaya başladı.
Tabi bu duruma tepki gösterenler olduğu gibi farklı bir bakış açısı ile yorum yapanlarda bulunuyor ki bu yorumları yapanlarında haklı olduğu noktalar var.
Mesela Nike, Adidas ya da Iphone markalı bir ürün aldığınızda da o ürünün ödeme yaptığınız poşetinde markanın logosu, reklamı vs bulunuyor hatta ücretini ödediğiniz ayakkabının üzerinde markanın logosunun bulunmasını nasıl açıklayacaksınız gibi yorumlar bulunuyor.
Bu yorumlardan yola çıktığımızda ise tam bir paradoks içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim.

selyus