Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 28 Mart 2023

Millet İttifakı’nda ortak liste krizinde CHP ile İYİ Parti karşı karşıya geldi!

Millet İttifakı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla başlayan krizler silsilesine bu kez de ortak liste anlaşmazlığı eklendi. İYİ Parti sadece 9 ilde ortak listeye onay verirken ittifak içindeki küçük partilerin akıbetinin ne olacağı da henüz belirsizliğini koruyor. Deva Partisi uzlaşmanın sağlanamaması durumunda tüm illerde kendi listesiyle seçimlere gireceğini söylerken Saadet Partisi’nin ise Deva ve Gelecek Partisi’yle birlikte ‘ittifak içinde ittifak’ kurmayı planladığı kulislerde yansıyan iddialar arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kala siyaset meydanında da hararetli saatler yaşanıyor. Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğiyle seçim sürecine hazırlanırken Millet İttifakı da cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, isminde karar kıldı. 100 bin imzayı toplamayı başaran iki aday; ATA İttifakı Sinan Oğan ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de cumhurbaşkanı adayı konumunda. Yarışının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçmesi beklense de 6’lı masa ittifakında ‘ortak liste’ krizinin yaşandığı kulislerde konuşuluyor. İYİ Parti’nin sadece 9 ilde ortak listeye onay verdiği konuşulurken ittifakın küçük ortaklarının akıbetinin ne olacağı da konusunda da çeşitli iddialar yer alıyor.

İYİ PARTİ’DEN ORTAK LİSTEYE SADECE 9 İLDE ONAY

Millet İttifakı’nda bu kez de ortak liste krizi yaşandığı iddia ediliyor. İYİ Parti’nin sadece Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray, Tunceli, Gümüşhane, Bayburt’un da aralarında yer aldığı 9 ilde ortak listeye onay verdiği belirtiliyor.

İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun “İttifak içinde ittifak” formülüne Gelecek Partisi sıcak bakmıyor. DEVA Partisi ise bu oluşumun “Ayrı grup hizip” olacağı yönünde. Ancak kulislerde konuşulan; Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin de içerisinde yer alacağı “İttifak içinde ittifak” oluşumu kuvvetle muhtemel.

DEVA PARTİ’SİNDEN İTTİFAKI LİSTE TEHDİDİ

DEVA Partisi, ortak liste konusunda 1 Nisan’a kadar uzlaşma sağlanamazsa Millet İttifakı içinde kalma koşuluyla 81 ilde kendi adayı ile seçime girme kararını açıklayacak. Meclis’te çoğunluğu sağlamak için en az 301 milletvekili çıkarılması gerekiyor. Millet İttifakı’nın şayet iktidara geçmesi durumunda Anayasa değişikliği yapması için 360 milletvekili çıkarması gerekiyor.

MİLLET İTTİFAKI’NDA YENİ KRİZİN ADI: ORTAK LİSTE

CHP, baraj altında görülen ittifak içinde yer alan siyasi partilerin bazı adayları kendi listelerinden aday gösterecek. Öte yandan CHP kaynakları İYİ Parti’nin ortak listeye karşı tutumunu eleştirerek parlamentoda çoğunluğu sağlamak için herkesin fedakarlık yapması gerektiğini savunuyor. Türkiye gazetesi

selyus