Ertuğrul Müyesseroğlu

Dijital Dünya

Firmalar, koronaya karşı çalışanlarını koruyacak mı?

Dünyayı ve ülkemizin etrafını saran korona virüsünün her an Türkiye’de de görülebileceğini Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca bizzat kendi açıkladı. Bunun yanında Türkiye gibi yılda 50 milyon civarında turistin ziyaret ettiği ülkemize bu virüsün sirayet etmesinin bugüne kadar engellenebilmiş olmasını şahsen ben büyük bir başarı olarak görmekteyim. Bu yüzden bu konuda çalışma yürüten herkesi tebrik ediyorum.

Lakin korona virüsünün ülkemize sirayet etmesinin ardından yayılmasını önleme konusunda aynı başarıyı gösterip gösteremeyeceğimizi bize zaman gösterecek. Bu konuda belediyelerimiz ve ilgili devlet kurumlarının yanında vatandaşlarımızın da çok önceden önlemler almaya başladığını hepimiz görüyoruz. Günlük hayatta kültürel olarak temizliğe önem veren bir toplum olmakla beraber halkımızın bu tip durumlara karşı ekstra pimpirikli davrandığını da göz önünde bulundurduğumuzda herhangi bir salgın karşısında avantajlı olduğumuzu söyleyebiliriz.

Tabi aklıma takılan soru işaretleri de yok değil! Özellikle büyük şehirlerimizde günlük insan hareketliliğinin milyonlarla ifade edildiğini biliyoruz. İstanbul özelinde bu rakam 30 milyonluk bir harekete tekabül ediyor. Düşünün bir virüs taşıyıcısı metro, metrobüs ya da otobüs kullandığında İstanbul’u komple dolaşarak birçok kişiye virüsün bulaşmasına neden olabilir. Peki bu durumda ne olacak?

Belki İtalya ve Çin’de olduğu gibi okullar tatil edilip şehir karantinaya alınır ya da daha kısıtlı önlemler alınarak mücadele edilebilir. Ne olursa olsun her koşulda milyonlarca kişi önlem olarak benim yapacağım gibi çocuklarını okula göndermemeyi ve bir şekilde işe gitmemeyi tercih edecektir.

Her kişi ve kamu kuruluşları salgına karşı önlem alırken özel sektör firmaları çalışanları için ne yapacak? Bu konuda bir planları var mı? Bu konuda aklıma gelen birkaç soruyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

1- Salgın durana kadar çalışanlarına izin vermeyi mi tercih edecekler?

2- Nezle ve grip olan çalışanlarına koşulsuz izin mi verecekler?

3- Çalışanlarını toplu taşıma yerine dezenfekte edilmiş özel servislerle alıp bırakacaklar?

4- Üretimde çalışmayan beyaz yaka için evden çalışma olanağı mı sağlayacaklar?

Bu sorular tabiki daha da arttırılabilir. Özellikle 4. soru hizmet sektöründe çalışan firmalar için şimdiden planlama yapılması gereken konuların başında geliyor. İyi bir organizasyonla uzaktan çalışma ile bu süreci minimum zararla atlatabilirler diye düşünüyorum.

Evet şuan için aklıma takılan en önemli sorun firmalar ülkemizde çalışanlarına ne kadar değer veriyor? sorusu.. Sizce?

Ertuğrul Müyesseroğlu

İlginizi çekebilir

KORONA

KORONA

selyus