Kamuoyunun yakında takip ettiği ve Kadıköy ilçemizin dört mahallesini yakından ilgilendiren Fikirtepe kentsel dönüşüm planının artık çok kısa bir zama
FİKİRTEPE İMAR PLANI
Kamuoyunun yakında takip ettiği ve Kadıköy ilçemizin dört mahallesini yakından ilgilendiren Fikirtepe kentsel dönüşüm planının artık çok kısa bir zaman içerisinde hayata geçeceğini belirtmek isterim. Evet, plan ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hassasiyeti ve çabaları ile 2011 yılında hazırlanmış ve askıya çıkarılmıştı. Ancak Mimarlar Odası ve bazı sivil toplum örgütlerin girişimi ile planın yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebi ile dava açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, planın iptali ve vatandaşların mağdur olmaması adına mücadelesini sürdürdü. İBB, planın hayata geçmesi için çabalarken birileri bölge halkının olası bir depremde can ve mal kaybı yaşayabilecek olmalarını göz ardı ederek bölgeyi felakete sürükleyecek girişimlerine devam ettiler. Fikirtepe İmar Planı, kentsel dönüşümün diğer örnekleri arasında hem çözüm tekniği açısından hem de getirdiği emsal değerleri açısından bir ilk olma özelliğinde idi. Ancak 2011 Nisan ayından bu zamana kadar geçen süreç içerisinde hukuki sorunlar, ada bazlı birleşmelerde vatandaşların bir araya gelememesinden dolayı yaşanan aksaklıklar, müteahhitlerin doğal olarak kentsel dönüşümden ziyade elde edecekleri kâr oranlarına odaklanmaları ve benzeri sebeplerden dolayı plan hayata geçememiştir.
Süreç bu şekilde gelgitler ile devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüşümü hakkındaki kanundan kaynaklanan yetkisi ile bölgeyi riskli alan ilan etti. Yasanın bölgeye uygulanacak olması gerçekten çok önemli. Zira bölge halkı ile müteahhitlerin adeta anlaşmasına engel olmak üzere yapı adalarında yer edinmiş ve amacı rant devşirmek olan kişi ve gruplar adeta eski hali ile adaların oluşmasında ve uygulamanın başlaması önündeki en önemli engeldi. Ancak bölgenin riskli alan ilan edilmesi ile artık ada birleşimlerinde 2/3 kuralı uygulanabiliyor.
İlave olarak; özellikle projelerin kontrolü ve ruhsat işlemlerinin tamamlanması noktasında bazı eksiklikler gündeme geldi. Burada da önerimiz sürecin daha verimli bir şekilde sürdürülebilmesi ve hızlanması adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje kontrol, onay ve ruhsat işlemlerinin yerel idare yani Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yürütmesinden yana olmuştu. Bugün (25.01.2014) itibari ile proje onay ve ruhsat işlemlerinin İBB tarafından yapılacağı açıklandı. Artık Planın hayata geçmesi noktasında hiçbir engel kalmadığı düşünmekteyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve bölge halkı için hayırlı olsun diyorum. Tabii son söz bölge halkınındır. Umarım vatandaşlarımız da kendi aralarındaki birlikteliği sağlayıp bir an önce uygulamaların başlamasında azami katkıyı gösterirler.
Y. Mimar Göksel ÖKSÜZ