Ana Sayfa YAŞAM 15 Mayıs 2017

Esenler’de Afrika ninnileri söylendi

Esenler Belediyesi’nin, Anneler Günü kapsamında bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Ninni Festivali’nde 12 Afrika ülkesinden anneler, kendi dillerinde ninniler okudular. Festivalde merhum sanatçı Kayahan Açar’ın eşi İpek Açar da çocuklarla birlikte ninniler söyledi.

Esenler Belediyesi, dünyada bir ilk olarak gerçekleştirdiği Uluslararası Ninni Festivali’nin üçüncüsünde Afrikalı anneleri ağırladı. “Afrika’nın tüm ninnileri Esenler’de söylenecek” sloganıyla düzenlenen festivalin açılış programına, Türkiye’nin yanı sıra Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Etiyopya, Fas, Gine-Bissau, Kamerun, Komor Adaları, Somali, Sudan ve Tanzanya’dan sanatçılar yer aldı.

Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa;  Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, AK Parti Esenler İlçe Kadın Kolları Başkanı Meryem İnat ve çok sayıda vatandaş katıldı.

NİNNİ, ANNE VE ÇOCUK ARASINDA ÖZEL BİR BAĞDIR

Sunuculuğunu ekranların sevilen yüzlerinden Melike Öcalan’ın yaptığı programda ilk olarak KADEM Genel Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz konuştu. Yılmaz. Kendi çocuğunu de ninni söyleyerek büyüttüğünü belirten Yılmaz, “Anne ve çocuğu arasındaki çok özel bir bağdır ninni. Çocuğunuzu en iyi şekilde yetiştirmek için ona öncelikle sevginizi vermeniz gerekir. Bu sevginin tezahürü de ninnidir. Ninnilerle büyümeyen bir çocuk eksik büyümüştür. İşte bu yüzden tüm anneler ninnileri öğrenmeliyiz” diye konuştu.

Sare Aydın Yılmaz, konuşmasını, 15 Temmuz’da şehit olan ve evlatları şehit olan anneler ile Suriyeli ve Filistinli anneler başta olmak üzere tüm annelerin gününü kutlayarak tamamladı.

BU TOPRAKLARIN NİNNİLERİ TEFEKKÜRDÜR

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, bu yıl ninni festivalinin üçüncüsünü düzenlediklerine dikkat çekerek, “Ninni, çocuğun anne ve babasıyla kurduğu en anlamlı ilişkidir. Ninni, sadece bir tınıdan ibaret değil, kalplerin birleşmesidir. Annelerden ricam şudur: çocuklarınızla aranıza cep telefonlarını sokmayın, aranıza engeller koymayın. Çocuklarınıza ninnilerinizi kendinizi söyleyin. Bu toprakların ninnileri aynı zamanda zikirdir, tefekkürdür. ‘Hu hu hu Allah’ diyerek aslında çocuklarımızı büyük bir tefekkürle büyütüyoruz. İşte bu yüzden bu millet, tarih boyunca ne sömürgeci olmuştur, ne de sömürge olmuştur” dedi.  

BÜYÜK KITANIN ACI HİKAYESİNİ İNSANLIĞA ANLATMAK İSTEDİK

Başkan Göksu, bu yılki festivalde niçin Afrikalı anneleri konuk ettiklerini ise şu sözlerle anlattı:

“21’inci yüzyılın en acılı coğrafyalarından biri olan Afrika’da, milyonlarca çocuğun açlıkla karşı karşıya, milyonlarca anne sağlıklı beslenemediği için çocuklarını emziremiyor, çocuklarını doya doya sevemeden toprağa veriyor. Bu drama dikkat çekmek, büyük kıtanın acı hikayesini insanlığa bir kez daha anlatmak istedik.

İPEK AÇAR ÇOCUKLARLA NİNNİ SÖYLEDİ

Programda merhum sanatçı Kayahan Açar’ın eşi sanatçı İpek Açar Kayahan’ın yazdığı “Annesi Onu Çok Severmiş” ve “E Bebeğim” ninnilerini okudu. Sevilen sanatçıya sahnede çocuklar  da eşlik etti. İpek Açar, Kayahan’ın “Mor Menekşe” şarkısını da Esenlerliler için seslendirdi.

AFRİKA’NIN TINILARI ESENLER’DE YANKILANDI

Farklı kültürlerin aynı sahnede yansıtıldığı ve dünya kültürel mirasının ortak ezgilerinin bir araya geldiği 3. Uluslararası Ninni Festivali’nde, 12 Afrika ülkesinden sanatçılar da sahnede kendi dillerinde ninniler söylediler. Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Etiyopya, Fas, Gine-Bissau, Kamerun, Komor Adaları, Somali, Sudan ve Tanzanya’dan gelen sanatçıların aynı ezgilere sahip farklı sözlerdeki ninnilerini davetliler büyük bil ilgiyle dinledi.

Festivalin açılış programında, kura çekimiyle bir anneye bebek odası takımı hediye edildi. Evlatlarına en güzel ninniyi yazan anneler ile torunlarına en güzel ninniyi yazan dedelere çeşitli hediyeler verildi.

selyus