Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

AK Parti’de genel seçimin başarısızlık faturası kime kesilmeli?

AK Parti’de Büyük Kongre dahil, il ve ilçe kongre süreçlerinde büyük değişimin olacağı konuşuluyor.

İle ve ilçe kongreleri 2024 yerel seçimlerinden sonraya ertelendi ancak Büyük Kongre Eylül sonu, Ekim başı gibi yapılacağı açıklandı.

Kongreler ertelense de bazı il ve ilçe başkanlarında rötuş atamalar yapılacağı ve eksilen yönetimlere yeni isimler alınacağı söylendi.

Bunların yanı sıra belediye başkanlarının yerel seçimlerdeki adaylık sürecinde genel seçimlerdeki durumuna göre değerlendirme yapılacağı konuşuluyor.

İstanbul düzeyinde bir haber sitesi olduğumuz için konuları, genel değil de il düzeyinde değerlendirmek istiyorum.

Onun için buradan İstanbul’la ilgili bazı konuların altını çizmek istiyorum; 2.5 yıl önce yapılan mevcut ilçe kongrelerinde giden il başkanın imzası olduğunu, bazı ilçelerde liyakate çok bakmaksızın belediye başkanlarına inat kendi adamlarını ve bazı arkadaşlarının önerdiği bazı isimleri ilçe başkanı yaptığının altını özellikle çizmek isterim.

Onun için genel seçimlerdeki yüzde 35.5 başarısızlığın faturasını belediye başkanlarına kesmek haksızlık olur.

Tabi giden o beceriksiz il başkanı ile arası iyi olan bir kaç belediye başkanı hariç.

Bu istisna bir kaç belediye başkanı kongrelerde listelere ilçe başkanından fazla adam soktuysa ve o ilçede başarısızlık varsa faturanın hesabını sadece ilçe başkanı değil, belediye başkanı da versin!

Bazı belediye başkanlarının aday gösterilmesinde etkili olan ve ilçe başkanlarının tamamına yakınını belirleyen önceki il başkanına da ciddi bir fatura kesilmeli diyeceğim de adamı milletvekili yaparak ödüllendirdiler!

Bu arada belediye başkanı ile ilçe başkanı saygı ve sevgi çerçevesinde uyumlu olmalı.

Belediye başkanı ile çok fazla samimi ilişkisi olan veya belediye başkanının arkasından dolanan, teşkilatlara bağırıp çağıran ve teşkilatlar tarafından sevilmeyen ilçe başkanlarının başarısına bakmaksızın değiştirmek lazım.

Bununla birlikte mahalle başkanlarına ve mahalle teşkilatlarına tepeden bakmak yerine onlara değerli oldukları hissettirmeli.

Belediyesi olmayan ilçelerde ise ilçe başkanları ile ilgili karar vermek daha kolay olur diye düşünüyorum.

Tabi ilçelerde siyaset yapmanın zorlularını da en iyi buralarda siyaset yapan bilir.

Zorluk içinde siyaset yapmalarına rağmen bazı ilçe başkanlarını çok başarılı buluyorum ve belediye başkanı adayı konulduğunda seçimleri kazanacağına inandığım isimler var.

Bir sözüm de AK Parti İstanbul İl Başkanlığına, milletvekili aday adaylığı için il yönetim kurulu üyeliğinden sürüsüyle istifa edenler tekrar yönetime alınmamalı.

Eğer alınırsa, ilçelerden il yönetim kuruluna girmek hayalı ve beklentisi olan emektar teşkilatlara saygısızlık olacağı kanısındayım.

Dünya Lideri, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın şu tarihi sözü ile yazımı sonlandırıyorum: “Siyasetin tek limanı ahlaktır…

selyus