Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 17 Temmuz 2020

TADİV, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yaptığı hain saldırıyı şiddetle kınıyor!

Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV), Ermenistan’ın Azerbaycan Tovuz bölgesindeki Azerbaycan mevzilerine gerçekleştirdiği hain saldırıyı kınayan bir basın açıklaması yaptı.

Leyla Güzel Eryener’den aldığımız bilgiye göre Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı 18 Temmuz Cumartesi günü saat 13.30’da ayrıca basın açıklaması yapacak…

Şimdiki yapılan açıklamada: “12 Temmuz Pazar günü Ermenistan ordusunun Azerbaycan-Ermenistan sınırında bulunan Tovuz bölgesindeki Azerbaycan mevzilerine, sivil halkın yaşadığı köylere saldırılarıyla başlayan, Azerbaycan ordusunun ivedilikle cevap vermesiyle giderek tırmanan ve çatışmaya dönüşen gerginlik hususunda Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı’nın basın açıklamasıdır:

Türk Dünyasının bir parçası olan Can Azerbaycan son yüzyıl içinde çok kez Ermeni taarruzuna maruz kalmış, çok zulüm görmüştür.

1918 yılında Şark’ta ilk bağımsız Türk Cumhuriyetini kuran Azerbaycan’ın o dönem 114 bin km kare olan yüzölçümü

1920 Bolşeviklerin yönetimi ele almasıyla birlikte Ermenistan’a peşkeş çekilmiş 86.6 bin km kareye düşürülmüştür.

Kadim Türk yurdu olan İrevan 29 Mayıs 1918’de imzalanan bir protokol ile Güney Kafkasya’da bölgesel huzur ve barışın tesisi için Ermenilere verilmiştir.

Fakat Ermenistan suiniyetinden el çekmemiş ve bir zamanlar Çarlık Rusya’sından aldığı cesaretle yaptığı gibi Azerbaycan ve Anadolu Türklüğüne karşı saldırgan ve pervasız eylem ve söylemlerini devam ettirmiştir.

26 seneden beri emperyalist devletlerin desteğiyle uluslararası hukuku yok sayarak Azerbaycan toprağı Yukarı Karabağ ve çevresini işgal eden Ermenistan, 12 Temmuz Pazar günü sivilleri de hedef alarak Azerbaycan topraklarına yaptığı saldırılarla bir kez daha Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın tesisinin önündeki asıl engelin kim olduğunu açık ve net olarak gözler önüne sermiştir.

Sivil halkın ağır silahlarla ateşe tutulması Azerbaycan’a meşru müdafaa hakkını doğurmuş ve Azerbaycan Ordusu gerekli cevabı vererek Ermenistan tarafa ağır zayiat vermiştir.

Kendi vatan topraklarını Ermeni saldırısına karşı kahramanlıkla savunan, aralarında bir Tümgeneralin da bulunduğu 12 asker ve bir sivil soydaşımız şehit olmuştur.

Azerbaycan ve Pençe Kalkan Operasyonu şehitlerimize tüm Türk Dünyası adına rahmet diliyoruz.

Türkiye, en üst düzeyde bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, işgal altındaki toprakları için Azerbaycan’ın uluslararası arenada yürütmüş olduğu başarılı politikadan Ermenistan’ın duyduğu rahatsızlığı ve ister ekonomik sıkıntılar isterse de Azerbaycan’ın haklı mücadelesinde uluslararası hukuk karşısında çaresiz durumda olduğundan dolayı oyun içinde oyun kurma kurnazlığını çok sert şekilde eleştirmiştir. Türkiye, Azerbaycan‘ın haklı davasında her türlü desteğini sonuna kadar devam ettireceğini beyan etmiş, TBMM’de bulunan dört siyasi partinin imzasıyla yayımlanan bildiri ile Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin partiler üstü milli bir dava hassasiyetini ortaya koymuştur.

Maceraperestliğe soyunan ve muhakeme yetisini kaybetmiş olan Ermenistan’ın, diasporanın desteği olmadan bir hiç olduğu bütün dünyanın malumudur. Ermenistan’ın böylesi bir saldırıya yeltenmesi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi onun çapını aşan bir hamle olmakla birlikte arkasındaki güçlerin diktesi ile hareket ettiği gerçeğini ortaya koymaktadır.

Türkiye’nin Azerbaycan konusundaki bütün imkanlarıyla verdiği desteği ile ilgili net tavrı bölge ile ilgili yeni oyun peşinde olanların da planlarını sekteye uğratmıştır.

Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun belirttiği üzere, Ermenistan aklını başına almalıdır.

Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı olarak Can Azerbaycan‘ın zor gününde onunla birlikte hareket eden, maksimum düzeyde dayanışma sergileyen “Bir millet iki devlet”in söylemin ötesinde eylem olduğu gerçeğini ortaya koyan Devletimize ve Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmakla tüm Devlet erkanına, kurumlarımıza ve STK’lara en önemlisi “Seninleyiz Azerbaycan“ diyerek Azerbaycan Büyükelçiliğine çatışma bölgesine gitme talebi ile başvuruda bulunarak 1918 yılındaki Kafkas İslam Ordusu’nun ruhunu ortaya koyan yüce Türk milletine teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına yönelik saldırgan tutumu ve haksız işgali karşısında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunu ivedilikle göreve davet ediyor, daha önce alınmış olan BM Güvenlik Konseyi’nin 822, 853, 874,884 sayılı AGİT’in 27 Şubat 1993 tarihli kararlarının Ermenistan tarafından uygulanmasını talep ediyoruz!

Bölgedeki olayların ilk gününde ileri sürdüğümüz Ermenistan’ın işgal hamlesi olan Tovuz iline taarruzu gündemi ile BM’nin olağanüstü toplanmasına yönelik arzumuzu tekrar ediyoruz.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ali Baş Komutan Sayın Aliyev’in şahsında kardeş Azerbaycan‘ı hak davasında sonuna kadar desteklediğimizi bildiriyor, Güney Kafkasya‘da savaş çığırtkanlığı yapan Ermenistan’ı esefle kınıyoruz.

Yaşasın Türkiye Azerbaycan dayanışması!” Prof. Dr. Aygün Attar (TADİV Başkanı)

Haber:  Leyla Güzel Eryener

selyus