Ana Sayfa TARİH 7 Eylül 2016

Çorum’da 3 bin 300 yıllık gizli geçit

Çorum Alacahöyük’te 3 bin 300 yıllık gizli geçidin görüntüleri ortaya çıktı. Gizli geçit ve burada ilk defa bulunan insan iskeleti arkeoloji tarihinde yeni bir çığır açacak.

Türkiye’nin “ilk milli kazı alanı” unvanına sahip olan Çorum Alacahöyük’te yapılan arkeolojik kazı çalışmaları esnasında yaklaşık 3 bin 300 yıllık gizli bir geçide ve Hitit dönemine ait olduğu sanılan bir insan iskeletine ulaşıldı. Geçmiş dönemlere ait yeni bilgilerin elde edilmesi ve tarihin aydınlatılması adına büyük öneme sahip olan gizli geçit ve insan iskeletinin görüntüleri de bir belgesel ile sunuldu. Alacahöyük’teki arkeolojik kazı çalışmaları sırasında arkeologların yaşadıkları, buluntuları nasıl değerlendirdikleri, Nuray Karadeniz’in çektiği “Tarihin İzinde” isimli belgesel ile anlatıldı. Belgesel çekimleri yapılırken yaklaşık 3 bin 300 yıllık gizli geçidin ve Hitit dönemine ait olduğu sanılan iskeletin görüntüleri de gözler önüne serildi.

“KAZI ARKEOLOJİK AÇIDAN CİDDİ BİR ÖNEM TAŞIYOR”

Tarihin İzinde belgeselini diğer belgesellerden ayıran yönün kazı ekibinin dünyasını da anlatması olduğunu dile getiren Nuray Karadeniz, “Tarihin İzinde yirmi dakikalık bir belgeseldir. İlk bölümümüz olan Alacahöyük Türkiye’nin ilk milli kazı yapılan yeridir. Kazı ekibi orada gizli bir geçide ulaştı ve orada kazılar hala devam ediyor. Bu gizli geçidin üzerinde iskelete rastlanmış ve bizde bunu görüntüledik. Hitit Dönemi’ne ait herhangi bir iskelete rastlanmamış şu ana kadar Alacahöyük’te. Beylik Mezarları var ama onlar Hatti Dönemi’ne tarihleniyor. Hitit Dönemi’ne ait bu güne kadar iskelet bulunmadığı için bu kazı şuan arkeolojik açıdan ciddi bir önem taşıyor” diye konuştu.

“ARKEOLOJİ TARİHİNDE YENİ BİR ÇIĞIR AÇACAK”

Alacahöyük’te bulunan gizli geçidin önemini vurgulayan Karadeniz, “İskeletten alınan örnekler şu an incelemeye gönderilmiş, eğer bu Hitit Dönemi’ne ait bir iskelet ise bu arkeoloji tarihinde yeni bir çığır açacak. Eğer bulunan gizli geçit arkeologların düşündüğü yönde ilerleyecekse bu da arkeoloji tarihinde bir çığır açacak. Tarihin İzinde belgeseli Hitit döneminin arkeolojik dünyasında değişime neden olabilecek bir buluntunun görüntülerini almış oluyor” dedi.

Kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Ankara Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Keşfedilen gizli geçidin üstünde bulunan iskeletin Hitit dönemine ait olup olmadığına dair incelemeler devam ederken, arkeologların bölgedeki çalışma süreleri uzatıldı.

İlginizi çekebilir

Anadolu İhtilali (1. Cilt)

Anadolu İhtilali (1. Cilt)

selyus