Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 5 Mart 2015

Kelam’dan Kalem’e

 “Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma” Klasik Sanatlar Sergisi’nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm kültür katliamlarına, soykırım girişimlerine, aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürmeyi başardı” dedi.

Tophane-i Amire’de gerçekleşen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Çebi Koleksiyonu’ndan Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma Sergisi’nin hayırlı olması temennisini dile getirdi.

Konuşmasında, serginin küratörü Mehmet Çebi’yi öncelikle tebrik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam ve Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen bu sergiye katkı sağlayan Doğuş Grubu’na, destek veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne ve İstanbul Sanat Müzesi Vakfı’na teşekkür ediyorum. Bu sergide yer alan Kur’an-ı Kerimlerin ve delail-i hayratın, fermanların, hatların, el yazmalarının medeniyetimize, kültürümüze, tarihimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi şükranla yad ediyor, Allah onlardan razı olsun diyorum. İçerikleriyle, tasarımları, verilen emekle gerçekten muhteşem bir birikimin ürünü olan bu eserlerin yeni nesillere tanıtılması için çaba harcayan herkesi özellikle tebrik ediyorum” dedi.

İSLAM MEDENİYETİNİN BİLGİYE VERDİĞİ ÖNEM

Medeniyetimizin, bilgiye, öğrenmeye, dolayısıyla kitaba, kütüphaneye çok önem veren, bunları el üstünde tutan bir medeniyet olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha açık bir ifadeyle, İslam medeniyeti bir ilim, irfan ve kitap medeniyetidir. Burada inancının temelinde oku emri bulunan, Peygamber Efendimizin beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir medeniyetten söz ediyoruz. Kağıdı bulan Çinliler olabilir, ama onu hakkıyla kullanan ve daha sonra Batıya ve diğer bölgelere ulaştıran bizim ecdadımızdır. Sadece kitabın kendisine değil, kitabı oluşturan harflerden kelimelere, bunlara yazan özellikle kaleme, mürekkebe kadar her şeye değer verilmiş, ihtimam gösterilmiştir” dedi.

“NAKKAŞLIĞIN KÜLTÜRÜMÜZDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERİ VARDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hattatlığın, nakkaşlığın kültürümüzde çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “İlk kütüphaneler mescitlerde açılmıştır, ardından evlerde, eğitim kurumlarında yaygınlaşarak devam etmiştir. Abbasi döneminin Bağdat’ında 36 kütüphane bulunduğu ifade edilir, maalesef bu kütüphanelerin hepsi de malum Hülagü’nün başında olduğu Moğol orduları tarafından yakıldı, yıkıldı, yok edildi. Buna karşılık bir başka Moğol Hükümdarı Timur, ele geçirdiği şehirlerdeki kitapları toplayıp kendi başkentine götürdü.

Benzer bir gelişme Endülüs’te yaşandı, burada ortaya çıkan büyük medeniyette kitabın, kütüphanelerin önemli bir yeri vardı, bu nadide eserler de maalesef İspanyol Kardinalinin emriyle Gırnata Meydan’ında toplanıp ataşe verildi, yok edildi. Gırnata’da tam 1 milyon eserin yakıldığı rivayet edilir. Bugün için bile çok büyük bir rakam olan bu eserlerin her birinin kalplerden, zihinlerden süzülüp gelen göz nuru, el mahareti olduğunu düşündüğümüzde, yaşanan vahşeti daha iyi anlayabiliriz. Bugün de Suriye’de, Irak’ta faaliyet gösteren bir terör örgütü DAİŞ aynı yöntemi izliyor, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor. Geçenlerde bir Iraklı dostum dedi ki, ‘Maalesef Musul’daki o canım kütüphanelerimizi yaktılar’, dedi, ‘yıktılar’ dedi ve aynı şekilde ‘camilerimiz, türbelerimiz, bunlar yakılıyor, bombalanıyor, yıkılıyor’ dedi. Şimdi Musul’da içinde 8 bin nadide eserin bulunduğu böyle bir kütüphane, böyle bir örgüt tarafından maalesef yakıldı.”

