Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 14 Ocak 2019

Konkordato’ya barter çözümü!

Türkiye ekonomisi yeniden dengelenme yolunda mevcut sıkıntılarını aşmaya çalışırken, bu süreçte şirketleri rahatlatacak alternatif seçenekler de devreye giriyor. Son dönemde birçok firma, tahsilat ve ödeme problemi yaşadığı için “konkordato” ilan etmek zorunda kalmıştı. Bu sıkıntının temelinde ise, piyasadaki nakit daralması yatıyor. Oysa şirketlerin ürettiği mal ve hizmetlerin, ekonomik bir değeri bulunuyor. Bu değerlerin, nakit sıkışıklığının yaşandığı dönemlerde “mal-hizmet takası” şeklinde devreye girerek şirketlere nefes aldıracağı ve daha az şirketin “konkordato” yoluna gideceği belirtiliyor. “Barter” denilen bu yöntemle, nakit sıkıntısına duşmuş̧ firmalardan alacaklar, mal ve hizmet karşılığında kurtarılabiliyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yatırım Barter Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Şimşek, “Barter yaklaşımında piyasaya borcu olan herhangi bir firma, üretmiş olduğu ürün veya hizmeti ile teminat olarak verebiliyor. Böylece ağır faiz yükünden kurtulabiliyor. Firmaların sorunlarını çözmek için son 10 yılda yüzlerce firmadan başvuru aldık. Bunların finansal yapılandırmasını sonuçlandırdık. 2019 yılında da başvuru yapan borçlu firmaların süreçlerini ilerletiyoruz” dedi.

‘Barter’ sistemine üye firmalar, kendi ürettiği mal ve hizmetlerin karşılığında ihtiyaçlarını giderebiliyor. Böylece şirketler, minimum nakdi maliyetlerle karşılaşıyor.

selyus