Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 25 Aralık 2015

Sudanlılardan yerel yönetimlerin duayenine ziyaret

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Hayrat Vakfı’nın misafiri olarak ülkemizde bulunan ve yerel yönetimlerdeki çalışmaları yerinde görmek için Sudan’dan Türkiye’ye gelen heyeti ağırladı. Sudan Ulusal Kongre İktidar Partisi mensupları, Sudan’ın çeşitli bölgelerinden üst düzey yöneticiler ve belediye başkanlarından oluşan heyet, ilçedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sudan’da Ulusal Kongre İktidar Partisi mensubu olan ve Sudan’ın çeşitli bölgelerindeki üst düzey yöneticiler ile belediye başkanlarından oluşan heyet; sosyal, kültürel ve siyasi alanlarda bilgi ve deneyim paylaşımı yapmak için Türkiye’de bir dizi ziyarette bulunuyor. Bu kapsamda Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ı da ziyaret eden heyet ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

BAŞKAN HASAN CAN: “RABBİM, ÂLEM-İ İSLÂM’IN BAŞINA, BÜTÜN MÜSLÜMANLARIN ‘NE GÜZEL ADAM BU’ DEDİKLERİ BİR REİS NASİP ETSİN”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, ziyarette gerçekleştirdiği konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. “Müslümanlar birbirleriyle iletişim içinde olmak mecburiyetindedir. Maalesef dünya, Müslüman ülkelerin insanlarını perişan etmek üzerine kurgularla dolu. Dünyanın birçok yerinde kavga ve savaş var, fakat bu savaşların hiçbiri Hıristiyan ülkelerin toprakları üzerinde cereyan etmiyor. Sömürgeciliği kendilerine şiar edinmiş ülkeler birbirleriyle olan kavgalarını dahi kendi topraklarında değil Müslümanların topraklarında yapıyorlar” dedi. Bunun sebebinin yalnızca sömürgeci devletlerin zalim olması değil, Müslüman ülkelerin yöneticilerinin de gaflet ve dalalet içinde olmaları olduğunu dile getiren Başkan Hasan Can, Selçuklu Devleti’nin Sultanı ve Anadolu’nun kapısını Türklere açmış olan Alp Arslan’ın, çocuklarına bir ve beraber olmalarını vasiyet ettiğini anlattı.  Çocuklarına birer ok vererek kırmalarını isteyen ve sonrasında 7-8 oku bir araya getirerek tekrar kırmalarını isteyen Alp Arslan’ın, evlatlarına “İşte bu oklar gibi tek kalırsanız sizi teker teker kırarlar, fakat bir ve beraber olursanız böyle güçlü olursunuz” dediğini anlatan Başkan Hasan Can, “İslâm dünyasının hâli bugün işte böyledir, yöneticiler kişisel kaprislerini bir kenara bırakmalıdır. 2 milyar Müslüman’ın birlik ve beraberlik içinde olması durumunda ben eminim ki kimse karşılarında duramaz” dedi. Bu noktada sadece yöneticilerden bir şey bekleyip oturmanın yanlış olduğunu dile getiren Başkan Hasan Can,“İslâm ülkelerindeki çeşitli kurum, kuruluş, STK, dernek ve vakıflar; diğer ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla birlik olmalı ve Müslümanların dik duruş bilincini canlı tutmalıdır” dedi.

Mütegalibe devletlerin, Osmanlı Devleti’nin en zayıf döneminde dahi birlik içinde olan Müslümanları ezmeye cesaret edemediklerini de dile getiren Başkan Hasan Can, “Osmanlı Devleti’nin yıkılışıyla, Osmanlı coğrafyasında 50 kadar devlet kuruldu. Şimdi ise o devletler 150 devlete bölünmeye çalışılıyor. Allah hepimize acısın. Âlem-i İslâm’a acısın ve âlem-i İslâm’ın başına, bütün Müslümanların ‘Ne güzel adam bu’ dedikleri bir reis nasip etsin” dedi.

Başkan Hasan Can, “Devletimizin yaptığı hizmetlerin yanında, Hayrat Vakfı gibi kuruluşlarımızın da Müslüman âlemine hizmet ettiğini görüyor ve onlara da bunun için teşekkür ediyorum. Hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız senelerdir Müslüman âlemine yardım ellerini uzatıyorlar. Türkiye’nin içinde olduğu sıkıntı, bu yardım elinin de engellenmek istenmesidir. Allah hepimize bu engeller karşısında, akıl, fikir, izan ve İslamî şuur nasip etsin” diyerek mezhep ayrımlarının yanlışlığını dile getirdi. “Zaman Kelime-i Tevhid getiren herkesle ittihad zamanıdır” dedi.

Sonrasında ziyaretçilerine; İstanbul’un en kalabalık 3 ilçesinden biri ve Türkiye’nin en kalabalık 7. ilçesi olan Ümraniye’yi tanıtan Başkan Hasan Can,”700 bin nüfuslu bu ilçede, 11 yıldır Belediye Başkanıyım. Rabbim birçok hizmet yapmayı bizlere nasip etti. Şehri güzelleştirmek, insanların mekânlarını depreme dayanıklı hâle getirmek, kültür- sanatımızı ve İslâm medeniyetinin değerlerini topluma yaymak anlamında birçok hizmet yaptık. Okullar, kültür merkezleri ve camiler inşa ettik. 300 civarında kalıcı eser yapmak nasip oldu. Rabbim; garip, gureba, yetim, öksüz, engelli, mağdur insanların elinden tutmayı bizlere nasip etti. Ümraniye’mizde şuanda 11 bini aşkın Suriyeli kardeşimiz ikâmet ediyor ve onlara da elimizden gelen tüm yardımı yapıyoruz. Rabbim; Suriye, Irak, Filistin, Afrika gibi tüm coğrafyalardaki masum kardeşlerimize kurtuluş nasip etsin. Bizlere de daha iyi hizmetler yapmayı nasip etsin” dedi.

Ziyaretin ardından Başkan Hasan Can, Heyet Başkanı Sudan Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Salih’e meslek edindirme kurslarında yapılan yaldız işlemeli cam tabak hediye ederken, heyete ise ebru desenli kravat ve fular hediye etti. Heyet Başkanı Prof. Dr. Mahir Salih ise grup adına, Başkan Hasan Can’a teşekkür ederek, Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Ardından heyet, Başkan Hasan Can’la hatıra fotoğrafı çekildi.

selyus