Ana Sayfa YAŞAM 6 Eylül 2017

İstanbul’da Adli yıl açılış töreni

İstanbul Adalet Sarayı’nda, 2017-2018 adli yılı açılış töreni düzenlendi. Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, “Hakim ve savcılarımız hiç olmadığı kadar bağımsız ve tarafsızdır. Bu gerçeği Türkiye Cumhuriyeti düşmanlarıyla ve terör örgütleriyle iş birliği açığa çıkan, kendisini sözde gazeteci olarak tanıtan etki ajanlarının hezeyanları gölgeleyemeyecektir” dedi.

2017-2018 Adli Yıl Açılışı için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda tören düzendi. Törene İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ev sahipliği yaparken, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Şehit Cumhuriyet Savsısı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Ayhan Ayan, İstanbul Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, İstanbul’daki bazı ilçe başsavcıları, Emniyet şube müdürleri, Cumhuriyet Savcıları ve adliye personeli katıldı.

Adliyenin Atrium alanında yoğun güvenlik önlemi atında yapılan törende, kat aralarında konuşlanan Özel Harekat polisleri dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Başsavcı Fidan, konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzeninin hedef alındığı 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma ve davalar hakkında bilgi vererek başladı. İstanbul Adalet Sarayı’nın yargı sınırları içerisinde 10 binin üzerine FETÖ mensubu kişi hakkında işlem yapıldığını söyleyen Başsavcı, “5 bin 191’i tutuklu, 2 bin 663’ü adli kontrollü olmak üzere FETÖ mensubu şahıslar hakkında soruşturma ve yargılamalara devam edilmektedir” dedi.

BAŞSAVCI ADLİ İSTATİSTİKLERİ BİLDİRDİ

Darbe girişimine yönelik, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, İBB, Tuzla-Orhanlı Gişeleri, FSM Köprüsü, Vatan Caddesi, TRT İstanbul Radyo binası, Bayrampaşa Çevik Kuvvet Yerleşkesi, Acıbadem Türk Telekom binasındaki eylemlere ilişkin 36 kamu davası açıldığını kaydeden Başsavcı, “Terör irtibatı nedeniyle Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunca meslekten ihraç edilmesine karar verilen 4 binin üzerindeki hakim ve savcıdan 441’i tutuklu olmak üzere bin 29 tanesinin adli soruşturması devam etmektedir. FETÖ’nün Marmara Bölgesindeki Mülkiye yapılanmasına ilişkin 29’u tutuklu 81 eski vali ve kaymakam hakkında soruşturmalar da Başsavcılığımız nezdinde yürütülmektedir” diye konuştu.

“HAKİM VE SAVCILARIMIZ HİÇ OLMADIĞI KADAR BAĞIMSIZ”

Başsavcı Fidan sözlerini, “Şunu ifade etmek isterim ki hakim ve savcılarımız hiç olmadığı kadar bağımsızdır. Hiç olmadığı kadar tarafsızdır. Onur ve haysiyetine düşkündür ve tamamen vicdani kanaatlerine göre soruşturma yürütmekte ve hüküm vermektedir. Bu gerçeği Türkiye Cumhuriyeti düşmanlarıyla ve terör örgütleriyle iş birliği açığa çıkan, kendisini sözde gazeteci, sözde barış gönüllüsü, sözde sivil toplum kuruluşu yetkilisi olarak tanıtan etki ajanlarının hezeyanları gölgeleyemeyecektir” şeklinde tamamladı.

 

selyus