Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 24 Temmuz 2020

Binali Yıldırım; Ayasofya, Fethin sembolü ve Fatih’in kılıç hakkıdır”

Türkiye’nin son Başbakanı Binali Yıldırım, Ümraniyeli gençlerle sabah sporunda bir araya geldi. Binali Yıldırım burada yaptığı konuşmada Ayasofya’nın ibadete açılması hakkında konuştu.

Türkiye’nin son Başbakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Ümraniyeli gençlerle bir araya gelerek sabah sporu yaptı. Yıldırım’ı AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Mahmut Eminmollaoğlo yalnız bırakmadı…

Ayasofya Camii’nin bugün ibadete açılması hakkında konuşan Binali Yıldırım, “Mübarek Cuma günü sağ olsun bizi davet ettiler, gençlerle bir araya gelme fırsatı bulduk. Sabah yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Danıştay’ın verdiği kararın hemen sonrasında Cumhurbaşkanımız Ayasofya müzesinin camiye dönüşmesiyle ilgili kararı yürürlüğe koydu. Bugün ilk Cuma namazı 86 yıl sonra halkımızla eda edeceğiz. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere katkısı olan herkese şükranlarımızı sunuyorum. Ayasofya fethin sembolüdür. 1453’te İstanbul fethedildiğinde Fatih Sultan Mehmet Ayasofya’yı cami olarak ilan etmiş. Fetihten iki gün sonra da hocası Akşemsettin Cuma namazını eda etmiş. Sonra günün şartları icabı 1934’te müze yapılmış Ortodoks dünyasıyla ilişkileri sıcak tutmak adına. İstiklal mücadelesinde bağımsızlığımızı kolay elde etmedik. Ve nihayet cami olarak hizmet vermeye devam edecek. Ayasofya medeniyetlerinde buluşmasını temsil ediyor. İnançlarımız farklı olabilir ancak yaşadığımız dünya aynı. O yüzden çatışma değil birleşme bir araya gelme olmalı. Ortodoks dünyasının da bu tarihi mirastan hakkı var. Ziyaretçiler gelir camide ziyaretlerini gerçekleştirirler. Buna da imkan tanınacak. Ama içeriden dışarıdan bu niye camiye dönüştürüldü gibi lafları çok ciddiye almamak gerekiyor” dedi.

selyus