Ana Sayfa YAŞAM 18 Nisan 2019

Emine Erdoğan’a ‘fark oluşturanlar’ ödülü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İngiltere’nin Başkenti Londra’da Dünya İnsani Forumu (World Humanitarian Forum) tarafından düzenlenen “Fark Oluşturanlar” (ChangeMaker) ödül törenine katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen ve Excel London’da düzenlenen törene; BM yetkilileri, İngiliz Parlamento üyeleri, insani yardım vakıfları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri iştirak etti.

Küresel ölçekte ilham verici ve olağanüstü insani yardımlara öncülük etmesinden dolayı Emine Erdoğan’a, Dünya İnsani Forumu CEO’su Feraye Özfescioğlu ve eski kabine üyesi Jack Straw tarafından “ChangeMaker” (fark oluşturanlar) ödülü takdim edildi.

“TÜRK TOPLUMU OLARAK GÖKYÜZÜNÜ, BÜYÜK İNSANLIK AİLESİNİN ALTINDA YAŞADIĞI TEK BİR ÇATI OLARAK GÖRÜYORUZ”

İnsani yardımlar alanında üçüncü kez uluslararası ödül alan Emine Erdoğan, törende bir konuşma yaptı.  Emine Erdoğan, “Bu ödülü, ağlayan bir çocuk gördüğünde yüreği kabaran, yabancıya kuşkuyla değil ‘Tanrı misafiri’ diye bakan cömert Türk halkı adına kabul ediyorum. Ülkemin adının, dünyanın yaralarının sarılmasında gösterdiği eşitlikçi ve kapsayıcı tutumla anılmasından büyük gurur duyuyorum” diye konuştu.

Dünya İnsaniyet Forumu’na; din, dil, ırk ayrımı yapmadan gerçekleştirdiği insani yardımları takdirinden ötürü teşekkür eden Emine Erdoğan, “Dünyanın kimi coğrafyaları, huzura, güvene, istikrara susamışken, diğer yarısında yok olup gidenin insanlık olduğu fark edilmiyor bile” ifadelerine yer verdi.

21. yüzyılda bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, dünyanın insani açıdan büyük krizler yaşadığına dikkat çeken Emine Erdoğan, “İşte böyle bir vasatta fertler ve toplumlar olarak bize düşen, iyiliğin ya da kötülüğün safında olmayı seçmektir. Biz Türk toplumu olarak gökyüzünü, büyük insanlık ailesinin altında yaşadığı tek bir çatı olarak görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE, GAYRİ SAFİ MİLLÎ HASILAYA ORANLA, DÜNYADA EN ÇOK İNSANİ YARDIM YAPAN ÜLKEDİR”

Emine Erdoğan, Hz. Mevlana’nın ‘Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez’ sözünü hatırlatarak, “Bir çocuğun gülümsemesinin, dünyanın en büyük hazinesi olduğunu düşünüyoruz. Geçmişimizdeki birlikte yaşama kültürünü, bugün de, bize ihtiyacı olanlara el uzatarak sürdürüyoruz” sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin, devletin resmî kurumlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ‘dünyanın en cömert ülkesi’ olarak anıldığına işaret eden Emine Erdoğan, Türkiye’nin, gayri safi millî hasılaya oranla, dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumunda olduğunu, bu tavrının dünyada barışı ve istikrarı destekleyen pro-aktif Türk dış politikasının ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.

“UYGULADIĞIMIZ AÇIK KAPI POLİTİKASIYLA, SİLAHLARDAN KAÇAN İNSANLARI TOPRAKLARIMIZA KOŞULSUZ KABUL ETTİK”

Kızılay, AFAD, TİKA gibi kurumların, ulaşabildiği her yere umut aşıladığını belirten Emine Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), 2009 yılından beri 54 farklı ülkede, yüksek uluslararası operasyon kabiliyeti ile çalışma yürüttüğünü, ilk şokun atlatılmasından hayatların yeniden tanzimine kadar afet döngüsünün tüm aşamalarında yer alarak bugüne kadar 2 milyar dolarlık yardım yaptığını dile getirdi. Emine Erdoğan, aynı şekilde Kızılay’ın yılda ortalama 40’ın üzerinde ülkeye insani yardım götürdüğünü, sadece 2018 yılında, 53 ülkede, doğa ve insan kaynaklı afetlerden etkilenen 7 milyon mağdur insana el uzattığını aktardı.

