Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 22 Mart 2021

Üsküdar Belediyesi ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’ne Türkiye Erişilebilirlik Ödülü

Ödülü Emine Erdoğan hanımefendinin elinden almanın onurunu yaşadıklarını ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Erişilebilir yerel yönetimler alanında Üsküdar Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi olarak yarıştık. İnternet üzerinden yapılan oylamada 250 bin kişi katılım gösterdi. Halk oylaması sonucunda büyük bir farkla birinci olduk. Finalde 3 Büyükşehir 5 ilçe belediyesi ile yarıştık. İzmir, Antalya ve Antep Büyükşehir belediyeleri ve 5 tane büyük ilçe belediyesi ile halk oylaması finalinde yarıştık. Ödülümüzü tüm Üsküdar halkına armağan ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı” kapsamında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 9 kategoride düzenlediği, ‘Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.

Törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, projeye dokuz farklı kategoride bin 75 başvurunun yapıldığını öğrendiğini belirterek, yoğun ilginin son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Ödül alsın veya almasın gelen her başvurunun insanlığın hayrına bir gayret olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, ödül sahipleri yanında fikir üreten katılımcıları da gönülden tebrik etti.

Üretilen fikirlerin her birinin günün birinde insanlığın hizmetine sunulacağını anlatan Emine Erdoğan, dünyada 1 milyardan fazla engelli bireyin bulunduğunu, bu sayının neredeyse dünya nüfusunun yüzde 15’ine karşılık geldiğini söyledi.

“ENGELLİLERİN HAYATA EŞİT VE ADİL BİR ŞEKİLDE KATILMASININ ÖNÜNDE ZORLUKLAR VAR”

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişinin çeşitli sebeplerle engellilik hâli yaşadığını anlatan Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm dünyada engellilerin hayata eşit ve adil bir şekilde katılmasının önünde maalesef çeşitli zorluklar var. Erişilebilirlik küresel bir sorun. Gündelik hayattaki yansımalarını sıklıkla görüyoruz. Bir lokantaya gidiyorsunuz ama masanın dekoratif ayakları yüzünden tekerlekli sandalyenizle masaya rahatlıkla yanaşamıyorsunuz. Yeri geliyor bir konser, tiyatro ya da müze binasının kapısından rampa olmadığı için geri dönüyorsunuz. Turistik bir yerde sembol bir meydan yapılıyor ama Arnavut taşlarıyla döşeli yollarda tekerlekli sandalye kullanmanın nasıl bir deneyim olacağı hesaba katılmıyor. Bunun gibi farkına bile varmadığımız nice detay engelli bireylerin yaşamını iki kat daha zorlaştırıyor. Öte yandan şehir tasarımlarında empati yoksunluğu hayatın pek çok alanında hemen herkese engeller çıkarıyor. Mesela, hamile bir hanımın toplu taşıma araçlarını kullanırken yaşadığı zorluğu düşünün. Ebeveynlerin bebek pusetini yüksek kaldırımlardan indirip çıkarmaya çalıştığı hâlleri hatırlayın. Parkinson hastası birinin hızlı ayarlanmış döner kapıdan geçmeye çalışmasını hayal edin. İşte bu tip hâllerde yaşananlar asıl sorunların sistemler olduğunu anlatıyor.”

“ERİŞİLEBİLİRLİK KONUSUNDA YASAL DÜZENLEMELER YAPILIYOR”

Erdoğan, “Kamu kurum ve rehabilitasyon merkezleri 2002 yılında sadece 21 iken şimdi sayı 104’e yükseldi. 2002 yılında memur olarak çalışan engelli kişi sayısı 5 bin 777 iken şimdi 60 bin 459 engelli vatandaşımız memuriyete girdi. Belediyelerimiz bünyesinde son derece modern imkânları sahip engelli hizmet birimleri art arda açılıyor. Ulusal düzeyde erişilebilirlik konusunda yasal düzenlemeler yapılıyor. Bugüne kadar 969 bina, açık alan ve toplu taşıma aracına erişilebilirlik belgesi verildi. 2030 Engelsiz Türkiye Vizyon Belgesi’nde belirlenen hedeflerde herkesi kapsayan mutlu bir geleceğe doğru yol alıyoruz. İnsanımızın gerçekten çok özel bir karakteri var. Erişilebilirlik gibi kavramlar gündemimize girmeden önce de hayatı birlikte omuzlamamız gerektiğini zaten biliyorduk. Birbirimize ‘insan insanın emanetidir’ nazarından bakıyorduk. Çok şükür vicdan coğrafyası geniş bir toplumuz.”

ÖDÜL ALANLAR

Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri, 9 kategoride düzenlendi. Ödüller için 1075 başvuru yapıldı. 9 kategoride dereceye girenler “jüri” ve “halk oylaması” yöntemiyle ayrı ayrı belirlendi. Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri’nin kategorilere göre birincileri şunlar oldu:

Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler Kategorisi:

Jüri birincisi: Lineadecor

Halk oylaması birincisi: Öğretmen Sözer Vurgun

Erişilebilir Dijital Uygulamalar Kategorisi:

Jüri birincisi: Türksat

Halk oylaması birincisi: Türkiye İşitme Engelliler Derneği

Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşlar Kategorisi:

Jüri birincisi: Sivas Nuri Demirağ Havalimanı

Halk oylaması birincisi: Kahramanmaraş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü

Erişilebilir Üniversiteler Kategorisi:

Jüri birincisi: Akdeniz Üniversitesi

Halk oylaması birincisi: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri Kategorisi:

Jüri birincisi: Selçuklu Belediyesi

Halk oylaması birincisi: Üsküdar Belediyesi

İlginizi çekebilir

Kadıköy Belediyesi’nde..

Kadıköy Belediyesi’nde..

selyus