Ana Sayfa YAŞAM 18 Mart 2016

Çanakkale’nin ruhu Sancaktepe’de yaşayacak

Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılında Sancaktepe’de 10 dönüm üzerine inşa edilecek ve Türkiye’de bir ilk olan ‘1915 Çanakkale Panorama’nın temeli Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ve milletvekillerinin katılımıyla atıldı.

Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yılı olan 18 Mart tarihinde yapılan törenle Sancaktepe’de 10 dönüm üzerine inşa edilecek ve Türkiye’de bir ilk olan ‘1915 Çanakkale Panorama’nın temeli atıldı. Minia Çanakkale ve Çanakkale Müzesi bölümlerinden oluşacak 1915 Çanakkale Panorama ile ilgili bilgi veren Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, “Bir millet tarihi ile buluşamazsa, köklerinden kopuk yaşarsa o milletin geleceği olmaz” dedi.

Sancaktepe Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 101’inci yıldönümünde ‘1915 Çanakkale Panorama’nın temeli AK Parti İstanbul Milletvekilleri Ekrem Erdem, Osman Boyraz, Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Adil Kandemir, ak Parti Sanckatepe İlçe Kadın Kolları Başkanı Esra Başar, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla atıldı.

Abdurrahmangazi Mahallesi’nde 10 dönümlük alan üzerine temeli atılan proje Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olurken, 2 ana bölümden oluşuyor. Minia Çanakkale ve Çanakkale Müzesi bölümlerinden oluşacak olan 1915 Çanakkale Panorama’nın temeli Mehter marşlarının çaldığı törenle atıldı. Törende şehitler için Kur’an-ı Kerim okunurken, sahne alan minikler ise hüzünlü Çanakkale hikayelerini anlatan türküler okudu.

“O GÜNLERİ HATIRLAMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ESER”

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, “Bugüne kadar Sancaktepe’de çok farklı eserlerin temelleri atıldı. Ama bu panorama, Çanakkale Müzesi ve Şehitlik Parkı’mızın farklı bir anlamı var. Çanakkale Geçilmez denilirken, 253 bin şehidi Çanakkale’de toprağa verirken, o günleri hatırlamak ve çocuklarımızla, gençlerimizle buluşturmak adına çok önemsediğimiz bir eser bu” diye konuştu.

“Bir millet tarihi ile bulaşamazsa köklerinden kopuk ayrık yaşarsa o milletin geleceği olmaz” diyen Belediye Başkanı Erdem, “Çanakkale ruhu bize şunu söylüyor; Mersinlisi, Vanlısı, Edirnelisi, Yemenlisi, Bosnalısı, Rizelisi hepsi kucak kucağa 253 bin insan orada Vatan uğruna canlarını feda ettiler.”

“ÇANAKKALE BU AZİZ MİLLETİN BİR KEZ DAHA ŞAHLANDIĞI BİR YERİN ADIDIR”

Konuşmasını Çanakkale üzerine kuran AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, “Bu eserin olması için emeği olan değerli belediye başkanımızı ve ekibine tüm paydaşlarım adına teşekkür ederim. Bugün 18 Mart. Çanakkale Zaferinin yıldönümü. Çanakkale bu aziz milletin bir kez daha şahlandığı bir yerin adıdır. Bu toprakları kutsal bir vatan olarak ölümüne sahiplendiğimiz vatanın adıdır Çanakkale. Bir milletin uyandığı, küllerinden yeniden doğduğu, birlik beraberlik ruhunun anıtlaştığı yerdir Çanakkale. Koca Seyit’in yalnızca bir top mermisini değil, milleti sırtına aldığı yerin adıdır Çanakkale. Kurtuluş savaşımızın girizgahı, cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı yerdir Çanakkale. Çanakkaleli Mahmut oğlu Abbas’ın, Urfalı Davut oğlu Abidin’in, Elazığlı Süleyman oğlu Zülfü’nün, Vanlı Ahmet oğlu Abdullah’ın, Üsküplü Hamit oğlu Abbas’ın yanyana, omuz omuza, ortak bir vatan, ortak bir gelecek için can verdikleri yerin adıdır Çanakkale” şeklinde konuştu.

“ÇANAKKALE RUHUNU SANCAKTEPE’YE TAŞIYAN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANIMIZI TEBRİK EDİYORUM”

Son olarak kürsüye gelen tecrübeli siyasitçi AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, “Bugün anlamlı bir gün. Atalarımızın bundan tam 101 yıl önce Çanakkale’yi geçilmez yaparak ülkemiz üzerinde bir takım hesapları olan dünya ya yeni bir şekil vermek isteyenlerin perişan olduğu bir gün. Bu duygularla Çanakkale şehitlerimize ve bu ülkenin birliği ve dirliği için şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Evet bugün, bizim tarihi açımızdan olduğu kadar dünya tarihi açısından da önemli bir gün. Çanakkale boğaz harbi, dünyanın yıllarca tahlil etmeye çalıştığı müstesna tarihi anlardan bir tanesi. Çanakkale ruhunu Sancaktepe’ye taşıyan başarılı belediye başkanımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.

“1915 ÇANAKKALE PANORAMA”

Girişinde 60 araçlık bir otoparkı bulunan Minia Çanakkale’de; Çanakkale coğrafyasında yer alan ve dönemin simgesi olmuş yer / olay / kişilerin birebir ölçeklendirilmiş maketleri olacak. Bu maketler sayesinde dönemin ruhuna adaptasyon sağlanacak. Alanın Çanakkale Haritası şeklinde tasarlanan orta bölümünde, Çanakkale Boğazı’nı temsil eden bir havuz, havuzun dibinde ise temsili batık ve gemiler bulunacak.

Müzede ise savaşla ilgili objeler, belgeler, birebir ölçekte realistik heykeller, rölyef ve panoların sergileneceği Fuaye’nin yanı sıra; Savaşın Tasvir Edildiği 50 kişi kapasiteli Çok Boyutlu Panorama yer alacak. Bu özelliği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek Panorama’da; lazer ışık oyunları, sis bombaları, yağmur efektleri, barut kokusu, hareketli heykeller gibi detaylarla izleyicilerin tamamen savaş atmosferine girmesi sağlanacak.

Müzede bunların yanı sıra; Savaşın gün gün anlatıldığı infografikler, Çanakkale ile ilgili hatıra eşyaların satıldığı bir galeri, kafeterya, toplantı ve ofis odaları ile bay / bayan mescitleri de bulunacak.

selyus