2011’den beri devam eden Suriye savaşında, yerlerinden edilen insanların en büyük ev sahibinin Türkiye olduğunun altını çizen Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de 4 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşıyor. Uyguladığımız açık kapı politikasıyla, silahlardan kaçan insanları topraklarımıza koşulsuz kabul ettik. Çünkü komşuluk bunu gerektirirdi. Ve hiçbir Suriyelinin zorla geri gönderilmemesi politikasını benimsedik. Mültecilere sağladığımız yardımlar, kendi tercihlerine göre ve onurlu şekilde yapılmaktadır. Mülteci kamplarımız, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumlar tarafından övgüyle anılmaktadır. Buralarda çöp ve lağım kokuları yok, üşüyen çocuklar, çamurlu zeminler ve ıslak çadırlar bulunmamaktadır. Eğitim ve sağlık hizmetleri eksiksiz biçimde yapıldığı gibi, kadınların ve çocukların özel ihtiyaçları gözetilmektedir. Oyun alanlarından spor merkezlerine ve hobi odalarına kadar, her şeyin düşünüldüğü, dünyanın en modern çadır kentleridir.”

“TÜRKİYE İÇİN İNSANİ YARDIM, SADECE ACİL DURUMLARDA GÖNDERİLEN KOLİLER DEĞİLDİR”

Türkiye’nin; Afganistan, Moğolistan, Çad, Mısır, Yemen, Haiti ve daha pek çok ülkede barışın, güvenin ve sevginin izlerini bıraktığını vurgulayan Emine Erdoğan, Arakan’a yaptığı ziyarete de değinerek bölgede 2 bin 70 bambu ev inşaatının ve hâlen yapımı devam eden 2 bin 500 ev projesinin, Türkiye’nin insanlığa armağanı olduğunu söyledi.

Afrika’nın Türkiye için ayrı bir başlık olduğunu kaydederek yoksulluğun giderilmesi ve son derece kırılgan olan sosyal yapının kuvvetlendirilmesi için, TİKA aracılığı ile çok yönlü çalışmalar yapıldığını aktaran Emine Erdoğan, Afrika kıtasına, 2010-2017 yılları arasında Türkiye tarafından yapılan yardımların toplam miktarının, 2 milyar doları aştığını açıkladı.

Emine Erdoğan, Türkiye’nin ticari ilişkilerini ‘kazan-kazan’ ilkesine göre yaparken, tüm insani yardımları karşılıksız yürüttüğüne vurgu yaptı ve konuşmasının devamında şunları söyledi: “Türkiye için insani yardım, sadece acil durumlarda gönderilen yardım kolileri demek değildir. Tüm siyasi hesapların ötesinde, küresel adalet düşüncesine olan inançtır.  Yardım alan tarafın bağımlılıklarını ortadan kaldıracak, sömürgeci mantıktan uzak, vicdani bir eylemdir. Ve her zaman insan onurunu korumayı esas alır. Güvenli, huzurlu ve müreffeh bir dünyanın inşası, insanlığın sorunlarını ve acılarını paylaşmakla mümkündür. Gökkuşağının yerini barut dumanlarının aldığı bir dünyada, birlikte yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum. Gökyüzünü savaş uçaklarından arındırıp, çocukların uçurtmalarına açabilirsek, yaşamın hakkını vermiş oluruz.”

“TÜRKİYE, MAZLUMLARIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”

İnsan olmanın onurunu, yaptığı yardım faaliyetleriyle taçlandıran seçkin bir grupla olmaktan kıvanç duyduğunu ifade eden Emine Erdoğan, “Türkiye, mazlumların yanında olmaya devam edecektir. Güçlünün haklı sayıldığı değil, haklının güçlü olduğu bir gelecek umuduyla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Emine Erdoğan’a, Londra ziyaretinde; Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da eşlik etti. Emine Erdoğan, Dünya İnsani Forumu fuar alanında AFAD standında, “Kriz ve Afetlerde Çocuk Olmak” isimli fotoğraf sergisini de gezdi.

Ayrıca Emine Erdoğan, Londra ziyareti kapsamında insanlık dramlarını resmederek dünyaya duyuran İngiliz ressam Jonathan Darby ile bir araya geldi. Emine Erdoğan, İngiliz ressam Darby’in imza teklifi üzerine  “Dünya beşten büyüktür” mesajını yazarak altına imzasını attı.

selyus