Ana Sayfa TARİH 12 Ocak 2019

İBB’den Sultan II. Abdülhamid’e vefa

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş., Sultan II. Abdülhamid’in İstanbul’da yaptırdığı, ihya ettiği ve projelendirdiği mimari eserlerin anlatıldığı “İstanbul’un 100 Sultan II. Abdülhamid Eseri” adlı kitabı “İstanbul’un Yüzleri” serisinden yayımladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş., değerli bir kitabı daha İstanbul’un edebiyat arşivine kazandırdı. İbrahim Akkurt tarafından hazırlanan “İstanbul’un 100 Sultan II. Abdülhamid Eseri” adlı kitap “İstanbul’un Yüzleri” serisinden çıktı. Kitapta, Sultan II. Abdülhamid’in İstanbul’da yaptırdığı, ihya ettiği ve projelendirdiği, Dârü’l-Kelp, Hamidiye Etfal Hastanesi, Telkihhane-i Şahane, Cisr-i Enbubi (Tüp Geçit), Yıldız Sarayı’na Demiryolu Projesi, Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi, Kabataş Mekteb-i İdadisi, Aşiret Mekteb-i Hümâyunu, Sağır, Dilsiz ve Âmâ Mektebi, Yıldız Hamidiye Camii, Orhaniye Kışlası gibi birçok önemli eser ve proje hakkında detaylı bilgi ve görseller yer alıyor.

İLKLERE İMZA ATTI

Sultan II. Abdülhamid, ülke içindeki siyasi tartışmalarla ve ülkeler arası çıkar mücadeleleriyle uğraşmanın yanında kalkınmaya önem vermiş ve yapmış olduğu reformlarla çağı yakalamayı amaçlamıştır. Ortaya koyduğu ve uygulamayı planladığı projelerle birçok ilke imza atarken, diğer devletlerin de hayranlığını kazanmıştır. Sultan II. Abdülhamid’in siyasi yönü ile birlikte, Osmanlı vatanına kazandırdığı eserleri konuşmak, O’nun çağın gerekliliklerini ve ilerisini düşündüğünün bir kanıtıdır. Osmanlı coğrafyasının her köşesinde yaptırdığı ya da ihya ettiği cami, medrese, mektep, hastane, çeşme, köprü ve suyolu gibi mimari eserlere şahsi servetinden de katkı sağlamıştır. Döneminde birçok eğitim, ticaret, sanayi, sağlık, ziraat ve hayır kurumu açılmış ve günümüzde devam eden birçok müessesenin kurulmasını sağlamıştır.

19. ve 20. yüzyıl siyasetine damgasını vuran Sultan II. Abdülhamid’in İstanbul’da yaptırdığı, ihya ettiği ve projelendirdiği yüz eserin anlatıldığı “İstanbul’un 100 Sultan II. Abdülhamid Eseri” adlı kitap, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş. yönetimindeki İstanbul Kitapçısı mağazalarında, www.istanbulkitapcisi.com adresinde ve seçkin kitabevlerinde okuyucularına ulaşıyor.

selyus