Ana Sayfa HUKUK, İÇ POLİTİKA 18 Nisan 2019

YSK’da süreç nasıl işleyecek!

Yine İstanbul genelinde 10 bin 390 kişinin cezaevinde oy kullanmasına rağmen, bu kişilerin aynı zamanda ikametgâhlarında seçmen olarak görünüp görünmediği veya yerlerine başkalarının oy kullanıp kullanmadığı da YSK tarafından incelemeye tabi tutulacak. YSK’nın AK Parti’nin itirazının tamamıyla ilgili görüşmelere geçmeden önce, iddialar konusunda ilçe seçim kurullarından bilgi ve belge istenmesi için ‘Ara karar’ alacağı ifade ediliyor.

Seçim Kanununa göre YSK’nın, bu incelemelerinden sonra AK Parti’nin yaptığı itiraz başvurusunu en geç üç ay içinde karara bağlaması gerekiyor. YSK’nın kanunda öngörülen üç aylık süreyi beklemeden, gerekli araştırmaları ve incelemeleri yaptıktan sonra, kararını vermesi yüksek ihtimal olarak görülüyor.

YSK İTİRAZI DEĞERLENDİRECEK

Yüksek Seçim Kurulu, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasının ardından önümüzdeki günlerde AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi konusunda yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunu değerlendirecek. YSK, AK Parti’nin verdiği 44 sayfalık dilekçe ve üç bavul içindeki delillerinin somut veri olup olmadığını, somut veri kabul edilmesi hâlinde sonuca etkili olup olmadığını karara bağlayacak.

YSK İHTİYAÇ GÖRDÜĞÜ BÜTÜN TAHKİK VE HER TÜRLÜ TETKİK İŞLEMLERİ YAPABİLECEK

Seçim Kanunu’nun ‘Tetkik ve tahkik usulü’ başlıklı maddesinde YSK’nın gelen itirazları nasıl inceleyeceği ve karara bağlayacağına yönelik hükümler yer alıyor. Buna göre, YSK, evrakları inceleyecek ve ayrıca ihtiyaç gördüğü bütün tahkik ve her türlü tetkik işlemleri yapabilecek. YSK bu incelemeleri yaparken, gerekli mercilerden her türlü bilgi ve belgeleri isteyebilecek. Bu merciler, en geç yedi gün içinde istenilen bilgi ve belgeyi YSK’ya verecek. Bu madde kapsamında YSK’nın, AK Parti’nin itiraz başvurusunda delil olarak sunduğu ve kısıtlı seçmen olarak nitelendirilen hükümlülerin, zihinsel engellilerin ve ölü seçmenler adına oy kullanıp kullanılmadığı, mükerrer seçmen olup olmadığı konusunda ilgili kurumlardan bilgi isteyebileceği belirtiliyor. Mesela, AK Parti’nin, başvuru dilekçesinde kısıtlı olarak nitelendirilen 5 bin 287 hükümlünün İstanbul’daki seçmen kayıtlarında bulunduğu bilgisine yer veriliyor. YSK, bu hükümlülerin oy kullanıp kullanmadığına yönelik bilgiyi söz konusu seçmen kayıtlarının yer aldığı ilçe seçim kurullarından isteyebilecek. İlçe seçim kurulları kendilerinden istenen bu bilgiyi seçmenlerin oy kullandıktan sonra imza attığı seçmen listeleri üzerinden kontrol ederek YSK’ya bildirecek.

selyus