Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 31 Aralık 2015

Eğitim kenti Tuzla’da örnek bir proje daha

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın “Eğitim Kenti Tuzla” ve “Denizle Anılan Tuzla” vizyonları, “Geçmişin Geleceğini Düşlemek” isimli sosyal sorumluluk projesinde bir araya geldi. İmza töreninde konuşan Başkan Yazıcı, “Bu proje ile geleneksel sanatlarımız yaşatılacak, üreten kadınlara istihdam sağlanacak ve kadınlara yeni ufuklar açılacak” dedi.

Deniz-balık teması ile oluşturulan el baskısı yazmaların giysi ve aksesuar tasarımlarına dönüştürülerek elde edilecek gelirin yarısını üretime katılan kadınlara vermeyi amaçlayan eğitim programı uygulamaya alındı. Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Okan Üniversitesi işbirliğiyle Geleneksel Türk El Yazmacılığı Eğitim Programı’nın startı, protokol imza töreni ile başladı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, “Yazmacılık” sanatı üzerine eğitim, workshop ve sergi üçlemesinden oluşan sosyal sorumluluk projesini imza altına aldı. Protokol imza töreni, Tuzla Belediyesi Ayyıldız Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. İmza törenine Başkan Yazıcı ve Rektör Kut’un yanı sıra AK Parti Tuzla İlçe Kadın Kolları Başkanı Derya Bacacı, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serna Uçar, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Reyhan Kaya, Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ergül Özdemir, Tuzla Belediyesi Meclis Üyeleri ve birim müdürleri, Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Arzu Öğüt Şimşek ile Kadın Meclisi Üyeleri Katıldı.

ÜRETEN KADINLARA İSTİHDAM SAĞLAYACAK, YENİ UFUKLAR AÇACAK

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ile yaklaşık 3 yıl önce “Eğitim Kenti Tuzla” protokolüne 7 üniversitenin rektörüyle birlikte imza attıklarını hatırlattı. Eğitim Kenti Tuzla vizyonunda Tuzla Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projeleri için bir laboratuvar olduğunu vurgulayan Başkan Yazıcı, “Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Okan Üniversitesi, kadınca bakış açısı taşıyan ve kadın istihdamına destek sağlayan önemli bir projeyi birlikte gerçekleştiriyor. Kadınlarımıza yönelik çalışmalarda üniversite-sivil toplum işbirliği taşıyan bu projenin çıtayı daha da yükselttiğine inanıyorum. Üniversitelerimizle işbirliklerimizi her alanda sürdürüyoruz. Biz Tuzla Belediyesi olarak Tuzla’nın ihtiyaçlarını, Tuzla halkının beklentilerini, Tuzla’nın sosyo-ekonomik hayatını ve kısacası Tuzla’ya dair her şeyi çok iyi biliyoruz. Özellikle sosyal sorumluluk projeleri için bir laboratuvar ortamıyız. Biz proje üretip üniversitelere sunarsak üniversitelerin sosyal sorumluluk projelerimize destek verdiğini bugün bir kez daha görüyoruz. Bu projeye destek veren bütün akademisyenlere ve proje paydaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, konuşmasında “Tuzla Belediyesi ve Okan Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştireceğimiz bu proje ile geleneksel sanatlarımız yaşatılacak, üreten kadınlara istihdam sağlanacak ve kadınlara yeni ufuklar açılacak” mesajı verdi.

“TUZLA BELEDİYE İLE GÜZEL PROJELER GERÇEKLEŞTİRDİK”

Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada “Sivil toplum kuruluşlarıyla ve yerel yönetimlerle işbirliğine gerçekten önem veriyorum. Üniversitelerin asli görevlerinden bir tanesi de eğitim ve araştırmanın yan sıra topluma hizmet olduğuna inanıyorum. Hizmetin tabii ki ölçüsü yoktur ama önemli olan başka kesimlerle ve başka gruplarla, başkalarıyla işbirliği içerisinde çok daha büyük bir sinerji oluşturarak ortaya bir şeyler çıkarmaktır. Bu bizim Tuzla Belediyesi, Tuzla Kent Konseyi ve Tuzla Kent Konseyi Kadın Meclisi ile ilk projemiz değil, birbirimizi iyi tanıyoruz. Birlikte daha önce de güzel projeler yaptık ve onları gururla her yerde anlattık. Üretime dönük bir çalışma ile güzel bir projeyi hazırladığımıza inanıyorum. Geleneksel olarak yapılan, bilinen değeri yeniden üretmek, yeniden ortaya çıkarabilmek konusunda akademik bilimsel katkıyı sunacağız.  Katkımız sanatsal da olacak, bu arada tasarlanan ürünlerin ticarileşmesini de önemsiyoruz. Üreticinin ürününün satılmasının getireceği bir değer oluşmasını da çok önemli buluyoruz. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve Tuzla Kent Konseyi’ne bu işbirliği için teşekkür ederim” dedi.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, konuşmaların ardından protokolü imzaladı. Başkan Yazıcı ve Rektör Kut, projede eğitmen olarak görev alan Okan Üniversitesi Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Reyhan Kaya’nın Anadolu’dan getirdiği elle ahşap yüzey üzerine hazırlanan baskı kalıbı ve yazmayla üretilen ürünler hakkında detaylı bilgi aldı.

TUZLA BELEDİYESİ KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ-OKAN ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜN KAPSAMI

Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Okan Üniversitesi işbirliğiyle başlanan “Geçmişin Geleceğini Düşlemek” projesinde,  “Deniz & Balık” teması ile oluşturulan el baskısı yazmalar, giysi ve aksesuar tasarımlarına dönüştürülecek. “Yazmacılık” sanatı üzerine eğitim, workshop ve sergi üçlemesinden oluşan sosyal sorumluluk projesinde geçmişin kaybolmakta olan yazmacılık sanatı ve el baskıcılığı çağdaş bakış açısı ve tasarımlarla günümüze taşınacak, yeniden canlandırılacak. Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Moda Tasarımı bölümünün denetiminde sürdürülecek projede kadınlara bu alanda istihdam sağlanacak, giysi ve aksesuar alanında yeni talepler oluşturma bilinci sağlanacak.

Proje ürünleri GSF Moda Tasarımı Bölümünün belirlediği tasarımlara dönüştürülecek, tasarımlar Tuzlalı kadınlar tarafından dikilecek. Ürüne dönüştürülen tasarımlar, “Projeye özel tasarım etiketi” ile Tuzla Belediyesi Kent Konseyi’nin belirleyeceği mekânda sergilenecek ve Tuzla Belediyesi Kent Konseyi tarafından satışa sunulacak. Satılan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 25’i Sosyal Sorumluluk Payı olarak Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, yüzde 50’si Tasarımcı Payı olarak kursiyer kadınlar, yüzde 25’i Eğitim Katkı Payı olarak Okan Üniversitesi arasında pay edilecek. 

İlginizi çekebilir

Üsküdar eserleriyle de örnek

Üsküdar eserleriyle de örnek

selyus