“MEDENİYETİMİZ TÜM KÜLTÜR KATLİAMLARINA RAĞMEN VARLIĞINI SÜRDÜRDÜ”

Daha önce Timbuktu’da benzer bir hadisenin yaşandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medeniyetimiz, geçmişten beri yaşadığı tüm bu kültür katliamlarına, soykırım girişimlerine, aldığı yaralara rağmen varlığını sürdürme varlığını sürdürmeyi başardı, inşallah başaracak. Gırnata’da 1 milyon kitabı yakan Avrupa, Rönesans’ını o kitapların külleri değil, birikimleri üzerinde inşa etti. İnşallah Suriye’de, Irak’ta ve medeniyet coğrafyamızın her köşesinde yakılsa da, yıkılsa da, masum bir şekilde tozlu raflarda kendi haline bırakılmış olsa da yine bu kitapların, bu birikimin üzerinde gelişimimizi, inkişafımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİNE KÜTÜPHANE PROJESİ

Açılışı gerçekleştirilen eserleri bu inkişafın habercisi olarak değerlendirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu eserler sadece sanat değerleriyle değil, aynı zamanda temsil ettikleri medeniyet değerleriyle de gelecek için bize umut veriyor, ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Bir ferman sadece resmî bir belge değildir, bir hat sadece güzel yazı demek değildir. Bir hat, el yazması, bu noktada onu da söylemek isterim, orijinal bir eser anlamına gelmez, bunların her biri maziden atiye giden bir medeniyet serüveninin aynı zamanda ayak izleridir, kültür kubbesinin adeta tuğlalarıdır. Bir kez daha ben bu vesileyle Sayın Mehmet Çebi başta olmak üzere bu serginin düzenlenmesinde emeği geçenleri huzurlarınızda tebrik ediyorum. Bu eserleri medeniyetimize, kültürümüze, bizlere, bizden sonraki nesillere kazandıranları rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Tabii bu vesileyle inşallah Büyük Çamlıca, tabii adı Büyük Çamlıca Camii olmayacak amaBüyük Çamlıca’da şu anda inşa edilmekte olan caminin altında dev bir İslam eserleri müzesini inşallah kuruyoruz, ona göre projelendirme yapıldı ve İstanbul’umuzdaki bu açığı bu vesileyle de orada inşallah kapatmış olacağız. Bir çekim alanı haline buraların özellikle bu eserlerle gelmesinin gereğine inanıyorum” diye konuştu.

Dünyada 50 milyon, 100 milyon, 150 milyon, 300 milyon çeşit kitap bulunan kütüphaneler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda bizde öyle zannediyorum ki aldığım bilgilere göre herhalde en büyük kütüphane Ankara’daki Milli Kütüphane’yi söylüyorlar bana, 1,5 milyon, daha büyüğü yok. İnşallah şimdi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, bu da tabii büyük değil, daha büyüğünü de inşallah yapacağız, orada bir 5 milyon inşallah çeşit kitabı olan bir kütüphaneyi şu anda projelendirmesini bitirdik, inşallah onun inşasına başlayacağız. Ve bu vesileyle 24 saat insanına, halkına açık bu tür kütüphaneleri inşa etmek suretiyle kitaba olan sevginin, kitaba olan ilginin başarılabilmesi, bu zemini hazırlama görevini devlet olarak bizim yerine getirmezin gereğine inanıyorum. Bu zemini hazırlayacağız ki, gençliğimize, nesillerimize karşı görevimizi yaptık diyebilelim veya yapmaya gayret ettik diyebilelim.”

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergiyi gezdi ve eserlere ilişkin bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sergi çıkışında Tophane-i Amire’nin yanında bulunan Tophane Tayfun Spor Kulübü’nü ziyaret etti.

Etiketler:

İlginizi çekebilir

İstanbullulara Havadis Sergisi

İstanbullulara Havadis Sergisi

selyus