Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 27 Şubat 2016

Başbakan Davutoğlu, “Ben bu görevi efsane kurucu liderden devraldım”

Partisinin bütün delegelerinin oylarıyla efsanevi kurucu liderden liderliği devraldığını ifade eden Davutoğlu, “Ben onurla bir görev aldım, onurla yapıyorum, günü geldiğinde de bir başka kardeşime onurla devredeceğim. Aramızdaki fark bu… Bizde az kongre yapılır, vakti, yeri geldiğinde yapılır.”

Başbakan Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde hükümet adına söz aldı. Başbakan Davutoğlu, görüşmelerde eleştiri, öneri ve uyarılarıyla bütçeye katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Herhangi bir arkadaşının kendisinin yanında bir başka genel başkana nezaketsiz üslupla soru sormasına izin vermeyeceğini, zaten arkadaşlarının da böyle bir şey yapmayacağını vurgulayan Başbakan Davutoğlu’nun, “Ama grup başkanvekiliniz döndü, ‘AK Parti’nin lideri kim?’ diye sordu. Ben burada iken, siz burada iken… Haddi değil, bu soru onun haddi değil. Böyle bir şey söylemek istemezdim, ama madem ki kapıyı siz açtınız buyurun, meydan burası… Evet  AK Parti siyasetinin 13 yıllık başarı hikayesinin efsanevi kurucu lideri Recep Tayip Erdoğan…” sözleri üzerine bakanlar ve AK Parti milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı.

Davutoğlu’nun,  “13 yıllık genel başkanlık görevinden sonra, kurucu liderlikten sonra, parti liderliğini kendisinden ilk olağanüstü kongremizden, bizde öyle sık sık kongreye ihtiyaç kalmaz, benim kendisine hitaben ‘bu bir veda değil, vefa kongresi’ dediğim kongrede onurla, delegelerimizin tamamının oyunu alarak partinin yeni lideri olarak seçildim” ifadesi de AK Parti milletvekilleri ve bakanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Partisinin bütün delegelerinin oylarıyla efsanevi kurucu liderden liderliği devraldığını ifade eden Davutoğlu, “Ben onurla bir görev aldım, onurla yapıyorum, günü geldiğinde de bir başka kardeşime onurla devredeceğim.

“Liderliğin gereğini her an yaparım. Benim liderliğe gelişimde kaset oyunları olmadı, olmayacak. Ben hiçbir zaman, onurla devraldığım, sadece siyasi dostluk anlamında değil dünyevi ve uhrevi kardeş gördüğüm liderden, ‘aman ondan bahsetmeyin’ diye daha önceki genel başkanlar hakkında da konuşulmasına izin vermem. Ben onurla bir görev aldım, onurla yapıyorum, günü geldiğinde de bir başka kardeşime onurla devredeceğim. Aramızdaki fark bu… Bizde az kongre yapılır, vakti, yeri geldiğinde yapılır. Ama şimdi arkadaşlar çok zorladılar. Dolayısıyla şimdi sormak vakti değil mi, hani Türkiye’yi biz yönetemiyoruz ya iddiaya göre. İki ayda yaptıklarımızı biraz sonra sayacağım, hangi vaatleri yerine getirdik. 10 Aralık’ta ilan ettim, bir hafta sonradan itibaren 1 ay, 3 aylık, 6 aylık, bir yıllık… Son istatistiği söylüyorum, 3 aylık verdiğimiz sözlerin iki ayında, vaatlerimizin yüzde 82’sini, reformlarımızın yüzde 50’sini yaptık. Peki, iki aydır CHP neyi tartışıyor. Acaba bu Meclis’in ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal’in resmi bir odadan indi mi inmedi mi ona karar verecek. Siz bırakın, kurultay oyunları oynamaya devam edin, biz ülkeyi yönetmeye devam edeceğiz. Grup Başkanvekilimizin dediği gibi inşallah 14’ten 41’inciye kadar, daha sonrasına kadar da bu emanet elden elde onurla taşınacak. Kimse de bir önceki genel başkana, liderine saygısızlık yapmayacak, kimse de bir sonrakine emaneti devrederken gözü arkada kalmayacak. Şunu da bu Meclis’in nezaketine, zerafetine yakıştıramıyorum, Cumhurbaşkanımız yüzde 52 oyla, milletten destek alarak gelmiş bir Cumhurbaşkandır. Eleştirebilirsiniz, beni eleştirdiğiniz gibi…. Ama bu vakayı kimse örtbas edemez.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, külliye tartışmasına işaret ederek, muhalefetin “saray”, kendilerinin “külliye” dediğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, milletin malıdır. Biz hiçbir yere babamızdan miras gelmedik. Cumhurbaşkanımız bir reisin, bir kaptanın oğlu, ben bir esnafın oğluyum. Bizde aristokrat yollardan gelenler yok. Biz milletten güven ala ala bu yolları katettik. Bir gün gelecek Cumhurbaşkanımız da kendisinden sonraki Cumhurbaşkanına orayı onurla devredecek. Fark şu…Siz 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendiniz cesaret edemediniz meydana çıkamadınız, bir çatı aday buldunuz, bir işe yaramadı. Şimdi size söylüyorum, külliyeyi tartışmaktansa, 2019 seçimlerine iyi hazırlanın, bu sefer cesaret gösterin, kendinize güvenin, meydana çıkın, kazanın seçimi, orada siz oturun. Bu kadar basit…” ifadesini kullandı.

Siyasetin cesaret işi olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Siyaset er kişinin… Er kişi derken hanımları ayırt ederek söylemiyorum. Bizde er kişi gerçek anlamda yüreği olan kişidir. Hanım veya erkek. 2014’te meydana çıkmaktan korktuysanız vebali niye Cumhurbaşkanımızda veya başkalarında ararsınız? Çıkın meydana, işte buradayız. 2019’a da yeterli süre var, hazırlanın. Kongreden vakit bulurlarsa tabii…” dedi. 

selyus