Volkan ÖZTÜRK

Dünden Bugüne

BARNABAS İNCİLİ

Barnabas kimdir? Barnabas İncili nedir?

Hz. İsa’ya inanan havarilerden biri olan Petrus’un arkadaşı hatta akrabasıdır Aziz Barnabas. Hz. İsa’yı gören havarilerden biri değildir.

Kıbrıs’ta inançlı bir İsevi olarak yaşıyordu. Hz. İsa’nın getirdiği dinin saf ve bozulmamış haline inanıyor ve o şekilde yaşıyordu. Bu dinin adı henüz Hristiyanlık bile değildi o dönemde.

Pavlus, Hz. İsa’nın havarilerinden birisi idi. Kıbrıs’a giderek Barnabas ile tanışıyor. Barnabas’ı, Anadolu’ya giderek orada gerçek dini anlatmak konusunda ikna ediyor ve birlikte Tarsus’a geliyorlar. Daha sonra yine birlikte Antakya’ya giderek, orada dini anlatıyorlar. Fakat onlara inanan çıkmıyor (Antakya halkından olan Habibun Neccar onlara inanmış, Antakyalıları uyarmış, Antakyalılar ise onu öldürmüşler). Tarsus’a geri dönüyorlar. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresinde de anlatılmaktadır.

Pavlus ile Barnabas’ın yolları ayrılıyor. Pavlus, Aziz Luka’ya İncil yazdırıyor. Barnabas bunun yanlış yazıldığını, yani İncil’in değiştirildiğini söyleyerek Pavlus’tan ayrılıyor. Barnabas, orijinal İncil yazmaya karar veriyor. Yazdıktan sonra bunu Pavlus’a veriyor. Pavlus bu nüshaya el koyunca Barnabas Kıbrıs’a geri dönüyor. Burada yeniden bir nüsha yazarak kiliseler birliğine gönderiyor. Kiliseler birliği bu nüshaya el koyunca Barnabas tekrar bir nüsha yazıyor.

Barnabas’ın yazdığı nüshaya karşı çıkılmasının sebebi, o nüshalarda Hz. İsa’dan bir insan, peygamber olarak bahsetmesiydi. Bu yüzden Barnabas İncil’i yasaklanıyor.

Bu arada bir konuyu açalım, Barnabas İncili, Luka İncili gibi İncillerin var olma sebebi, Hz. İsa döneminde yazılmış bir İncil olmamasıdır. Hz. İsa’dan sonra havarileri kendi adlarına İncil yazıyorlar. Üç yüzlü yıllara gelindiğinde bu İncil sayısının dört yüzlere ulaştığı söyleniyor. İznik konsilinde (325) bu sayı dörde indirildi; Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri kabul edilerek tek kitap olarak birleşti ve günümüzdeki İncil böylece oluşmuş oldu.

Tekrar Barnabas’a dönelim şimdi. Barnabas öldüğünde toplam dört nüsha geride bırakmıştı. En son Barnabas’ın elinde bir nüsha vardı ve vasiyeti gereğince o nüsha mezarına, başının altına yastık olarak konuldu. Cenaze törenine katılan din adamlarından biri kendisinde de bir nüsha olduğunu söylüyor ve o nüshada Barnabası’ın göğsünün üzerine konuluyor.

Buna göre son durum: 1. Nüsha Tarsus’ta 2. Nüsha Vatikan’da 3. Nüsha ve 4. Nüsha Barnabas’ın mezarında.

Barnabas İncili İznik konsilinde (325) yasaklı (apokrifal) kabul edildi.

Bu arada geçtiğimiz yıllarda Tarsus’ta gizli saklı ve gizemli bir kazı çalışması medyada epey bir gündem olmuştu. Acaba konumuzla bir ilgisi var mı? Düşünmeden edemiyor insan.

Not: Mersin’in Tarsus ilçesi 82 Evler Mahallesindeki gecekondunun bahçesinde özel harekat polisleri gözetiminde 1 yıl süren esrarengiz kazı 4 Kasım 2017’de sona erdi.  Volkan ÖZTÜRK

 

 

 

selyus