Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 6 Ekim 2015

Erdoğan, “Rusya, Türkiye gibi bir dostunu kaybederse çok şey kaybeder”

Belçika Başbakanı Charles Michel ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın hava sahası ihlalini eleştirerek, “Buna bizim sabretmemiz mümkün değil. Türkiye’ye yapılan saldırı, NATO’ya yapılmış bir saldırıdır ve NATO buna karşı tavrını almıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Belçika’da ki resmi temaslarında gündeme gelen hava ihlali ile ilgili Rusya’ya cevap vererek “Ama Rusya Türkiye gibi bu konuda birçok iş birliğini yapmış olduğu dostunu kaybederse çok şeyini kaybeder, bunu da bilmesi lazım.” dedi.

“RUSYA, SURİYE’DE KENDİNE BİR ÜS HAZIRLAMA GAYRETİ İÇERİSİNDE”

Rusya’nın Suriye’de kendine bir üs hazırlama gayreti içinde olduğuna ve bunun yanı sıra Türkiye’nin hava sınırlarını ihlal ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın bu ihlal neticesinde NATO’nun sert bir ültimatomu ile karşılık bulduğunu ifade etti ve şunları ekledi: “Buna bizim sabretmemiz mümkün değildir.  Nitekim bu konu ile ilgili maalesef arzu etmediğimiz adımlar atılma durumundadır. NATO buna karşı tavrını almıştır bundan sonra da alacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye’ye yapılan saldırı, NATO’ya yapılmış bir saldırıdır. Bunun bilinmesi lazım. Rusya ile ilişkilerimiz malumdur. Ama Rusya Türkiye gibi bu konuda birçok iş birliğini yapmış olduğu dostunu kaybederse çok şeyini kaybeder, bunu da bilmesi lazım.”

“SURİYE’DEKİ SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÜÇ BAŞLIK ÖNERDİK”

Suriye’deki sorunun çözümünde üç başlık önerdiklerini bunlardan birinin terörden arındırılmış güvenli bölge olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu kimilerinin ‘tampon bölge’ şeklinde ifade ettiğini, oysa bunun yanlış olduğunu belirtti. Bu güvenli bölgeye, gerek Türkiye’den ülkesine döneceklere gerek bundan sonra güneydeki savaştan kaçanlara hizmet vereceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bölge için gerekli alt yapı hazırlıklarının yapılması gerektiğini söyledi. Buna Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra başka ülkelerin de katkı verebileceğini, Türkiye’nin de elinden gelen her türlü lojistik desteği vererek altyapı çalışmalarına girebileceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bir çadır ve konteyner kent değil. Onların özgün mimarisiyle orada konutlar yapmak suretiyle bu insanları oralara yerleştirebiliriz. Çünkü onlar da kendi ülkelerine zaten dönmek istiyorlar. Suriye’dekiler de imkân olmadığı için zaten buralardan ayrılmak durumunda kalıyorlar.”

Açıklamasında bütün terör örgütleriyle bir ortak mücadele platformunun oluşması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Benim teröristim iyi, seninki kötü anlayışı olmaz. Bakınız, El Nusra terör örgütü, DEAŞ’a karşı o da savaşıyor. Şimdi DAEŞ’la savaşıyor diye El Nusra iyi oluyor mu? Ama PYD ve PKK DEAŞ’la savaşıyor diye onu dost olarak ilan edenler var; böyle bir yanlışlık olamaz” diye konuştu.

selyus