Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 19 Ekim 2016

Başbakan Yıldırım, “367’nin üstüne de çıksa son sözü millet söyleyecek”

Başbakan Yıldırım, “Buradan AK Parti Grubu olarak şu sözü de veriyorum; siz bu değişikliğe destek verseniz, 367’nin üstüne de çıksa son sözü millet söyleyecek. Çünkü işin sahibi millettir, biz vekiliz. Asıl gelince vekil zayi olur. Millete götürürüz, millet kararını verir, ondan sora da bütün tartışmalar son bulur.”

AK Parti Grubunda bir konuşma yapan ve bu konuşmasında anayasa konusuna da değinen Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunun her zeminde konuşulduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 52 oyla halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu dile getiren Yıldırım, şimdi ise mevcut durumu anayasaya uygun hale getirmek istediklerini vurguladı.

Halkın üzerinde başka bir irade tanımadıklarının altını çizen Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

“Halkın yüzde 52’sinin oyunu almış Cumhurbaşkanı’nın halka karşı siyasi sorumluluğu vardır. Artık her şey cumhurbaşkanının doğrudan, halk tarafından seçilmesiyle değişmiştir. Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu doğmuştur. İşte bu durumun sistemdeki bu kargaşanın ortadan kalkmasını istiyoruz, istediğimiz budur. Bunun yolu da mevcut durumu anayasadaki durumla uygun hale getirmek. Bunun başlangıcını yapmış bulunuyoruz.”

Mevcut durumu Anayasa’daki durumla uygun hale getirmek gerektiğini, bunun başlangıcını yapmış bulunduklarını belirten Yıldırım, “En kısa sürede AK Parti Grubu olarak anayasada gerekli değişiklikleri öngören teklifi yüce Meclis’e sunacağız. Böylece, artık bu anayasa konusunu da siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağız. Ben eminim ki yüce Meclis bu sorunu ya kendisi Meclis’te çözecek ya da çözümü için millete havala edecek.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün bir görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yıldırım, görüşmede çeşitli iç ve dış güvenlik tedbirleri konusunda kapsamlı değerlendirmeler yaptıklarını, hükümetin gerek terörle mücadele gerekse FETÖ’nün uzantılarıyla ilgili çalışmaları anlatma fırsatı bulduğunu aktardı.

Görüşmede anayasa meselesini de ele aldıklarını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Bahçeli’nin tutumu da gayet nettir. Kendisi de bu fiili durumun anayasayla uyumsuzluk içerdiğini ve konunun mutlaka bir çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti ve adresin de millet olduğunu açıkça söyledi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. O halde şimdi icraat zamanıdır, şimdi anayasa ve sistem konusunu milletin önüne götürüp çözüm üretme zamanı.

Ben buradan ana muhalefet partisi liderine, Sayın Kılıçdaroğlu’na da çağrıda bulunuyorum: Gelin siz de bu kervana katılın. Bu şeref hepimizin olsun. Hep beraber Türkiye’nin gündemini yıllarca meşgul eden bu anayasa meselesini çözelim, son sözü millet söylesin. Buradan AK Parti Grubu olarak şu sözü de veriyorum; siz bu değişikliğe destek verseniz, 367’nin üstüne de çıksa son sözü millet söyleyecek. Çünkü işin sahibi millettir, biz vekiliz. Asıl gelince vekil zayi olur. Millete götürürüz, millet kararını verir, ondan sora da bütün tartışmalar son bulur.”

selyus