Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 2 Şubat 2015

ÇİPRAS AB’ye REST ÇEKEBİLİR Mİ?

Tamam söz verdi zenginleri biraz sıkıştıracak ama ürkütmeyecek. Fakir halka da biraz mavi boncuk dağıtacak, ufak tefek güzellikler yapacak. Durmuş olan gemiyi tekrar yürütecek. Su alan delikleri kapatacak.

Necip Türk Medyasının kalem sahipleri ve yorumcuları seçim galibi Çipras’ı, seçimi kazandığına pişman etmek isteyen acımasız bir bombardımana tuttular. Eğer Çipras Yunanistan’da değil de benim güzel memleketimde olsaydı, bu yoğun bombardıman neticesinde Başbakan olmaktan korkar, daha vazifeye başlamadan bunları yapanlar yarın öbür gün neler yapmazlar diyerek çekilirdi. Eksik kalan 2 sandalye dolayısıyla mahküm kaldığı koalisyon görüşmelerini uzattıkça uzatır, ilke ve prensiplerimizi uygulamamızı sıkıntıya sokacak bir koalisyonda olmak istemiyoruz, anamuhalefet olarak Yunan halkına hizmet etmeye devam edeceğiz derdi.

Bizim kalem erbabının ağızbirliği etmişcesine gerçekleştiremeyeceğini iddia ettikleri vaadleri de kendiliğinden suya düşerdi. Ya da bizde bir zamanlar olduğu gibi, iyi saatte olsunlar devreye girer, el altından “bunlar vatanı satacak, bunlar ülkeyi batıracak” yaygarasıyla diğer partileri koalisyona yanaştırmayıp görevi Cumhurbaşkanına iade etmek zorunda bırakılırdı. Cumhurbaşkanı da ikinci partinin derme çatma bir koalisyon kurmasına yardım ederdi. Ya da dönüşümlü başbakanlık falan gibi ucube formüller bulunur, demokrasinin doğal akışına mümkün mertebe elden geldiğince çomak sokmak için olmadık akıllar üretilirdi.

Ama Yunanistan’da böyle olmadı. Üstelik 1 günde hükümet kuruldu, 2. Gün yemin etti. Hem de kutsal kitaba el basmadan. Şaşırtıcı bir hız, şaşırtıcı bir teslimiyet. Peki bu hızla kurtarabilecek mi Çipras, AB’nin şımarık ve tembel çocuğu Yunanistan’ı. İşi kolay değil ama rüzgarı yakaladığı kanaatindeyim. Öyle bol keseden salladığı gibi olmayacak tabii ki iktidarda. Zaten vaadlerinin hepsini gerçekleştirebilen iktidar nerede görülmüş. Yani özelleştirmeleri devletleştirmeyecek, AB’ye rest çekmeyecek. Tamam söz verdi zenginleri biraz sıkıştıracak ama ürkütmeyecek. Fakir halka da biraz mavi boncuk dağıtacak, ufak tefek güzellikler yapacak. Durmuş olan gemiyi tekrar yürütecek. Su alan delikleri kapatacak. Ama ne yaparsa yapsın periyodik bir kaynağa ihtiyacı var. Bu kaynak içeride yok. Dışarıda AB var, IMF var. Onlardan da kim hayır gördü ki, Çipras görsün. Başka başka diyarlara yelken açması lazım. Arka bahçelere ihtiyacı var. Ama tüm bahçeler kapışıldı. Galiba Yunanistan’a yine arka bahçe olmak kaldı. Şimdiye kadar olduğu gibi…

Veli DALBUDAK

Etiketler:
selyus